2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  19. szám - 2005. november 14.  --  Egyetemi élet
Tudományos konferencia az EFK-n
„A szociális szolgáltatások fejlesztésének mérföldkövei. I. Minőség szakmai konferencia" címmel rendezett tudományos tanácskozást az SZTE Egészségügyi Főiskolai Kar Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszéke november 3–4-én. A konferencia helyszínei a Tanulmányi és Információs Központ, valamint az EFK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszékének Bal fasori épülete voltak.
Pogány Magdolna kari főigazgató mellett Badó Attila hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket. Badó Attila a szociálismunkás képzés elmúlt tizenöt évének értékelésekor elmondta, hogy az intézményben folyó oktatás, illetve az innen kikerült több mint ezerkétszáz szakember nagyban hozzájárult a rendszerváltozás utáni szociális ellátórendszer kiépüléséhez. Az eddigi munka azonban korántsem elég, hiszen számos problémát kell megoldani az elkövetkező években.
Az említett problémákra Tunyogi József főiskolai adjunktus világított rá a szociális munkások szegedi képzésének történetéről tartott előadásában, amelyben a rövid összefoglaló után kitért a 2010-re tervezett Európai Felsőoktatási Térség, illetve a bolognai folyamat kialakítása során felmerülő esetleges akadályok kiküszöbölésének lehetőségeire.
A konferencián külön kiemelték azokat az oktatókat, akik a képzés megalakulásakor szakmailag és emberileg egyaránt meghatározó szerepet töltöttek be. Így Feleky Gábor, Katona Péter, Szél Éva, Tóthné Fábián Eszter és Török Judit vehette át Pogány Magdolnától a kitüntetéseket.
Ezek után a plenáris előadások sorát Kovács Zoltán minisztériumi főosztályvezető nyitotta meg „Kormányzati stratégia a szociális szolgáltatások fejlesztésében” című előadásával, amelyben kifejtette, hogy új szemléletmód alapján kellene megközelíteni a szociális kérdéseket, így a strukturális és kapacitási problémák könnyebben kezelhetőek lennének. Az állami szerepvállalás értékelésekor hangsúlyozta, sokszor a minimumfeltételek hiányoznak egy-egy feladat elvégzéséhez, és különösen a rehabilitáció területén lenne szükség a folyamatos szakmai ellenőrzésre, illetve a más szakterületekkel való együttműködésre.
A szekcióülésekre 3-án délután és 4-én került sor, ahol mintegy negyven előadó vett részt.
A konferenciát öt szekcióban rendezték meg: Igénybevevők érdekeinek, jogainak megjelenítése, Módszertani ajánlások és minőség, Szociális szakképzés, továbbképzés, Önkéntesek a szakmai szolgáltatásokban, illetve Módszertani sokszínűség és csoportmódszerek a szociális szolgáltatásokban.
N. T.
Bezár