2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2005  --  10. szám - 2005 május 9.  --  Kultúra
Hetedszerre adják át a Dömötör-díjakat
A június 4-ei gálaműsoron immár hetedik alaklommal adják át a Szegedi Nemzeti Színházban folyó művészi munka elismeréseként a szakma és a nézők szavazatai alapján tizenhárom kategóriában a Dömötör-díjakat. Tíz kategóriában a nézők szavazatai alapján dől el, ki veheti át az elismerést, míg az évad művésze és a legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, illetve dolgozói választják ki titkos szavazással, az életműdíjat pedig a kuratórium ítéli oda – mondta Elekes Zoltán a jelöltek listáját bemutató sajtótájékoztatón.
A kuratórium az idei évadban Szegeden bemutatott darabok alkotói közül választott ki a legjobb női és férfialakítás, illetve mellékszereplő, a legjobb operaénekes és énekesnő, díszlet és jelmeztervező, rendező és táncos kategóriában három-három jelöltet, akikre a nézők május 27-éig adhatják le voksaikat a szavazólapokon és az interneten – közölte a szervező, aki elmondta az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több ezer szavazatot várnak.
Hét év után idén változik a Dömötör-díj is: 1998 óta a kitüntetettek minden évben az Alföld egyik legrégebbi középkori műemlékét, a szegedi Dóm téren álló Dömötör-toronyt mintázó bronzszobrot vehettek át, az idei évben pedig a XII-XIII. században épült templomtoronyról Beliczay Mária szobrászművész készítette kisplasztikát kapják.
A díjátadó gálaműsorát az idei esztendőben a retró jegyében rendezik meg: a színészek a 60-as, 70-es évek Magyarországát idézik fel néha mulatságos, néha elgondolkodtató formában a könnyűzene és a humor eszközeivel – mondta az estet rendező Megyeri Zoltán, aki maga is a nomináltak között szerepel a legjobb férfi alakítás kategóriájában a Pör a szamár árnyékáért című darabban nyújtott teljesítményéért. A színész-rendező közölte, szeretné, ha a gálaesten a retró nemcsak a színpadon jelenne meg, hanem a nézők is e kor divatjának megfelelően öltöznének föl.
Bezár