2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2006  --  4. szám - 2006. február 27.  --  Hangsúly
A TIK referenciaintézmény
Majó Zoltánt a TIK fejlesztési igazgatóját arról kérdeztük, a Központ milyen tervekkel várja az új diák bevezetését.
Az országos sajtóban ha a diákhasználatról kell beszélni, általában a TIK-et hozzák fel példaként. A jövőben bővülhetnek-e még a Központ kártyával igénybe vehető szolgáltatásai?
– Jelenleg diákigazolvánnyal működnek a kabinetek, a számítógépes rendszer, a fénymásolás és az italautomaták is. Ugyan nem a kártya adatcsipjével, de a vonalkódjával használhatók a csomagmegőrzők. Terveink szerint szeptembertől diákigazolvány-alapú lesz a könyvtár beléptető rendszere is, a forgóvillákon lehet majd be- és kilépni a csipkártya segítségével. A biztonsági őrök persze továbbra is ott lesznek, hiszen például üdítőt, táskát ezután sem lehet majd bevinni. A rendszer kidolgozása jelenleg már előrehaladott állapotban van. A többi tervünket persze az új diákigazolvány-tender eredményétől tesszük függővé.
Nemrég írták ki az új tender követelményeit. Mit vár az új diáktól?
– Négyezer diák látogat el a TIK-be naponta. Ekkora tömeget már csak jól működő automatizmusokkal lehet kiszolgálni, és könnyen, gyorsan azonosítani, amire ez a kártya kiváló eszköz lesz. Az új csip a tervek szerint egy digitális aláírást is tartalmaz majd, és már ez az újítás sok lehetőséget kínál. Szeretnénk például, ha maga a beiratkozás is ezen keresztül működne, akár már a következő tanévtől. De vegyünk egy másik esetet. Egy PHD-s hallgató például már kutathat a raktári szinteken is. Szeretnénk, ha ez a státusza egy jel lenne a diákján, amivel a külön termek, raktárak ajtaját is ki tudja majd nyitni. A vezeték nélküli Internet-hálózatba való belépést is szeretnénk a csiphez igazítani, ami könnyebb lenne, mint a most működő regisztrációs módon. Várunk egyfajta minőségi megújulást is természetesen, hogy kevésbé törékeny anyagból készüljenek a kártyák, jobb képekkel, szebb kivitelben, de a funkcionalitás bővülése a legfontosabb.
A tervek szépek, ám a kiszolgáló rendszerek kialakítása nem lesz olcsó. Honnan lesz majd forrás a beruházásokra?
– A minisztériumi tárgyalások jelenleg hála istennek arról szólnak, hogy a kártyákhoz szükséges elfogadó infrastruktúrát is megkapják az intézmények. Arra is utaltak, hogy a TIK-et diákigazolvány referencia-intézményként kezelik, és várhatóan kapunk többletforrást arra, hogy a szóban fogó rendszereket felállítsuk.
Az egyetemnek, úgy hiszem, elég szűkös a büdzséje ahhoz, hogy mindezeket saját forrásból valósítsa meg. Mindenképpen minisztériumi, vagy Uniós fejlesztési forrásból fogjuk a beruházásokat finanszírozni.
Bezár