2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  19. szám - 2005. november 14.  --  Egyetemi élet
I. Regionális SZTE Állásbörze
Október 25–26-án az egyetem Tanulmányi és Információs Központjában első alkalommal rendezték meg a Regionális SZTE Állásbörzét. A rendszeresen márciusban szervezett országos állásbörzével szemben a mostani állásbörze nem a fővárosi székhelyű, multinacionális cégeknek, hanem Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye vállalatainak kívánt – ingyenesen – bemutatkozási lehetőséget teremteni.
A Dél-Alföld régióban régóta létező probléma a felsőoktatás és a munkaerőpiac együttműködésének hiánya. A Szegedi Tudományegyetem ezt felismerve, illetve az egyetemet végzettek elhelyezkedési esélyeit javítandó sikeresen pályázott a Nemzeti Fejlesztési Hivatalnál a Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében „SZTE Karrier Iroda működtetése a Szegedi Tudományegyetemen” című projektjével. Mindez azért is különösen fontos, mert az egyetemek rangsorolásakor manapság egyre fontosabb mérési szempont a diplomázott hallgatók elhelyezkedési aránya – fejtette ki a regionális állásbörze kapcsán tartott sajtótájékoztatón Badó Attila rektorhelyettes.
A 2005 júniusában elindult, a magyar állam által, illetve az EU strukturális alapjaiból finanszírozott projekt mentora Görög Márta, az egyetem közkapcsolati igazgatója. Ő elmondta: több cél vezérelte az egyetemet a pályázat benyújtásakor. Egyrészt komplex szolgáltatás keretében szeretnék elmélyíteni a munkaerőpiac és a felsőoktatási intézmény kapcsolatát, másrészt szeretnék a hallgatók felől megközelíteni a munkaerőpiacot, harmadrészt el kívánják mélyíteni az SZTE és a végzett hallgatói kapcsolatát (az alma mater-szolgáltatások kibővítésével). Az SZTE kétéves projektje a maximálisan adható 60 millió forintos támogatást nyerte el. Ez alatt a két év alatt kell lerakni a későbbiekben is stabilan működő SZTE Karrier Iroda alapjait. Mindez annak a kormányzati szándéknak is része, mely szerint az egyes régióközpontokban egyetemi Karrier Irodákat hoznának létre. A szegedi egyetem Karrier Irodája az első, mely valóban fel is állt. Az SZTE Karrier Iroda egyebek mellett tanácsadással, az egyetemi tanrendbe beépített karrierfejlesztési kurzussal, szimulációs gyakorlatokkal, karrier- és pályaorientációs tréningekkel, állásbörzékkel igyekszik megismertetni a hallgatókkal a munkaerőpiac felől érkező elvárásokat.
A Karrier Iroda tevékenységének részét képezte az I. SZTE Regionális Állásbörze is. Ennek első napja a szakmai felkészítés jegyében telt: az érdeklődő hallgatók a karrier-tanácsadók által szervezett tréningeken, próbainterjúkon, illetve a karriertervezést segítő előadásokon, szakmai tanácskozásokon vehettek részt. A rendezvény második napján megismerhették a kiállító cégeket, leendő munkatársaikkal kapcsolatos elvárásaikat, aktuális állásajánlataikat és szakmai gyakornoki programjaikat. Ingyenes grafológiai gyorselemzésre, illetve az álláskeresés folyamán előforduló tesztek (például IQ- vagy személyiségteszt) kitöltésére is adott volt a lehetőség. Az első regionális állásbörzén standdal jelentkezett többek között az Adecco Személyzeti Közvetítő Kft., a C&T Szeged Kft., a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ, a Délmagyarországi Gazdaságfejlesztő Kht., a Medikémia Ipari és Kereskedelmi Rt., a Printker Office Land Rt., a Siemens PSE Kft., a Tesco-Global Rt. és a Tisza Volán Közlekedési és Szolgáltatási Rt. Folytatás következik tavasszal, az országos állásbörzén.
P. M. L.
Bezár