2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2006  --  4. szám - 2006. február 27.  --  Hangsúly
Több felsőoktatási intézményben használják arra a hallgató a diákigazolványt, hogy átmenjen a beléptető kapun, kávét vegyen, fénymásoljon, leüljön a számítógép elé, vagy elköltse a jegyzettámogatást. A hallgatók közel felének azonban még nem volt erre szüksége. Maradtak a különböző kereskedelmi kedvezmények, hiszen országszerte majdnem 1300 diákigazolvány-elfogadóhelyet tartanak számon. Szegeden 113 helyen használható fel az igazolvány ilyen módon, a  kedvezmények mértéke 5%-tól akár 30%-ig is terjedhet. A választék széles: a könyvesboltoktól kezdve, autósiskolák, éttermek, ruházati, optikai üzletek, bankok, konditermek, sőt a tévészerelő és a kozmetikus is enged az árból, ha felmutatjuk a diákot. Ezenkívül, a nappali és esti tagozatos hallgatók a vasúti és távolsági autóbusz közlekedésben korlátlan számú 67,5 %-os, a HÉV, valamint a személyhajó és RÉV közlekedésben korlátlan számú 50 %-os menetjegy kedvezményt vehetnek igénybe bármely utazáshoz. A diákigazolványokhoz kötődő kedvezményrendszer fejlesztésével, illetve a chipkártyás alkalmazások felsőoktatásban történő bevezetésével a Diák- Bonusz Kht. foglalkozik. Szőke Péter, a cég ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy Szegeden már 2003 októberétől elindultak olyan kísérleti programok, melynek során a diákok a Szeged – Székesfehérvár - Győr Tisza Volán által üzemeltetett távolsági buszjáratokon készpénz helyett a diákigazolványuk segítségével fizettek. A kísérlet célja a lehetséges technikai megoldások feltérképezése volt. A tapasztalatokat felhasználva a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot és a közlekedési társaságokat bevonva jelenleg is folyik egy olyan rendszer kialakítása, ahol az új, korszerűbb chippel ellátott diákigazolvány esetében bizonyos bérlet-alkalmazások feltöltése is megoldható.
1998-ban a kártya bevezetésénél alapkövetelmény volt, hogy az igazolvány számát elektronikusan is tartalmazza a kártya. Viszont ez egy zártszabványú rendszer, azaz a meghatározott kezdeti alkalmazásokon nem lehet változtatni.  Az új diák elvileg alkalmas lesz az elektronikus aláírásra és a legkülönbözőbb alkalmazásokra programozható chipkártyát tartalmaz. Az adatokat klónozni lehet a diák mobiltelefonjának SIM-kártyájára, fejleszthető lesz rá uszodabelépő és a BKV elektronikus jegye is. A chipen szereplő oktatási azonosító alapján követni lehet, hogy milyen tanulmányokat folytatunk, és milyen jogosultságokkal rendelkezünk.
Ha egy intézmény igényli, akkor kedvezményes mobiltávközléssel kapcsolatos szolgáltatásokat is igénybe vehet majd. Ilyen a mobilvásárlás, az sms információ, és a különböző diákigazolvánnyal elérhető szolgáltatások fejlesztése mobiltelefonra, illetve a bankszámlavezetés, az elektronikus banki szolgáltatások és bankkártya-funkciók használata, valamint az elektronikus pénztárca-alkalmazások.
Az új pályázatban a tervek között található még az integráció a chipkártya-rendszer és a központi oktatási nyilvántartások között, illetve a személyes pályafutást nyomon követő alkalmazás kifejlesztése is, így tárolhatók lehetnek a tanulmányokkal kapcsolatos adatok a hallgató igazolványán.

Tart5_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár