2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2006  --  4. szám - 2006. február 27.  --  Egyetemi élet
HÁROM ÉVRE SZÓLÓ EGYÜTTMűKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST írt alá az Ottawai Egyetem dékánja, Michael Kelly és Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora. Az együttműködés évente két magyar egyetemi hallgatónak nyújt lehetőséget üzleti tanulmányok folytatására az Ottawai Egyetemen, illetve két kanadai felsőéves hallgató tölthet egy-egy tanévet a Corvinuson közgazdaság és gazdálkodástudományi területen. A megállapodást Robert Hage, Magyarország kanadai nagykövetének rezidenciáján írták alá. Az együttműködés a későbbiekben oktatási és kutatóprogramokra is kiterjed.
 
PROGRAMOZÁSI PÁLYÁZATOT HIRDET a Nokia Hungary Kft. a magyar műszaki felsőoktatásban részt vevő nappali tagozatos hallgatók számára. A versenyre elsősorban Nokia mobiltelefonokon futtatható alkalmazásokat, illetve egyéb, mobiltelefon-technológiával kapcsolatos programozási feladatok megoldását várják, de a mobil-távközlés területéről származó egyéni ötletekkel is lehet nevezni. A csapatok regisztrációs határideje február 28., míg a pályázatok leadási határideje március 31. Minden felsőoktatási intézmény helyben értékeli az első három legjobb pályázatot, az összes pályamunka közül a Nokia választja ki a leginnovatívabb, legkreatívabb, legötletesebb műveket. A győztes csapat fődíja egy egyhetes külföldi út.
 
BIOENERGETIKAI INNOVÁCIÓS KÖZPONT alapításáról szóló szerződést írtak alá a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán.  E célra a bioenergetikai ágazat tíz meghatározó szereplője konzorciumot hozott létre, melyhez 1,3 milliárd forint összegű pályázati támogatást nyert. A Károly Róbert Főiskolán megvalósuló centrum tevékenysége kiterjed az alkalmazott kutatásra, a kísérleti fejlesztésre, a technológiatranszferre, valamint a képzésre, a továbbképzésre és a tudományos utánpótlás nevelésére is. A pályázat alapján elnyert támogatás és a résztvevő konzorciumi tagok 320 millió forintos hozzájárulásának felhasználásával létrejövő bioenergetikai innovációs centrum a tervek szerint négy év alatt válik üzletileg önfenntartóvá.
 
A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar Tanszállójának alapkövét tették le február 22-én Győrben, ezt követően a főépület tetőterében hallgatói teret adtak át. A tanszálloda és kollégium építését a PPP beruházási program révén, magánbefektetői konstrukcióban az Oktatási Minisztériummal közösen valósítja meg az intézmény. A 2,1 milliárdos fejlesztés révén meglévő 350 fős kollégiumi férőhely mellett további 200 hallgató kaphat kétcsillagos minősítésű, szállodai minőségű szállást, valamint 120 fő részére háromcsillagos szálloda is rendelkezésre áll majd. A 2007. augusztus 1-jei átadás várhatóan már a 2007/2008-as tanévre érkező hallgatóknak is új kollégiumi elhelyezést biztosít.
 
INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI KUTATÓ-FEJLESZTŐ KÖZPONTOT hozott létre a Kürt Zrt. a és a Veszprémi Egyetem (VE). A cél integrált információbiztonsági módszertanok és eszközrendszerek kifejlesztése. A 3 év időtartamú projekt teljes költségvetése 378 millió forint, amelyhez a konzorcium pályázati forrásból támogatást kapott a Jedlik Ányos Program keretében. A közös projekt 2005 szeptember közepén indult. Az első feladat eredményei 2006. március végén várhatók. A Kürt a termékek és igények piacfeltárását, a VE pedig a tudományos alaptechnológiák áttekintését és rendszerezését végzi. A kutatások az egyetemi kutatói laboratóriumokban, a karon felállított projektirodában, illetve a Kürt székhelyén folynak.
 
EGYÜTTMűKÖDÉSRŐL SZÓLÓ MEGÁLLAPODÁST írt alá Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora és Bereczky Lóránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.  A megállapodás szerint hamarosan bevezetik, hogy kedvezményt kap a jegy árából az a látogató, aki a Zeneakadémia vagy a Nemzeti Galéria rendezvényére szóló jeggyel rendelkezik. A Zeneakadémia növendékei a múzeum kiállításain adnak koncertet, legközelebb március 21-én, a Magyar Nemzeti Galéria Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig 1904-1914 című kiállításának ünnepélyes megnyitóján. A Zeneakadémia és a Nemzeti Galéria együttműködése az intézményvezetők szerint jól példázza az egyes művészeti ágak átjárhatóságát.
 
MÁSODIK ALKALOMMAL RENDEZTE MEG a Kollégiumvezetők Országos Konferenciáját a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetsége (FEKOSZ). A Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Bánki Donát Kollégiumában rendezett konferencián mintegy 30 kollégiumvezető vett részt. A rendezvényen először az új felsőoktatási törvény kollégiumokra vonatkozó részeit ismertették a résztvevőkkel, majd bemutatták a BMF kollégiumrendszerét. Szó volt a hallgatói elégedettségmérés eredményei alapján megvalósított fejlesztésekről, végül ismertették a FEKOSZ ez évi szakmai programját is.
 
BOJKOTTAL FENYEGETNEK A BOLYAISOK. Az erdélyi magyarság megalázásaként értékeli a kolozsvári magyar egyetem létrehozásáért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szenátusának a magyar karok létrehozását közvetett módon elutasító döntését. A bolyaisok úgy látják, „tizenöt évnyi eredménytelen tárgyalás után az erdélyi magyarság kifogyott a politikai eszközökből, és érdekei érvényesítése végett más módszerekhez kell folyamodnia”. Éppen ezért kezdeményezték a magyar oktatók közgyűlésének összehívását, az egyetem döntéshozó szervei munkájának bojkottálását, azt, hogy vonják meg a bizalmat az egyetem vezetésével kollaboráló magyar oktatóktól, „és ha ez sem elégséges, a magyar közösség folyamodjon a polgári engedetlenség eszközeihez”.
 
HELLER ÁGNES NYERTE EL az idén az egymillió dán koronával (134 ezer euró) dotált Sonning-díjat az európai kultúra kutatásában szerzett érdemeiért. Az elismerés odaítéléséről döntő bizottság indoklása szerint a magyar filozófus-író „fél évszázadon át kreatív tehetséggel, politikai intelligenciával, erkölcsi energiával és értelmiségi tisztességgel írta le Európa kultúráját”. A koppenhágai egyetem által alapított, Carl Johan Sonning dán íróról elnevezett díjat 1950 óta kétévente ítélik oda olyan személyiségeknek, akik sokat tettek az európai kultúra előmozdításáért és kutatásáért.

PB262857_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár