2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  9. szám - 2005. április 25.  --  Hangsúly
Szegeden két egyház hozott létre külön egyetemi lelkészséget: a római katolikus és a református. Az SZTE-n természetesen a római katolikus vallású hallgatók vannak többségben, ám kifejezetten bántó, hogy az egyetemi honlapról csak a katolikus lelkészség (illetve a később még említendő KEFE és a „JATE-s” MEKDSZ) honlapja linkelhető. S az is elgondolkodtató, vajon az egyetemi telefonközpontban szintén miért nem tudnak az egyetemi református gyülekezetről…
Az 1996-ban alakult, s a Dugonics téren működő Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség (www.lelkes.hu) élén Pálfai Zoltán egyetemi lelkész áll. Az ő becslése szerint az egyetem hallgatóinak mintegy kétharmadát alkothatják a katolikusok, ám a döntő többség nem gyakorolja a vallását. A katolikus ifjúsági élet központjának számító lelkészség belső magját tíz-tizenkét kis, tíz-tíz főből álló közösség alkotja, a rendezvényeiken keresztül kb. 250 embert érnek el (közöttük ott vannak természetesen a Szegedi Hittudományi Főiskola hallgatói is). A közösségi életük legfontosabb színtere a Dugonics téri Egyetemi Lelkészségi Klub, amely hétfőtől csütörtökig 9-19, pénteken 9-13 óra között várja a fiatalokat. Szentmisét kedden este és péntek reggel tartanak a kápolnában, illetve vasárnap este 8-kor a Dóm altemplomában. Hagyománnyá vált a tanévkezdő szentmise a Dómban, illetve a tanévkezdés után egy hónappal tartandó gólyaest. Évente két lelki gyakorlaton vesznek részt a fiatalok, s kirándulások, túrák, valamint a tanévzáró Tisza-parti piknik fonják szorosabbá a közösséget.   
A Kálvin téren székelő Szegedi Református Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet (www.reformatus.szeged.hu) 1997 októberében jött létre, s Juhász András egyetemi lelkész áll az élén. A lelkész becslése szerint kb. 1500 reformátusnak keresztelt fiatal járhat az SZTE-re. Közülük mintegy száz főt tud megszólítani a gyülekezet heti rendszerességgel. Kedden és csütörtökön 7.20-kor reggeli áhítaton vesznek részt a református fiatalok, emellett hétfőn este filmklubot, szerdán bibliaórát, vasárnap este pedig ifjúsági istentiszteletet tartanak. Nyaranként konferenciákon, táboroztatásokban vesznek részt a gyülekezet tagjai, s persze közös kirándulást is tesznek. Évente két alkalommal konzervgyűjtést szerveznek az egyetemen hajléktalanok számára.
Az evangélikusok – gyérebb számukra való tekintettel (néhány százan lehetnek az SZTE-n) – egyelőre nem rendelkeznek külön egyetemi lelkészséggel, a Szegedi Evangélikus Gyülekezet azonban minden csütörtökön este 8-tól ifjúsági órát tart, melyen egy-két kivétellel egyetemista, illetve főiskolás hallgatók vesznek részt. Az ilyen alkalmakon, illetve a csütörtök délutáni és a vasárnapi istentiszteleteken mintegy húsz hallgató vesz részt – mondta el lapunknak ifj. Cserháti Sándor lelkész. Korábban egy Szegeden vendégtanárként tartózkodó amerikai lelkész közreműködésével angol nyelvű istentiszteleteket is tartottak, melyeken külföldi hallgatók is megjelentek.
A Szegedi Zsidó Hitközségen belül is működik ifjúsági mozgalom, mégpedig a Zsidó Fiatalok Magyarországi Egyesületének helyi csoportja. A közösségnek harminc-harmincöt aktív, a felsőoktatásban tanuló tagja van – tájékoztatott Lednitzky András, a Hitközség elnöke. Ők csütörtökönként klubnapon jönnek össze. A Hitközség egyébként hitoktatást (ún. Talmud–Tóra-foglalkozást), valamint héber nyelvoktatást is szervez fiatalok számára, akik emellett egyéb vallási, kulturális, hagyományőrző programokon is részt vesznek.
A görög katolikus vallású hallgatók száma körülbelül harminc körül mozog (általában Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, vagy Kárpátaljáról érkeztek). Közülük tízen-tizenöten vesznek részt a Szegedi Görög Katolikus Egyházközség rendszertelen időközönként, de mindig kedd este 7-kor megtartott egyetemista közösségi foglakozásain, illetve a vasárnap délelőtti ifjúsági istentiszteleten, valamint az azt követő lazább, „kávés, teás” összejövetelen. Még kevesebben vannak az ortodox vallásúak: nyolc-tíz görögkeleti vallású hallgatót tart számon Szegeden a Magyar, a Román, illetve a Szerb Ortodox Egyházközség. Ők részt vesznek az istentiszteleteken, de külön közösséget nem alkotnak.
Természetesen akadnak más, például keleti vallásokhoz tartozó hallgatók (muszlimok, hinduk, stb.) is az egyetemen, akik önállóan végzik vallási szertartásaikat. Léteznek kisebb vallási jellegű egyetemi közösségek, csoportosulások: a felekezetközi Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetségnek két csoportja is működik az egyetemen (a volt JATE-s, illetve az ÁOK-s). A MEKDSZ egy kizárólag diákok által szervezett beszélgetőkör: fő célja a Biblia értelmezése, illetve az élet aktuális kérdéseire történő együttes válaszkeresés. A Katolikus Egyetemisták és Főiskolások Egyesülete (KEFE) civil szervezet a leendő keresztény értelmiség összefogására helyezi a hangsúlyt. Jelen van Szegeden a keresztény ismeretterjesztő Timóteus Társaság is. Kollégiumi funkciója mellett pedig vallási, szakmai és közösségi alkalmakat is nyújt a Szent Imre Szakkollégium, illetve a Sík Sándor Piarista Szakkollégium.

DSC_3242_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár