2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2005  --  5. szám - 2005 március 21.  --  Hangsúly
Koordináció nélkül
Farkas András, a C&T Utazási Iroda ügyvezetője, tapasztalt konferenciaszervező beszél a szegedi viszonyokról.
A nagy vidéki városoknak minden bizonnyal előnyére válik, hogy az egyetemek magukhoz vonzzák a konferenciákat.
– Az egyetem jelenléte akkor segítheti a konferenciaturizmust, ha a város elfogadja az egyetem ilyen irányú igényeit, és támogatja azokat az embereket, akiknek megvan a lehetőségük arra, hogy rendezvényeket hozzanak a városba. Minden egyetemen tanítanak olyan professzorok, akik jelentős országos tudományos szervezetek elnökségében foglalnak helyet, ezért komoly beleszólásuk van a rendezvények helyszínének meghatározásába. A városvezetés támogatása nélkül azonban légüres térben érezheti magát a konferenciaszervező.
Gondolom, hosszan tudná sorolni egy konferencia buktatóit.
– Persze. Számtalan dolog nehezítheti a dolgunkat az áldatlan parkolási viszonyoktól kezdve a különböző városi objektumok bérlésének egetverő áraiig. Persze érthető, az önkormányzat is költségvetésből él, annak réseit próbálja betömni az így befolyt öszszegből, de a drága helybérlet miatt elveszített konferenciák miatt le kell mondaniuk nagyon sok apró, járulékos bevételről is.
A TIK minden bizonnyal javított a helyzeten.
– A TIK nagyot lendített a város kapacitásán, hiszen közel ezerfős találkozókat is lehet szervezni benne, és ez a mai Magyarországon már nagy rendezvénynek számít. Két-háromezer fős kongresszusok ritkán állnak össze, ezért a TIK, ha bírja szolgáltatással, ideális lehet. Már csak egy dolog hiányzik Szegedről: a szállodák. A kongresszusokon egy résztvevőre egy szobát kell számolni. Nagyon kevesen hajlandóak együtt lakni valakivel. Szegeden azonban hat-hétszáz szobánál megáll a tudomány, a konferenciaszervezők és a szállodák pedig egymásra mutogatnak, mondván, nincs szoba, nem tudunk konferenciát hozni a városba, vagy nincs elég rendezvény nem éri meg bővíteni a szobaszámot.
Van olyan város az országban, amelyiket pozitív példaként említhetnénk?
– Nem, pozitívat sajnos nem tudok mondani. Szeged se nem rosszabb, se nem jobb, mint más városok, mert szinte sehol nincs megfelelő koordináció.

alagsor1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár