2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2009  --  8. szám - 2009. szeptember 13.  --  Egyetemi élet
Ok­tó­ber­ben in­dul a Du­go­nics té­ri épü­let fel­újí­tá­sa
Ok­tó­ber ele­jén el­kez­dő­dik a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem köz­pon­ti, Du­go­nics té­ri épü­le­té­nek fel­újí­tá­sa, a re­konst­ruk­ci­ót a Fer­roép Zrt. egy év alatt fe­je­zi be. A be­ru­há­zás­ról szó­ló ki­vi­te­le­zé­si szer­ző­dést Sza­bó Gá­bor rek­tor és Ne­me­si Pál, az épí­tő­ipa­ri cég el­nök-ve­zér­igaz­ga­tó­ja szep­tem­ber 10-én ír­ta alá a Jó­zsef At­ti­la Ta­nul­má­nyi és In­for­má­ci­ós Köz­pont­ban.
felujit
2,5 milliárdból szépül meg az egyetem főépülete. Fo­tó: Gémes S.

A 4200 négy­zet­mé­te­res, jö­vő ősz­re ré­gi szép­sé­gé­ben pom­pá­zó épü­let­ben az SZTE ve­ze­té­se mel­lett a kül­ügye­kért és nem­zet­kö­zi kap­cso­la­to­kért fe­le­lős igaz­ga­tó­ság, va­la­mint a ku­ta­tás-fej­lesz­tést és in­no­vá­ci­ót ki­szol­gá­ló egy­sé­gek kap­nak majd he­lyet. A mun­ká­la­tok­ra köz­be­szer­zé­si el­já­rá­son vá­lasz­tot­ták ki a mű­em­lék épü­le­tek fel­újí­tá­sá­ban már ko­moly ta­pasz­ta­la­to­kat szer­zett Fer­roép Zrt.-t, amely ne­vé­hez olyan egye­te­mi be­ru­há­zá­sok kö­tőd­nek, mint a Pa­to­ló­gi­ai In­té­zet vagy a kli­ni­kák ener­ge­ti­kai rend­sze­ré­nek kor­sze­rű­sí­té­se. Az épü­let – a ter­ve­zés­sel és esz­köz­be­szer­zés­sel együtt mint­egy 2,5 mil­li­árd fo­rin­tos össz­költ­sé­gű – re­konst­ruk­ci­ó­ja az el­ső ele­me an­nak a mű­sza­ki-ter­mé­szet­tu­do­má­nyos kép­zés fej­lesz­té­sét cél­zó prog­ram­nak, mely­re az SZTE a ba­jai és a szar­va­si fő­is­ko­lák­kal kon­zor­ci­um­ban 6,424 mil­li­árd fo­rint­nyi tá­mo­ga­tást nyert el a Tár­sa­dal­mi Inf­rast­ruk­tú­ra Ope­ra­tív Prog­ram pá­lyá­za­tán. A 2011-ig tar­tó mun­ka so­rán ti­zen­egy in­gat­lant újí­ta­nak föl, el­ké­szül az SZTE Mér­nö­ki Ka­rá­nak új, 3300 négy­zet­mé­te­res ok­ta­tá­si épü­le­te, be­sze­rez­nek több mint 1600, az ok­ta­tást és ku­ta­tást szol­gá­ló la­bor­esz­közt, mű­szert. A prog­ram ré­sze az egye­tem in­for­ma­ti­kai há­ló­za­tá­nak kor­sze­rű­sí­té­se is.

DIÁKLAKÁSOK
Az egy­ko­ri szov­jet lak­ta­nya te­rü­le­tén ál­ló egyik épü­let sa­ját for­rás­ból tör­té­nő fel­újí­tá­sá­val két­száz­het­ven­nel bő­ví­tet­te az Öthal­mi Di­ák­la­ká­sok fé­rő­he­lye­i­nek szá­mát az SZTE. Az év­ti­ze­dek­kel ez­előtt tisz­ti szál­lás­ként mű­kö­dő hat­van­la­ká­sos, net­tó 3 ezer négy­zet­mé­te­res alap­te­rü­le­tű épü­let re­konst­ruk­ci­ó­ja már­ci­us­ban in­dult, és a sze­mesz­ter kez­de­tén már be is köl­töz­het­tek a meg­újult di­ák­la­ká­sok­ba a hall­ga­tók. A be­ru­há­zás net­tó 415 mil­lió fo­rin­tos költ­sé­gé­nek fe­lét az egye­tem, fe­lét pe­dig a hall­ga­tói ön­kor­mány­zat biz­to­sí­tot­ta – tu­dat­ta a be­ru­há­zás­ról tar­tott tá­jé­koz­ta­tón Sza­bó Gá­bor rek­tor, aki hoz­zá­tet­te: az el­múlt évek­ben az SZTE több ez­res kol­lé­gi­u­mi fé­rő­he­lye­i­nek mint­egy 60 szá­za­lé­kát már fel­újí­tot­ta. A re­konst­ruk­ci­ó­val csak­nem meg­dup­lá­zó­dott a lak­ta­nya te­rü­le­tén ta­lál­ha­tó fé­rő­he­lyek szá­ma. A te­rü­le­ten még két épü­let vár fel­újí­tás­ra. Ezek al­kal­ma­sak le­het­nek majd ar­ra, hogy a ven­dég­ku­ta­tó­kat fo­gad­ják, amennyi­ben si­ke­res lesz a lé­zeres ku­ta­tó­köz­pont lét­re­ho­zá­sá­ra be­nyúj­tott pá­lyá­zat.

A 21. szá­za­di szín­vo­nal­nak meg­fe­le­lő­en fel­újít­ják a Ter­mé­szet­tu­do­má­nyi és In­for­ma­ti­kai Kar és az Ál­ta­lá­nos Or­vos­tu­do­má­nyi Kar ti­zen­há­rom la­bo­ra­tó­ri­u­mát is a Dóm tér kö­rül, me­lyek még Klebels­berg Kunó egy­ko­ri kul­tusz­mi­nisz­ter kez­de­mé­nye­zé­sé­re épül­tek a múlt szá­zad hú­szas éve­i­ben. Az egye­tem most meg­úju­ló köz­pon­ti épü­le­te Szkalniczky An­tal ter­vei alap­ján 1873-ban ké­szült el ere­de­ti­leg fő­re­ál­is­ko­lá­nak, de már 1880-tól a So­mo­gyi-könyv­tár, há­rom év­vel ké­sőbb pe­dig a vá­ro­si mú­ze­um mű­kö­dött itt. 1894-ben az íté­lő­táb­la köl­tö­zött az épü­let­be, me­lyet vé­gül 1921-ben ka­pott meg a Ko­lozs­vár­ról át­te­le­pü­lő egye­tem. 1925 őszé­ig a ház adott ott­hont a böl­csész­kar­nak, és ek­ko­ri­ban eb­ben az épü­let­ben ta­nult Jó­zsef At­ti­la is.

nfu2 eu_erfa umft

Bezár