2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2005  --  9. szám - 2005. április 25.  --  Hangsúly
Vallásgyakorlás az egyetemeken
A vallás minden ember magánügye. A családi hagyomány, a lakóhely kultúrája éppúgy befolyásolhatja az emberben kialakuló hitet, mint az iskolai nevelés, a baráti környezet, vagy később – mindezek együttes értékeléseként – a szabad gondolkodás, a személyes meggyőződés. A metafizikai igazságoknak ez a személyes érintettsége a felsőoktatásban tanuló fiatal felnőtteknél már igencsak szilárd megalapozottsággal bír. Éppen ezért az egyetemeknek és a főiskoláknak a lehetőségekhez mérten biztosítaniuk kell hallgatóiknak vallásuk szabad gyakorlását. Magyarországon vajon mit takarnak ezek a lehetőségek? Négy nagy egyetemi városban érdeklődtünk az intézmény és a vallás kapcsolatáról.
Elsőként kell megemlítenünk Pécs városát. A Pécsi Tudományegyetem két évvel ezelőtt keretmegállapodást kötött az ökumenikus lelkészséggel. A szerződésben az egyetem biztosítja a hét felekezetet magában foglaló lelkészség számára a működési feltételeket: termeket az előadásokhoz, irodát, felszerelést. A lelkészeket pedig a saját egyházuk fizeti. A hét felekezet: római katolikus, evangélikus, református, baptista, metodista, pünkösdi gyülekezet, görög katolikus. Az istentiszteleteket az egyetemen kívül tartják. Szeretnék, ha a fiatalok a városi közösségek vérkeringésébe is bekerülhetnének. Az ökumenikus lelkészség – mely az országban először Pécsett kezdte meg a működését – nemcsak a diákoknak, hanem az egyetem minden dolgozójának a rendelkezésére áll. A pécsi egyetemen példaértékű a lelkészség működése. A múlt évben a felekezetek közös zarándoklatot is szerveztek Rómába. Pécsett példaértékű kezdeményezésként működik keresztény-zsidó, és keresztény-muszlin párbeszéd. A különböző vallások jelenléte, aktív kapcsolatrendszere a város hagyományából magyarázható. A mecseki nagyváros a török hódoltság idején jelentős bázisa volt a hódító csapatoknak. A város környékén élő nagy számban előforduló „Deli" családnevű emberek például biztos, hogy janicsár leszármazottak.
Miskolcon hasonlóan kedvező a helyzet a vallás és a felsőoktatás kapcsolatának tekintetében. Ezen az egyetemen is ökumenikus közösség működik négy felekezettel: római és görög katolikus, református, evangélikus. A Miskolci Egyetem külön irodát biztosít a felekezetek számára. A lelkipásztori teendőket egy főállású és négy önkéntes lelkész látja el. Szent Ferenc kisnővérei is csatlakoznak a különböző programok, előadások lebonyolításához.
Debrecenben négy egyház képviselteti magát egy irodában: a római, illetve a görög katolikus, a református és az evangélikus. Az iroda az egyetem területén fogadóórákat tart. De az ifjúsági istentiszteleteket külső helyszíneken, szerdai napokon tartják. A római katolikusok a Szent Ferenc templomban, a reformátusok a Nagytemplomban.
A fővárosban egy kicsit más a helyzet. Az ELTE központi számán érdeklődtünk. A központban nem hallottak még egyetemi gyülekezetről. A bölcsészkarra kapcsoltak, ahol megint csak tanácstalanság fogadott. A Rektori Hivatalban úgyszintén. Az Oktatási Osztály munkatársa, mint a bürokráciában általában, felfelé mutatott és a főosztályvezetőhöz kapcsolt. A főosztályvezető egész délután elérhetetlen volt. És másnap délelőtt, mikor a telefonkagyló lefogása, a suttogó hangok után megkaptuk a harmadik „próbálja meg fél óra múlva” időpontot, elgondolkodtunk. Talán más oldalról kellene megközelíteni a fővárost. És az interneten öt perc alatt eljutottunk arra az oldalra, amelyen három különböző egyetemi lelkészség is beszámol működéséről. Az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatának honlapján az Evangélikus Egyetemi Lelkészség és a Budapesti Református Egyetemi és Főiskolás Gyülekezet is hirdeti programját. A sokszínű előadásokból kiderül, hogy az egyetemen működik egy Ökumenikus Központ, és van az Egyetemi Lelkészségnek is egy épülete. A Budapesti Katolikus Egyetemi és Főiskolás Lelkészség több helyszínre szervez istentiszteletet, bibliaórát, gyónást. Ráadásul nem csak és kizárólag az ELTE hallgatóinak, hanem minden fővárosban tanuló fiatal értelmiségnek. Kívánatos lenne, ha egy telefonon érdeklődő diák is rátalálhatna a lelkészségekre.
Említést érdemel a MEKDSZ – Magyar Evangéliumi Keresztény Diákszövetség –, amely a diákok számára szervez bibliai témájú beszélgetéseket, vitaesteket, előadásokat. A szövetség programjain bárki részt vehet, akit érdekel a vallás. A MEKDSZ a megkérdezett egyetemek mindegyikén képviselteti magát.

 

DSC_2758_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár