2024. május 8., szerda English version
Archívum  --  2005  --  5. szám - 2005 március 21.  --  Lapjárás
Etióp napot tartottak a Hamburgi Egyetemen
1905. március 7-én írta alá II. Vilmos német császár és II. Menelik etióp uralkodó a német-etióp kereskedelmi és barátsági szerződést. Immár száz éve rögzítik szerződések a két ország sokoldalú gazdasági, tudományos és kulturális kapcsolatait. Néhány hónappal ezelőtt Gerhard Schröder német kancellár látogatást tett Etiópiában, amit azután az etióp politikai vezetés is viszonzott. A két ország partneri kapcsolatában mindenekelőtt a tudományos ismeretek cseréje játszik fontos szerepet, mint azt már száz évvel ezelőtt is szerződésbe foglalták.  
A Hamburgi Egyetem március 7-én etióp napot rendezett, hogy méltóképpen megemlékezzen a diplomáciai kapcsolatok száz éves évfordulójáról. A központi rendezvényeket a Hamburgi Egyetem Ázsia-Afrika Intézetének Etiópisztika Tanszéke szervezte. 
Az érdeklődőket sokszínű program várta az egyetemen. Az etióp nagykövet, Hiruy Amanuel mondott ünnepi beszédet, ezt követően előadások, viták, filmek, zenei részletek és tradicionális kávéfelszolgálás nyújtottak betekintést Etiópia lebilincselően érdekes kultúrájába. Emellett Brigitte Beil bestselleríró olvasott fel egyik regényéből, s megnyitották You Minsa japán fotóművész kiállítását is. A nemzetközileg elismert fotóművész „Ismeretlen Etiópia" című tárlata az európaiak számára mindeddig ismeretlen részleteket, impressziókat jelenít meg az afrikai ország mindennapjaiból. A nap végén kulináris élvezetek várták a látogatókat: az „Ethio" nevű etióp étterem az ország ínycsiklandozó specialitásait, életkülönlegességeit készítette el.  
( www.uni-hamburg.de )
Bezár