2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2009  --  8. szám - 2009. szeptember 13.  --  Egyetemi élet
Ba­ba­ba­rát lett az SZTE TIK
Címkék: Egyetemi életTIK

Fél­tu­cat kis­ma­ma mel­lett ugyan­en­­nyi pár hó­na­pos lur­kó – ta­lán a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem né­hány le­en­dő hall­ga­tó­ja – is el­lá­to­ga­tott a Ta­nul­má­nyi és In­for­má­ci­ós Köz­pont­ba, ami­kor jú­li­us 9-én át­ad­ták a ba­ba­ba­rát te­ret az épü­let alag­so­rá­ban.

A TIK na­pon­ta több mint há­rom­ezer lá­to­ga­tó­ja kö­zött egy­re több a kis­ma­ma, ami nem is cso­da, hi­szen az SZTE kö­zel har­minc­ezer hall­ga­tó­ja kö­zül mint­egy ez­ren dok­to­ri ta­nul­má­nyo­kat foly­tat­nak, és so­kan van­nak olya­nok is, akik má­so­dik dip­lo­má­ju­kat szer­zik meg, vagy va­la­mi­lyen ki­egé­szí­tő kép­zé­sen vesz­nek részt, így ki­csit idő­seb­bek, mint egy át­la­gos egye­te­mis­ta.
bababarattik

Majó Zol­tán, a TIK fej­lesz­té­si igaz­ga­tó­ja el­mond­ta: a 2004 de­cem­be­ré­ben nyílt köz­pont ter­vezői tö­re­ked­tek ar­ra, hogy min­den lá­to­ga­tó­nak biz­to­sít­sák a ma­xi­má­lis ké­nyel­met, az egyik mos­dó­ban ezért pe­len­ká­zó is mű­kö­dött, amit gyak­ran igény­be is vet­tek a ba­bák és anyu­ká­ik. A hu­szon­öt­ezer négy­zet­mé­te­res épü­let­ben ed­dig azon­ban nem volt olyan he­lyi­ség, ahol a kis­ma­mák in­tim kö­rül­mé­nyek kö­zött meg­szop­tat­hat­ták vol­na ki­csi­nyü­ket.
A TIK az Or­szá­gos Gyer­mekegészségü­gyi In­té­zet pá­lyá­za­tán nyert tá­mo­ga­tást a ba­ba­ba­rát te­rü­let ki­ala­kí­tá­sá­ra. A zár­ha­tó he­lyi­ség az épü­let alag­so­rá­ban ta­lál­ha­tó, a szo­bá­ban – mely­nek fa­la­it me­se­fi­gu­rák és óvo­dá­sok raj­zai dí­szí­tik – egy kis­ma­mák szá­má­ra szop­ta­tá­si cél­ra ter­ve­zett hin­ta­szék és a hoz­zá tar­to­zó lábpi­hen­tető zsá­moly vár­ja az anyu­ká­kat és gye­re­kü­ket.
A köz­pont­ban – bár en­nek fel­tét­elei meg­szi­go­rod­tak – gyer­mek­megőrző in­dí­tá­sát is ter­ve­zik, ahol a táv­ok­ta­tá­son vagy rész­idős kép­zé­sen ta­nu­ló hall­ga­tók gye­re­kü­ket hagy­hat­nák, amíg a Hall­ga­tói Szol­gál­ta­tó Iro­dán vagy a könyv­tár­ban ügyes-ba­jos dol­ga­i­kat in­té­zik – mond­ta el Majó Zol­tán.

Bezár