2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2005  --  14. szám - 2005 szeptember 26.  --  Irodalom
Nemzetközi A Capella Fesztivál a TIK-ben
Szeptember 29-30-án az SZTE Tanulmányi és Információs Központ ad otthont a számos fellépőt  felsorakoztató Fool Moon Nemzetközi A Capella Fesztiválnak. A rendezvényt – amely a Bartók Béla Művelődési Ház és mecénások sora segítségével első ízben kerül megrendezésre – a hazánkban ezeddig kevésbé ismert műfaj kiváló szegedi ápolója, a 2005-ös grazi Ward Swingle A Cappella Verseny pop kategóriájának első helyezettje, a Fool Moon vokálegyüttes álmodta meg.
 A fesztivál első napján a házigazda Fool Moon együttessel együtt lép fel Szolnoki Péter, a Bon-Bon együttes frontembere, majd az Art Of Mouth duó lép színpadra, akik az új évezred a cappella szenzációjának számítanak Európa-szerte. Az öreg kontinens egyedüli „szájtechno” számaként felállították a leghosszabb „nonstop szájtechno” világrekordját 5 óra 7 perces fellépésükkel, melyet a SAT1 és az RTL tévéállomás is közvetített. A „Groove-A-Cappella” német atyjai élőben, technikai trükkök nélkül, csupán két mikrofon segítségével keltenek olyan hangzást, amelyet szokásos módon szintetizátorokkal tudnak csak előállítani. Túl bármilyen rap-klisén, a különböző zenei irányzatok kedvelői egyaránt hallhatnak kedvükre valót: legyen az jazz, punk, dancefloor, funk és soul, reggae vagy blues rock.
A második napot a hazai UniCum Laude énekegyüttes nyitja, amely nevében is tükrözi a zenetörténet széles rétegeinek ritkán hallható, különleges darabjaira épülő műsorpolitikáját. Az együttes repertoárján kiemelt helyet foglalnak el az igényes könnyűzenei átiratok is. Az UniCum Laude műsorát több alkalommal rögzítette a Magyar Rádió, a Magyar Televízió pedig portréműsort készített velük.
A kétnapos rendezvény záróakkordjaként a 2002-ben alakult osztrák Velvet Voices a cappella kvartett lép színpadra. A négy hölgyből álló formáció számos fellépést tudhat maga mögött Ausztria- és Németország-szerte: 2003-ban a Velvet Voices nyitotta meg a bécsi „Voicemania” a cappella fesztivált, és ugyanebben az évben, jazz kategóriában második helyezést ért el a Ward Swingle A Cappella Versenyen Grazban, Európa akkori kulturális fővárosában. A sikereket számos rádiós és tévés megjelenés követte, és az együttes két CD-t is megjelentetett. Repertoárjukat a jazztől a pop műfajáig számos kiváló eredeti szerzemény alkotja.
A koncertek 29-én és 30-án is este fél kilenckor kezdődnek, jegyek 1500 Ft-ért kaphatóak a Bartók Béla Művelődési Házban és a helyszínen. (További információk: www.foolmoon.hu és www.acappella.hu ).
Bodacz Péter

DSC_2758_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár