2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2005  --  5. szám - 2005 március 21.  --  Hangsúly
A mi kongresszusi központunk
December közepén nyitott a Tanulmányi-  és Információs Központ, és az elmúlt három hónap alatt bebizonyosodott, hogy ez a központ képes a Dél-Alföld régiójában egy ezerháromszáz főt foglalkoztató konferenciaközpontot működtetni. A TIK adottságait figyelembe véve hazai és nemzetközi tudományos konferenciák megrendezése az elsődleges feladata, másodsorban üzleti és szakmai találkozóknak, workshopoknak lehet a helyszíne az épület. Így volt itt például a Microsoft roadshowja a múlt héten, vagy kimondottan informatikusok számára az Egységes Tanulmányi Rendszer - amit Szegeden minden diák használ –  bemutatkozó előadása. Ezek mellett a Tanulmányi- és Informácós Központ mindenféle olyan üzleti rendezvénynek lehet még az otthona, ami ebben a városban valamelyik multinacionális vagy országos cégnek az egész napos szakmai programjához kapcsolódik, így például a Nemzetközi Hírközlési Hatóság, ami egy hatszáz fő munkavállalóval bíró országos hatáskörű szervezet, tartott itt egy egynapos tréninget.
Ennek kapcsán kiderült, hogy a központ valóban képes arra, hogy helyet adjon egy szakmai-üzleti találkozónak a kongresszusi teremben. „Amit mindenképpen tudni kell,” mondta el lapunknak Majó Zoltán, a TIK igazgatója, „hogy létezik egy konszenzus, miszerint hétfő, kedd szerda tanítási nap a központban – mivel egy egyetemi kongresszusi központról van szó –, amikor kredit-alapú órák folynak a termekben, és a hét másik felében vannak a rendezvénynapok. Elsősorban valóban a tudományos konferenciáknak kíván helyet biztosítani a Tanulmányi- és Információs Központ, és ezt követhetik az üzleti-szakmai találkozók, de nyitottak vagyunk a kulturális és kari rendezvények felé is.” Ennek értelmében jelenleg fotókiállítás van a kiállítóteremben, ahol festményeket is lehetett már látni, nemrégiben a gitárfesztivál gálaestjének adott otthont a nagyterem, illetve az Egyetemi Tavasz rendezvényei közül hat az épület falain belül lesz látható. Az eddigi rendezvények sikere alapján sokszínű portfoliót tud mutatni a központ az érdeklődő rendezvényszervezőknek, illetve cégeknek.
A kongresszus-szervezői piacon a nemzetközi vagy nagyobb hazai események, tudományos konferenciák helyszíneit egy-két évre előre le szokás kötni, így, mivel a TIK még valóban csak bő három hónapja van nyitva, a 2005-ös év viszonylag laza lesz. Ettől függetlenül a nyár végét leszámítva nincs olyan hét, amikor ne lenne valamilyen rendezvény az épületben, legyen az egy százfős szakmai találkozó vagy egy hatszázfős szemorvos konferencia. Még vannak ugyan szabad lyukak a TIK rendezvénynaptárában, de például a Magyar Egyetemi Menedzserbajnokságot is itt szerették volna tartani áprilisban, aminek csak nagyon nehezen lehetett megtalálni azt a négy órát, amikor a központ is szabad, és a bajnokságnak is megfelelő.
Az egyetem vezetésének nem titkolt szándéka volt, hogy ami nem kredit-alapú elfoglaltság a Tanulmányi- és Információs Központban, azért mindenért fizetni kelljen. Ennek a háznak a fenntartási-üzemeltetési költsége százmilliókban mérhető, így ára van mind az egyetemi, mind a külső rendezvényeknek. Az Egyetemi Tanács körülbelül egy hónapja tárgyalta a Tanulmányi- és Információs Központ Kongresszusi Központjának a működését, ekkor elfogadtak egy árlistát is, ami termekre, időtartamokra leosztva tartalmazza a központ használatának árait, amikből az egyetemi rendezvények negyven százalék kedvezményt kapnak.
Sajnos ennek a hatalmas épületnek a plusz nyitva tartását nem engedheti meg az egyetem költségvetése bármilyen nemes vagy kulturális egyetemi rendezvényről is legyen szó, hiszen egy szombaton egy műszaki diszpécser, négy ruhatáros, technikusok, recepciósok dolgoznak itt, nem beszélve a rezsiről. Amikor például a központ egy kiállítást rendez, akkor is merülnek fel extra költségek, a TIK vezetőségének mégis sikerült olyan árpolitikát kialakítani, ami a kiállítani kívánók számára is elfogadható. A központ természetesen kiemelten támogatja a diákok kiállításait, így egy egyetemi hallgatónak nem azzal az árral kell számolnia, mint egy külső, ismert művésznek, de tény, hogy valamennyit minden kiállítónak kell fizetni.
A rendezvények mellett a TIK törekszik az együttműködésre a várossal, illetve a város szállodáival, éttermeivel is, hiszen egy szép kongresszusi központ önmagában nem elég ahhoz, hogy idecsábítson egy nagyobb rendezvényt, hanem ahhoz kellenek remek szállások, a finom szegedi konyha, kitűnő kiegészítő lehetőségek. Jelenleg ezen dolgozik egy szűkebb szakmai team, amiben részt vesz például a Novotel igazgatója is, aki azt szorgalmazza, hogy állítsanak össze egy olyan kínálatot, amivel emelt fővel lehet a nemzetközi piacra állni.

DSC_2678_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár