2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2009  --  8. szám - 2009. szeptember 13.  --  Egyetemi élet
Ha­té­ko­nyabb nap­kol­lek­tor­ok Szegedről
Címkék: Egyetemi életMK

2009 jú­ni­u­sá­tól a nap­ener­gia-hasz­no­sí­tást cél­zó ku­ta­tá­sok elő­se­gí­té­se ér­de­ké­ben egy új nap­kol­lek­tor-mérőla­bor kezd­te meg mű­kö­dé­sét a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem Mér­nö­ki Ka­rán. A la­bor a ku­ta­tá­si fel­ada­tok mel­lett a gé­pész­mér­nök hall­ga­tók szá­má­ra gya­kor­la­ti ok­ta­tó­he­lyet is biz­to­sít, ahol a di­á­kok a kol­lek­to­rok ha­tás­fokmé­ré­sén kí­vül azok gaz­da­sá­gos üze­mel­te­té­sét is el­sa­já­tít­hat­ják. A kö­zel hét mil­lió fo­rint­ból ki­ala­kí­tott rend­szer­nek köszön­hetően to­váb­bá a nyá­ri idősza­k­ban a kar egyik ok­ta­tá­si épü­le­té­nek me­leg­víz-igé­nyét is fe­dez­ni tud­ják.

A kol­lek­to­rok ha­té­kony­sá­gát nagy­mér­ték­ben be­fo­lyá­sol­ják az üze­mel­te­tés kö­rül­mé­nyei, így pél­dá­ul a nap­su­gár­zás in­ten­zi­tá­sa és a kül­ső hőmérsék­let. Azo­nos kö­rül­mé­nye­ket fel­té­te­lez­ve azon­ban a külön­böző kol­lek­to­rok is el­té­rő ha­tás­fok­kal mű­köd­nek – ma­gya­ráz­za Pé­ter Sza­bó Ist­ván, a Mér­nö­ki Kar ad­junk­tu­sa. A la­bor­ban vég­zett vizs­gá­la­tok so­rán a sze­ge­di ku­ta­tók a kol­lek­to­rok szer­ke­ze­ti fel­épí­té­sé­nek, il­let­ve a külön­böző üze­mel­te­té­si al­go­rit­mu­sok­nak a me­leg­víz-ter­me­lés­re gya­ko­rolt ha­tá­sát kí­ván­ják fel­mér­ni, így az ered­mé­nyek függ­vé­nyé­ben ha­té­ko­nyabb kol­lek­to­rok ké­szí­té­sé­re nyíl­hat le­he­tő­ség.

A be­ren­de­zés iránt már most nagy az érdek­lődés a nap­kol­lek­tor-fej­lesz­tés­sel és -for­gal­mazás­sal fog­lal­ko­zó cé­gek kö­ré­ben.

Bezár