2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2006  --  5. szám - 2006. március 6.  --  Egyetemi élet
Szeged transzplantációs decentrummá válhat
„TranszPLANtáció Szeged 2006" címmel rendeztek konferenciát pénteken a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum transzplantációs aktivitásáról. A tudományos összejövetelen három szekcióban mutatták be az SZTE klinikumának ez irányú gyógyító tevékenységét: szervi transzplantáció, szövet- és sejttranszplantáció, transzplantációs klinikai infrastruktúra. A konferenciát egy nemrégiben elhunyt kollégájuk emlékének ajánlották a szakemberek, aki több mint tíz évig működött a szegedi transzplantációs csapat tagjaként, mielőtt a makói kórházba került.
A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi hírét, reputációját nagyban köszönheti az orvoskar és a klinikum munkájának – hangsúlyozta megnyitójában Szabó Gábor rektor. Ennek a munkának egyik meghatározó részét képezi a transzplantációs tevékenység. Az egyetem célja, hogy a döntéshozók figyelmét felhívja ennek a „tudáscentrumnak” a fantasztikus teljesítményére, tudásvagyonára, s megfelelő forrásokat szerezzen a transzplantációs tevékenység fenntartásához, sőt, további fokozásához. Célunk a szegedi transzplantációs központ gondolatának megvalósítása – jelentette be az SZTE rektora.
Egy Szegeden létrehozott transzplantációs decentrum az Európai Unió bővülésével a hazánktól délre fekvő országok ellátásának kiindulópontja lehetne – nyilatkozta ezzel kapcsolatban lapunknak Szenohradszky Pál, az SZTE Sebészeti Klinikájának főorvosa, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke. Megvannak a feltételek, a szakmai alap és a tapasztalat ahhoz, hogy Szeged transzplantációs központtá váljon – mondta el a klinikai főorvos.
A Tisza-parti városban komoly hagyományai vannak a szervátültetésnek, hiszen Kelet-Európában elsőként itt végeztek vesetranszplantációt 1962-ben. Eddig összesen 961 veseátültetés színhelye volt Szeged, s várhatóan még az idén elvégzik az ezredik ilyen típusú műtétet. Az egyetem szemészeti klinikáján rendszeresen végeznek szaruhártya-átültetést, s tavaly Szegeden hajtották végre hazánkban az első vidéki szívátültetést is. A közelmúltban az egyes típusú cukorbetegség – a vércukorszint rendben tartásához nélkülözhetetlen inzulint a hasnyálmirigyben termelő sejtek elpusztulásával járó megbetegedés – kezelésére alkalmas kísérleti szigetsejt-transzplantációkat hajtottak itt végre, s a beavatkozást minél hamarabb szeretnék gyakorlattá tenni az egyetemen – mondta Szenohradszky Pál.
Ezenkívül adottak a feltételek a szív- és a tüdőátültetés elvégzésére, középtávon pedig lehetőség nyílhat a májtranszplantáció szegedi meghonosítására is. A sikeres transzplantációk szempontjából nagyon fontos a megfelelő laboratóriumi és diagnosztikai háttér megléte: Szegeden működik az ország egyik legkorszerűbb immunológiai laboratóriuma, a patológiai intézet teljesítménye pedig európai szinten is kiemelkedő.
F. J. – P. M. L.

DSC_00661_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár