2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2006  --  4. szám - 2006. február 27.  --  Hangsúly
Nincs olyan államilag kiadott igazolvány, amellyel ne kísérelnének meg újra és újra különböző visszaéléseket. Lehet az jogosítvány, személyi, diploma. Nemrégiben jutott el egy információ a szerkesztőségünkbe, miszerint egy magyar ápolónő, aki már évek óta az Egyesült Államokban dolgozik „vörös diplomát” vásárolt, hogy néhány létrafokot feljebb mászhasson azon a bizonyos ranglétrán. Dátum, pecsét stb. Akár még indexet is kaphatunk, jegyekkel, aláírásokkal. Csak meg kell fizetni. Szóval a feketepiac is olyan, mint a fehér. Minden kapható. Ezért felesleges illúziókat kergetnünk afelől, hogy éppen a diákigazolvány esetében ne ügyeskednének az arra hivatottak.
 
Két marokra
 
Csak úgy röpködnek a történetek a kerekasztal körül. Valamilyen Ismerősnek a történetei ezek mind. Egy-két matricához könnyedén hozzáfért az az Ismerős, aki azt a bizonyos titkárnőt ismerte, aki épp azon a helyen dolgozik, ahol.
Matricát pedig többféleképp lehet szerezni.  Mindenki hallotta már az elvesztős sztorit. Esetleg a külföldre távozó diák „ajándékozza” el matricáját. Vagy a vendéghallgatók „felejtik” itt. A nagyüzemi megoldásokról már egy olyan emberhez fordultunk, aki maga is nagy tapasztalatokkal rendelkezik az illegális beszerzésekről. Nevének elhallgatását kérő informátorunk mesélt többek között az „alkalom szüli a tolvajt” szituációról: A Hallgatói Szolgáltatói Iroda zárásra készült, és éppen senki sem tartózkodott a gépeknél. A matricaívek pedig ott voltak az asztalon felügyelet nélkül, amikor megérkezett egy hallgató. Áthajolt, markolt és távozott. Most meg dealerkedik.” No, de ezek amolyan járulékos veszteségek. Mindenhol előfordul, ahol ember él. De amit igazán fontosnak tartanak az illetékesek, hogy az előre kitervelt, többé-kevésbé szervezett matricalopást elkerüljék. Informátorunk szerint általában két helyről tűnnek el matricaívek: vagy útban a nyomdából az egyetemek felé, vagy, ahogy arra példát hozott megkérdezettünk, az azt osztó irodák fiókjaiból potyognak ki a semmibe országszerte.
A tavalyi, még könnyebben megszerezhető matricák az egyetemi feketepiacokon öt- és hétezer forint közötti összegekért vándoroltak diákról, diákra.
 
Számontartott
 
Az Educatio Kht. – melyet az Oktatási Minisztérium alapított 2000-ben, és többek között ez a cég felelős a Diákigazolvány Ügyfélszolgálatának a működtetéséért – munkatársát kérdeztük a visszaélésekről, és a megelőzés lehetőségeiről, aki elmondta, a Közhasznú Társasághoz főként a különböző közlekedési társaságoktól érkeznek feljelentések. A cég képviselője úgy nyilatkozott, hogy az idei évben már sorszámozott matricák kerülnek a diákigazolványokra, így visszakereshető, melyik intézménynél történtek szabálytalanságok. Ezekben az esetekben akár egy év felfüggesztett börtönbüntetéssel is sújtható az elkövető. Az illegális matricákkal a tömegközlekedési járműveken buknak le a leggyakrabban.
 
UV-fény
 
A 2006-os évben a matricákat az intézmény rövidített kódalakjával (SZTEBTK), és egy UV-fényben látható sorszámmal is ellátták. Ez komoly gátat jelent a jogosulatlan felhasználóknak. A tanulmányi osztályokon ugyanis regisztrálni kell a sorszámokat, ráadásul bárki könnyedén felismerheti, hogy a matricán megjelölt intézmény és kar megegyezik-e az igazolványon feltüntetettel. Ráadásul a ki nem adott matricákat el kell zárni, és a következő félévben meg kell semmisíteni. Ha esetleg egy ilyen, nyilvántartásban nem szereplő igazolvány kerül az ellenőrök kezébe, az is visszaélésnek minősül. A T.O. adatbázisában ugyanis rögzítik a sorszámokat, és ebben az új rendszerben könnyedén kikereshető, hogy kiadták-e azt a bizonyos matricát vagy nem. Természetesen mindez csak akkor derül ki, ha az illető lebukott a hamis diákkal. Vagyis, ha egy leleményesebb hallgató, aki mellesleg bűnözői vénával is „áldott”, eltulajdonít néhány ív matricát, és az árusítás területét az adott egyetem adott karára szűkíti, akkor csakis abban az esetben bukik le, ha egy jegyellenőr kiszúrja, hogy a sorszámozott cédula nincs regisztrálva. Viszont ez az alapos ellenőrzési módszer ma még nehézkes.
Azért az mindenképpen bíztató, hogy még az informátorunknak is az a véleménye, hogy az új változtatásoknak köszönhetően jelentősen csökkentek a matrica illegális beszerzésének lehetőségei.
De tudjuk azt is, hogy nincs olyan biztonsági rendszer, amit előbb-utóbb ne sikerülne egy ügyes tolvajnak feltörnie.
Bezár