2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2005  --  5. szám - 2005 március 21.  --  Hangsúly
Konferenciák, egyetemek, lehetőségek
A konferenciák szervezésének lehetőségeit mérlegelve az egyik legnagyobb hazai turisztikai portálra, a „Vendégváróra" látogattam. A konferencia-turizmus ikon az oldalak jobb alsó sarkának állandó „résztvevője". Miután megjelöltük a megfelelő régiót a keresés során csoportosíthatjuk a lehetséges helyszíneket felszereltségük szerint is. Ha például Internet elérhetőségre, vagy szinkrontolmácsra van szükség, akkor a program azokat a szállodákat jeleníti meg, ahol mindez megtalálható. Aki projektor, diavetítő, légkondicionáló netán külön tolmácsfülke lehetőségét keresi, rákattint a kívánt kategóriára, és az oldalon máris látható a megfelelő helyszínek tárháza.
Mindezek összefüggésében Szeged szerencsés, és kitüntetett helyzetben van, hiszen az új Informatikai Központ minden igényt kielégít. Egyedül a közlekedés területe hagy némi kívánni valót maga után. Az országos és nemzetközi találkozók elengedhetetlen feltétele a helyszín megközelítésének gördülékenysége, ami a szárazföldi, és légi közlekedés esetében is szó szerint értendő. Az előbbi, „négykerekes" utazásnál alapkövetelmény az autópálya, míg az utóbbi esetben a reptér leszállópályájának az aszfaltja. Örömhír, hogy egy-két éven belül mindkettő megépül.
Az ország több egyetemén is érdeklődtünk a konferencia-szervezés helyi viszonyairól. Pécsett a kilenc kar saját előadóiban tartja meg tudományos összejöveteleit. Éppen ezért nagyobb létszámú rendezvényekre nemigen kerül sor, bár a jogi és az orvosi nagy előadók néhány száz fő befogadására alkalmasak. Épül viszont a Pécsi Expo, amely a szegedi TIK-hez hasonló konferencia-központ lesz. A városi finanszírozású beruházás több lépcsőben készül majd el. Még az idén befejeződnek a főépület munkálatai. Jövőre az étterem, kávézó, és a színház terveit valósítják meg. Az Expo központi helységét több mint ezer hallgató befogadására tervezték, ugyanakkor a terem leválasztható, kisebb előadókká is alakítható. A város az új épület hasznosítását az egyetemmel együttműködve képzeli majd el.
Debrecenben a felsőoktatási infrastruktúra központi szervezettségéhez igazodnak a rendezvények is. Ez azt jelenti, hogy az egyetem, mint önálló városrész a saját „kerületeiben” rendezi meg konferenciáit. Csak indokolt esetekben tartanak tudományos értekezéseket az Arany Bika Szállóban, vagy a Nagy Erdő Gyógyszállóban. Az egyetem itt is a saját campusainak a két-háromszáz fős előadóiban tartja rendezvényeit. A központi előadó ad otthont a nagy nemzetközi találkozóknak, mint az elmúlt hónapban a közel ezerötszáz érdeklődő jelenlétében megtartott kardiológus konferenciának. Előfordul, hogy a Főnix csarnokot is igénybe veszi az egyetem. A művészeti és tudományos kiállítások nagy helyigénye miatt kényszerülnek a város sportarénájába. Városi beruházásból Debrecenben is épül egy új konferencia-központ, amely egyfajta közösségi térként is működik majd, hiszen koncert- és színháztermet is magában foglal majd. A tervek szerint év végére készülnek el a munkálatokkal.
A győri Széchenyi István Egyetem a határ közelsége révén már hosszú évek óta a konferencia-rendezvények frekventált területe. Szalai Gyula rektorhelyettes lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a konferencia helyszínek maximális kihasználtsággal működnek. Az egyetem saját központi előadójában, egy nagyobb kétszáz, és egy kisebb hatvan férőhelyes teremben tartja tudományos találkozóit. A karok saját hatáskörükben, és előadójukban is helyett adnak különböző szakmai fórumoknak. A nagyobb, nemzetközi rendezvényeket külső helyszínre viszik. A négycsillagos, hat különböző nagyságú és felszereltségű teremmel rendelkező Konferencia Hotel ad otthont ezeknek a találkozóknak. Nagyobb részben a közlekedési és a távközlési területet érintő témák kapnak hangsúlyt a győri konferenciákon, lévén maga az intézmény az egyik legjobb képzést biztosítja e területeken. Az önkormányzat készített egy komoly tervet az Európa Kulturális Fővárosa pályázatának keretén belül a Dunaparti Konferencia Központ felépítésére, amely újabb lendületet adhatna a konferencia-turizmusnak.
A fővárosban rendezvényhelyszínek tekintetében is széles a kínálat, ennek ellenére az ELTE nem viszi külsős helyszínre konferenciáit.  A Lágymányosi Kongresszusi Központ, ami néhány éve épült, alkalmas a nagyobb rendezvények befogadására. A jövő héten például az Országos Tudományos Diákköri Konferencia humán szekcióját rendezik Lágymányoson, a Gömb aulában. A kisebb tudományos fórumokat, hasonlóan, mint a legtöbb egyetemen, a karok saját előadóikban tartják.
A megkérdezett egyetemek szóvivői szerint a konferencia-turizmusban az ezredfordulót megelőző öt évben volt tapasztalható fejlődés, ami már évek óta nem változott. A debreceni, a győri és a fővárosi intézmény maximális kihasználtsággal szervezi rendezvényeit. Többet sem a város, sem az egyetem nem bír el. Más a helyzet azokban a városokban, jelen esetben Szegeden is, ahol a konferencia-turizmust érintő változások történtek, és történnek a közeljövőben. Ilyen például a TIK megvalósulása, vagy az autópálya építése. Ezeken a településeken megnövekedhet az érdeklődés a tudományos szerveződésű összejövetelek után.

Tart5_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár