2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2006  --  4. szám - 2006. február 27.  --  Hangsúly
A hazai diákok nagy része már ismeri és igénybe is veszi a diákigazolványhoz kapcsolódó utazási, kulturális és kereskedelmi kedvezményeket. Már a hetvenes évektől kezdődően a hivatalos magyar diákigazolvány mellett Magyarországon mindenki számára elérhetővé vált a nemzetközi diákigazolvány is, igaz akkor még igencsak vasfüggöny mögött haldokolt a kapitalizmus.
A magyar diákigazolvány nem jogosítja fel tulajdonosát az EU tagállamokban érvényes kedvezmények igénybevételére. Ugyanakkor az egyes szolgáltatók természetesen saját hatáskörben dönthetnek az igazolvány elfogadásáról. Az International Student Identity Card (ISIC) nemzetköz diákigazolvány, amely nem köthető az Európai Unióhoz, számos kedvezményt nyújt használójának. Az elfogadása országonként változó, egyes helyeken teljes ingyenességet biztosít, máshol azonban el sem fogadják. Általában kedvezményes belépésre, vásárlásra jogosít, sőt pénzzel feltöltve hívókártyaként is használható, így több országból akár féláron is haza lehet telefonálni. A kedvezményekre vonatkozó előírásokat nem jogszabályok, hanem polgári jogi szerződések szabályozzák. 1949-ben alakult az International Student Travel Confederation, azaz a Nemzetközi Diákutazási Szövetség, amely mára mintegy 70 nemzetközi diákutazási szervezetet tömörít. A Szövetség non-profit szervezet, és célja, hogy a személyazonosításra is alkalmas nemzetközi diákigazolvánnyal kedvezményeket, csereprogramokat biztosítson, és ezzel lehetővé tegye a diákok utazását, növelje az utazási kedvét, valamint kedvezményeket biztosítson a diákigazolvánnyal rendelkezők számára. A nemzetközi diákigazolványt minden magyar és külföldi diák kiválthatja. Az alsó korhatár a 12. életév, felső korhatár nincs. Hazánkban a nemzetközi diákigazolvány forgalmazója az Express Travel, amely azonban számtalan viszonteladóval (IBUSZ, Vista, hallgatói irodák, stb.) az ország egész területén jelen van. Érvényes diákigazolvány birtokában, egy szabvány igazolványképpel és az 1.300 forintos éves kártyadíjjal váltható ki. A plasztikkártyával már több mint 100 ország közel 32000 elfogadóhelyén - múzeumokban, diákszállásokon, éttermekben, stb. - kaphatnak kedvezményeket a diákok. A kedvezmények köre a folyamatos nemzetközi egyeztetések, megállapodások nyomán napról napra bővül. Érdemes a diákigazolvány kiváltásakor az újdonságok felől érdeklődni.
A nemzetközi diákigazolvány mellett létezik az Euro 26 ifjúsági kártya, amellyel Európa 33 országában vehetők igénybe kedvezmények. A kártya tulajdonosai kiállításokra, rendezvényekre mehetnek be olcsóbban, utazási, vásárlási, szolgáltatási kedvezményeket vehetnek igénybe. Utazási irodákban szerezhető be, és nem feltételez diákjogviszonyt, minden 26 év alatti fiatal kiválthatja 2200 forintért.
Mielőtt a kedvezményre jogosító kártyák közül választana valaki, érdemes megnézni, hogy a kiszemelt országban melyik szervezet bír több partnerrel. Az interneten a www.istc.org címen városokra lebontva kikereshető, hogy hol, mekkora engedmény érhető el a nemzetközi diákkal. Az Euro-kártya információs adatbázisa a www.euro26.org címen tekinthető meg.
Bezár