2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2009  --  9. szám - 2009. szeptember 28.  --  Kultúra
Csem­pé­szik a kul­tú­rát
Új­ra lesz Sín­busz Fesz­ti­vál Sze­ged és Sza­bad­ka kö­zött
Címkék: Kultúra
A SÍN-TÉR Kul­tu­rá­lis Egye­sü­let az el­ső nagy si­ke­rű, összművészeti sín­busz fesz­ti­vál után má­so­dik al­ka­lom­mal is meg­ren­de­zi az ese­ményt: ok­tó­ber 6. és 12. kö­zött a Kultúrc­sem­pész Sín­busz Fesz­ti­vál a két test­vér­vá­rost, Sze­ge­det és Sza­bad­kát kö­ti ös­­sze a me­net­rend sze­rint köz­le­ke­dő sín­bus­­szal és kí­sé­rő­ren­dez­vé­nye­­kel.

fesztival

A két vá­ros kö­zött még min­dig köz­le­ke­dik az ötvenéves „ezüst­nyíl­nak” vagy „kon­zerv­do­boz­nak” be­cé­zett sín­busz, a ha­tár men­ti tér­ség le­gen­dás, szim­bo­li­kus vas­úti jár­mű­ve. A fesz­ti­vál öt­le­te Kol­lár Ár­pád­tól és Orc­sik Ro­land­tól szár­ma­zik, akik azért vá­lasz­tot­ták ezt a jár­mű­vet, mert ez az egyik leg­ki­fe­je­zőbb szim­bó­lu­ma Sze­ged és Sza­bad­ka ös­­sze­tar­to­zá­sá­nak. A Sín­busz Fesz­ti­vál ke­re­té­ben a ré­gi­ó­ban élő köl­tők, írók, kép­ző­mű­vé­szek, szín­há­zi em­be­rek és ze­né­szek ezen a jár­mű­vön, va­la­mint a vá­ro­si ren­dez­vény­hely­szí­ne­ken iro­dal­mi, szín­há­zi, kép­ző­mű­vé­sze­ti és ze­nei prog­ra­mok­kal, be­szél­ge­té­sek­kel vár­ják a „kultúrc­sem­pészeket”.
Ok­tó­ber 9-én (pén­te­ken) 11 óra­kor in­dul a prog­ram: Sze­ge­den, a Nagy­ál­lo­más vá­ró­ter­mé­ben a Metanoia Szín­ház per­for­mance-a és a sza­bad­kai re­zes ze­ne­kar elő­adá­sa után a me­net­rend sze­rin­ti Sze­ged-Sza­bad­ka já­ra­ton iro­dal­mi-ze­nés ka­val­kád vár­ja a részt­ve­vő­ket. A sín­bu­szon ott lesz Csehy Zol­tán, Garaczi Lász­ló, Srdan Srcic, Igor Maro­je­vic, Ba­lázs At­ti­la és Győrffy Ákos is. A meg­ér­ke­zés után a vas­út­ál­lo­más­ról iro­dal­mi és vá­ros­tör­té­ne­ti sé­ta in­dul. Az az­na­pi prog­ra­mot a Ne mu­lass! ze­ne­kar zár­ja es­te a sza­bad­kai BASH-HÁZ-ban.
Más­nap 9 órá­tól a sza­bad­kai vas­út­ál­lo­más vá­ró­ter­mé­ben a nagy si­ke­rű Urbán And­rás Tár­su­lat elő­adá­sa és a Nye­nye­re etn­odzsessz-zenekar kez­di a prog­ra­mot. A Sze­ged fe­lé vis­­sza­in­du­ló já­rat ven­dé­gei töb­bek kö­zött a Kos­suth-dí­jas Tol­nai Ot­tó és Végel Lász­ló, a szerb Ana Ris­tovic és Jas­mi­na To­pic lesz­nek. Sze­ge­den is lesz vá­ros­tör­té­ne­ti sé­ta, es­te pe­dig a Grenc­só Fit­ness Music Ensem­ble fer­ge­te­ges dzsessz­ze­né­jé­re tom­bol­hat a fesz­ti­vál kö­zön­sé­ge a Jazz-kocs­má­ban.
Kí­sé­rő­prog­ra­mok­ként fel­ol­va­sá­sok, kon­cer­tek és szín­há­zi elő­adá­sok is vár­ják az ér­dek­lő­dő­ket. Bő­vebb in­for­má­ci­ók a www.kul­turcsem­pesz.blogspot.­com inter­netes ol­da­lon ol­vas­ha­tók.
Bezár