2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  10. szám - 2005 május 9.  --  Hangsúly
Felelősség és frusztráció
Varga Mariann (BTK amerikanisztika V. dráma- és színháztudomány speciális képzés).
Nekem van egy nyolcéves kisfiam, akit egyedül nevelek, és így saját tapasztalatból tudom, hogy mennyire nagy felelősség ez, és milyen nehéz az elvárásoknak megfelelni. Tanulok, dolgozom, eltartom magunkat, és most, hogy az egyetemi támogatásokra már nem vagyok jogosult, még több munkát vállalok, ezért csak jövőre tudok lediplomázni. Sohasem gondolkoztam azon, hogy elkezdjek-e tanulni, és szerencsére a legtöbb tanár tolerálja a helyzetemet. A kisfiam sajnos végigszenvedte, szenvedi ezt az időszakot, mert két éves kora óta folyamatosan azt éli meg, hogy az anyunak nincs ideje, mert dolgoznia kell vagy éppen tanul.
 
Tóth Eszter (BTK német II.).
Szerintem nagyon nehéz egy gyermeket az egyetem mellett felnevelni, főleg akkor, ha nem áll az ember háta mögött egy biztos családi háttér. Egy férj vagy a nagyszülők támogatása nagyon sokat számít. Az egyetemen pedig a tanárok hozzáállása a meghatározó. Biztosan van olyan tanár, aki meggondolatlannak tartja azokat, akik ilyen idősen gyermeket vállalnak, és vannak olyanok is, akik ezt tolerálni tudják.
 
Szűcs Márta (BTK magyar kiegészítő II. nyelvtörténet speciális képzés).
Egy hétéves kisfiam és egy három és féléves kislányom van. Amikor elkezdtem a tanulmányaimat, akkor sokat nehezített a helyzetemen, hogy a kislányom gyakran volt beteg, ezért a vizsgaidőszakban gyakorlatilag végig otthon voltam. Egyébként mivel oviba járnak, napközben el tudok szakadni tőlük, és be tudok járni az óráimra. Gond csak akkor van, ha valamelyikük megbetegszik, hiszen akkor természetesen mellettük a helyem. Vizsgákra készülni csak napközben illetve éjjel van idő, mert amikor a gyerekek otthon vannak, nem lehet őket a sarokba rakni, hogy anyu tanulni tudjon. A férjem ilyenkor sajnos nem tud segíteni, hiszen ő egész nap dolgozik. Szerencsére évek óta Szegeden élünk, normális anyagi körülmények között, ezért is engedhetjük meg azt magunknak, hogy egyetemre járjak.
 
Kis Zoltán (BTK német IV.).
Nekem az az elvem, hogy gyereket addig nem szabad vállalni, amíg nincs meg a biztos háttér a felneveléséhez. Egy gyereket nem lehet albérletben felnevelni, és bizonytalan ideig tartó állásokból eltartani. Ha egy család helyzete bizonytalan, és azt gondolom, hogy a gyermeküket nevelő egyetemistáké az, akkor az a nevelésre is visszahathat. Egy gyermek óriási felelősség, akinek soha nem szabad azt éreznie, hogy ő teher. Ha valakinek tanulnia és dolgoznia is kell egyszerre, a felelősség és a figyelme megoszlik.
 
Izsákovics József (BTK német III. - földrajz I.).
Nagy felelősség gyerekkel egyetemet végezni, mert rengeteg idő kell ahhoz, hogy valaki egy gyereket felneveljen, nagyon sokat kell foglakozni velük, és erre a tanulás mellett nincs idő. Elég sok pénz, megfelelő háttér kell hozzá, és az egyetemen ehhez kevés támogatást nyújt.

 

GTK1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár