2024. május 5., vasárnap English version
Archívum  --  2008  --  11. szám - 2008. szeptember 29.  --  Egyetemi élet
Díszdiplomákat adományoztak az SZTE-n
Az elmúlt időszakban egyetemünk három karán is díszokleveleket osztottak: aranydiplomát az ötven, gyémántdiplomát a hatvan, vasdiplomát a hatvanöt, rubindiplomát a hetven éve végzettek kaptak.
Szeptember 16-án a Rektori Hivatal aulájában az Állam- és Jogtudományi Kar tartott díszdiploma-átadó ünnepséget. Az ünnepségen a díszdiplomákat a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, Badó Attila és a jogtudományi kar dékánja, Szabó Imre dékán adta át: két fő kapott rubindiplomát, hét vasdiplomát, egy gyémántdiplomát, harminc pedig aranydiplomát.
A Termeszéttudományi és Informatikai Kar díszoklevél-átadó ünnepsegén szeptember 20-án a TIK kongresszusi termében egy hölgy a hetven évvel ezelőtt – még a Ferencz József Tudományegyetemen szerzett – természetrajz-földrajz szakos középiskolai tanári oklevele alapján rubindiplomát kapott, amit sajnos meggyöngült egészségi állapota miatt nem tudott személyesen átvenni. A hatvanöt évvel ezelőtt a Horthy Miklós Tudományegyetemen szerzett diploma alapján – az SZTE-n a még ma is tanító – Dombi József vasdiplomát kapott. Ezenkívül három gyemantdiplomát és harminckilenc aranydiplomát is kiosztott a TTIK dékánja, Hernádi Klára. A díszdiplomások nevében Mády György, egykori vegyészhallgató mondott beszédet, aki a mai napig a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Intezetében dolgozik.
Szintén szeptember 20-án került sor a Bölcsészettudományi Karon is a díszdiplomák átadására, amely a tavalyi évhez hasonlóan együtt járt a köztársasági ösztöndíjas hallgatók köszöntésével is. Csernus Sándor, a kar dékánja köszöntőjében hangsúlyozta: nem véletlenül kapcsolódik össze az egy élet pályája előtti tisztelgést jelentő díszdiplomák kiosztása és a kar kiváló hallgatóinak köszöntése a szimbolikus jelentéssel bíró Auditórium Maximumban, hiszen az idősebbek becsülettel végigvitt pályája méltán lehet példa a jövő generáció kiválóságai számára is. A köztársasági ösztöndíj adományozó okiratait Kiricsi Imre rektorhelyettes, a díszdiplomákat – öt gyémánt- és tizenhét aranydiplomát – Csernus Sándor adta át. A díszdiplomások nevében Horváth Dezső aranydiplomás, egykori magyar szakos hallgató, újságíró szólt. Kedves köszöntőbeszédét teljes egészében elolvashatják internetes oldalunkon a szeptember 29-i szám Egyetemi élet rovatában: www.u-szeged.hu/szegediegyetem.
Az Általános Orvostudományi Karon a jubileumi diplomák átadására november 14-én kerül sor, közel hetven főnek adományoznak gyémánt- és aranydiplomákat.
A. M.
Bezár