2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2005  --  5. szám - 2005 március 21.  --  Lapjárás
Az SZTE küldöttsége Toledóban
Az 1990 óta fennálló testvérvárosi kapcsolat Szeged és Toledo között, illetve az 1996 óta létező testvérmegyei kapcsolat az ohioi Lucas megye, és a magyarországi Csongrád megye között, széleskörű partnerkapcsolatra nyújt lehetőséget az észak-nyugat-ohioi felsőoktatási intézmények és a Szegedi Egyetem között.
Szeged Dél-Magyarország nagy elismertégnek örvendő felsőoktatási központja. A gazdag múltú Szegedi Egyetemet 2000-ben szervezték át regionális intézménnyé. Ma a diákok agrártudományi főiskolára, élelmiszeripari főiskolára, zeneművészeti konzervatóriumra, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára, bölcsészkarra, gazdaságtudományi karra, egészségügyi főiskolai karra, jogtudományi karra, orvosi karra, gyógyszerészeti karra és természettudományi karra jelentkezhetnek.
A Lourdes Főiskola több mint 15 év alatt, összesen 8 szegedi hallgatónak biztosított Elnöki Ösztöndíjakat. Néhányan közülük a Toledo Egyetemen folytatták tanulmányaikat. Cserébe a Szegedi Egyetem az észak-nyugat-ohioi diákoknak biztosított lehetőséget arra, hogy Szegeden tanuljanak.
A Toledoi Egyetem, a Bowling Green Állami Egyetem és a Lourdes Főiskola tanárai és diákjai bekapcsolódtak a Nagy Tavak Konzorcium Intézetének Demokratikus Csereprogramjába. Ebben a 3 éves együttműködésben, amely magábafoglalja az utazásszervezést és programokat, a Juhász Gyula tanárképző Főiskola működött közre.
A Toledoi Egyetem színház- és filmintézete kidolgozta a Szegedi Egyetemmel azt a csereprogramot, amely lehetővé tette egy csoport amerikai diáknak és tanárnak, hogy fellépjenek Szegeden, majd ezt követően a magyaroknak egy toledoi látogatást biztosított. A közelmúltban egy színháztanárt ismét meghívtak Szegedre, hogy angol nyelvű drámakurzust tartson. 2003. novemberében a Szegedi Egyetem egy a Toledoi Egyetem bölcsészettudományi és természettudományi főiskolai karáról érkező, 5 tanárból álló delegációt üdvözölt Szegeden. Ez a látogatás, a magyar hallgatók részére, további lehetőségeket eredményezett a Toledoi Egyetem természettudományi karán való továbbképzésre.
A Toledo és Szeged illetve a Lucas megye és Csongrád megye közötti barátság 15 éves évfordulójának ünnepélye alkalmából a Nagy Tavak Konzorcium 6 vezetőt hívott meg a Szegedi Egyetemről (2005. február 24.-március 6.). A vendégek érdekeltek a szorosabb kapcsolatteremtésben az észak-nyugat-ohioi egyetemi partnerekkel.
A delegáció céljai:
– meglátogatni azokat az észak-nyugat-ohioi egyetemeket, amelyekkel már korábban is volt kapcsolata a Szegedi Egyetemnek;
– előkészíteni egy új angol nyelvű jogi kurzust a szegedi jogi karon a toledoi jogi karral egyetemben;
– bemutatni a szegedi vezetők több helyszínen, különböző szakokon, több vezetőnek, a hallgatóknak és a médiának;
– megtárgyalni a továbbképző egyetemi tanulmányok lehetőségeit, a külföldön tanulás programját;
– tárgyalni a lehetséges szakcserékről és közös kutatásokról;
– megtudni többet a testvérváros/-megye kapcsolatról Szeged/Csongrád megye és Északnyugat-Ohio között és megismerkedni a kapcsolat támogatóival.
A cikk a Toledoi egyetem lapjában jelent meg 2005. februárjában.
Bezár