2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2005  --  8. szám - 2005 április 18.  --  Egyetemi élet
A téma örök
A szexről beszélni lassan közhelynek számít. Míg a régi idők fiataljai csak titokban tanulmányozhatták a Káma Szútra akkor még kuriózumként ható ábráit, ma már széles skála kínálkozik az „információszerzésre". Népszerű rádióadók főműsoridőben várják a legextrémebb tapasztalattal bíró betelefonálókat, a videotékák polcait jórészt 18 éven felülieknek címkézett filmek töltik meg, hogy ne is említsük a valóságshowk „sztárjai” nyújtotta naturális látványt, amit másnap izgatottan tárgyal óvodás-kisiskolás. És a sor a végtelenségig folytatható, miközben a szexualitás pszichológiai hátteréről, társadalmi összefüggéseiről alig hallunk valamit.
Éppen ez ellen kívánt tenni az a konferencia, melyet a Szegedi Társadalomtudományi Szakkollégium tagjai szerveztek „A szexualitás ezer arca” címmel. A szakkollégisták azt igyekeztek bebizonyítani, hogy erről a tárgyról is lehet (és kell is) tudományos igénnyel beszélni. Az emberek pedig a rájuk zúduló információtömeg ellenére változatlanul kíváncsiak a témára – konferencia sikere legalábbis ezt támasztja alá. Április 12-én ugyanis számos egyetemistát lehetett látni a TIK környékén, akik a programot tartalmazó szórólapot lobogtatták, s összetalálkozva izgatottan kérdezték egymástól: „Te is a szexkonferenciára jöttél?”
Amint Sz. Maknics Zsuzsnna, a szakkollégium elnöke elmondta: „Mivel a konferenciára elsősorban fiatalokat vártunk, olyan témát szerettünk volna választani, ami őket valóban érdekli, foglalkoztatja. A szexualitás kérdése pedig mindig aktuális. Ám mi nem közönséges, bulváros módon akartuk megközelíteni a tárgyat, hanem egy árnyaltabb összképet próbáltunk megjeleníteni a tudományosság igényével.”
 
A szexualitás kérdése pedig mindig aktuális. Fotó: Segesvári Csaba.
 
A program valóban bő választékot kínált az érdeklődők számára: a 16 meghirdetett előadás négy szűkebb téma köré csoportosult, melyek közül kettő délelőtt, kettő pedig a délután folyamán került terítékre. Az első részben így a „Feminizmus és a szingliség”, illetve a „vallások és a szexualitás” című szekciók kerültek sorra, míg a második periódusban a prostitúcióval, illetve a kommunikáció párkapcsolati szerepével foglalkozó előadások hangzottak el. Mivel azonban a két-két blokk egy időben zajlott a TIK különböző termeiben, a látogatóknak sajnos választaniuk kellett, hogy például délelőtt inkább a feminizmussal, avagy a vallásokkal kapcsolatos ismereteiket mélyítsék-e tovább. Többen nehezményezték az előadások rövidségét is, hiszen a megszabott fél óra csupán egy ízelítőre volt elegendő. A szakkollégium vezetője erről így nyilatkozott: „Ha nincsenek szekciók, akkor két napos konferenciát kellett volna szervezni, erre pedig főként anyagi okok miatt sajnos nem volt lehetőségünk. Emellett azt is nehéz lett volna kiválasztani, hogy a felmerült témák közül melyiket hagyjuk ki. A 30 percről pedig úgy gondoltuk, ideális lehet egy előadásra, mert utána a figyelem is lanyhul, és másként kevesebb előadót is hívhattunk volna meg. Továbbá volt lehetőség az előadások után kérdéseket feltenni az előadóknak, így vissza lehetett térni egy témára és annak fontosabb kérdéseire. Aki pedig lemaradt egy őt érdeklő problémáról, annak lehetősége lesz utólag elolvasni azt egy tanulmánykötetben, amit majd az elhangzott előadásokból szeretnénk megjelentetni.”
Ilyen érdeklődő bizonyára akad majd, hiszen a két terem (a tanítási nap ellenére) mindvégig tele volt diákokkal. E sorok írója helyszűke miatt csupán egyetlen beszámolót emelne ki a sorból, mely egy igen időszerű probléma hátterét világította meg. Előadója Szegedi Zsolt volt, aki rendőr alezredesként kapott helyet a túlnyomórészt egyetemi tanárokból álló előadógárdában. „A prostitúció Csongrád megyében” címet viselő előadás megerősítette, hogy nagy szükség lenne már Magyarországon egy prostitúciót szabályozó törvényre. Az e téren (is) liberális Hollandiában táborokat állítottak fel, ahol az egészségügyi ellátás, fürdési lehetőség és tanácsadás mellett a folyamatos rendőri védelem is biztosított, így a pénz nem a kizsákmányoló futtatók kezébe kerül. Ott felismerték, hogy amennyiben az „örök mesterséget” megszüntetni nem lehet, legalább a lehetőségekhez mérten emberi körülményeket kell biztosítani az érintettek számára. Természetesen csak azokról van szó, akik önként vállalják ezt a tevékenységet, nem kényszerből – emelte ki az előadó. Nálunk ezzel szemben (mint sok más országban is) inkább a „dugjuk a fejünket a homokba”-elv érvényesül, vagyis: a prostitúció szabálysértésnek minősül, tehát büntetendő. A „bűnösöket" elkapni azonban lehetetlen, mert jól szervezett rendőrmegfigyelő hálózat riasztja a lányokat egy járőr feltűnésekor. Ha azonban mégis sikerül előállítani valakit, az illető abból fogja kifizetni a szabálysértési bírságot, amit azután az utcán megkeres. Ördögi kör. Két önkormányzat már megpróbálkozott a helyzet rendezésével, ám a türelmi zónák kijelölése megbukott a közvélemény és a feminista szervezetek ellenállásán. Mindeközben a minisztérium is hajlana a prostitúció legalizálására - hiszen így ellenőrizhetővé válna a folyamat – a szervezett bűnözéstől való valós félelem azonban visszatartja az illetékeseket. Szegedi Zsolt szerint viszont a jelenlegi helyzet mindenképpen szabályozásra szorul.
A többi előadás sem bizonyult azonban kevésbé érdekesnek. Megszólalt a feminista nézőpont is, képet kaphattunk a női sztereotípiák filmes megjelenítéséről, a pornófilmek működési elvéről, a humor jelentőségéről a párválasztásban, de a szexualitás különböző vallásokban, illetve a folklórban betöltött szerepéről is hallhattunk. A szekciók utáni vitalehetőséget pedig örömmel használták ki a résztvevők.
Mint Maknics Zsuzsnnától megtudtam, ez a konferencia immár a harmadik volt a diákszervezet életében, tehát szinte hagyományról beszélhetünk. Első rendezvényük az „Esélyegyenlőségek a mai társadalomban” címet kapta, míg a tavalyi a „Felsőoktatás jelene és jövője” címmel a bolognai folyamat várható eredményeit dolgozta fel. A szakkollégium elnöke azt is hozzátette, még mindig tart az idei felvételi időszak, így továbbra is várják az érdeklődő, nyitott, és szervezéshez kedvet érző fiatalokat.
Németh Ágnes Lilla
Bezár