2024. április 18., csütörtök English version
Archívum  --  2006  --  3. szám - 2006. februás 20.  --  Hangsúly
Mennyire figyelnek egészségükre a hallgatók?
Varga Mátyás (TTK, programtervező matematikus IV.). Szerintem a diákoknak nem igazán van arra lehetőségük, hogy egészségesen étkezzenek, mivel ez sokkal több pénzbe kerülne, mint hagyományos ételeket enni. Másrészt viszont tetszik, hogy az egyetem támogatja a hallgatók sportolási lehetőségeit, például a reggeli vagy az esti úszással. Ezekkel a lehetőségekkel én is szívesen élek, amikor az időm engedi.
 
Páder Balázs (ÁJTK, jogász III.). Az egészséges táplálkozásra szerintem a legtöbb egyetemista nem tud elég időt és pénzt fordítani, így a többség nem azt nézi, hogy valami hasznos tápanyagot vigyen be a szervezetébe, hanem azt, hogy valami könnyűt, de táplálót, és lehetőleg minél gyorsabban. Én leginkább a magyaros ételeket szeretem, szerintem azok sem egészségtelenebbek, mint a többi. Igyekszem időt fordítani a rendszeres testmozgásra is. Igaz már nem olyan szinten, mint régebben, de továbbra is röplabdázom, ami heti több edzést von maga után.
 
Farkas Melinda (JGYTFK, egészségtan tanár I., művelődésszervező III.). A legtöbb hallgatónak nincs ideje arra, hogy az egészségével foglalkozzon, és rendszeresen mozogjon. A táplálkozás terén is szerintem inkább a lányok azok, akik jobban odafigyelnek az alakjukra, ezért is étkeznek egészségesebben. Szerintem, ha több cikk jelenne meg, ami az egészséges életmódot népszerűsíti, valamint több ingyenes sportolási lehetőség állna a hallgatók rendelkezésére, akkor több egyetemista mozogna rendszeresen. Például a tanárképzőn is bevezethetnék, hogy a négy félév kötelező testnevelés mellett, egy félévet általánosan művelő tárgyként is lehessen teljesíteni.
 
Járvás Andrea (BTK, amerikanisztika II., pedagógia III.). Ennyi óra és vizsga mellett nem sok idő és energia marad sportolni, hiszen a hallgatók szellemileg teljesen lefáradnak. Én sem sportolok rendszeresen, de mindig megígérem magamnak, hogy a következő hónaptól kezdve majd futok. Ami az étkezést illeti, elég sokszor látogatom a gyorséttermeket. Olyan luxuskiadásokra, mint a gyógyfürdők vagy wellness- centrumok egy átlagos egyetemista szerintem, nem tud pénzt fordítani.
 
Tóth László (BTK, történelem IV.). Úgy látom, a hallgatók nem nagyon törődnek az egészségükkel, sokat buliznak, és az éjszakázás, alkoholfogyasztás, dohányzás köztudottan nem túl egészséges elfoglaltság. A magam részéről én viszont rendszeresen sportolok, több mint hat éve vagyok íjász. Jó lenne, ha mondjuk az íjászattal több egyetemista is megismerkedhetne, akár egyetemi testnevelésóra keretein belül, mivel a szabad ég alatt történő mozgás kifejezetten jót tesz az egészségnek.
 
Bezár