2024. április 18., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  9. szám - 2009. szeptember 28.  --  Kultúra
Nem kön­­nyű vá­lasz­ta­ni
Ok­tó­ber el­se­jén kez­de­tét ve­szi a 14. Őszi Kul­tu­rá­lis Fesz­ti­vál öt­ven hely­szí­nen két­száz­öt­ven prog­ram­mal. Ez a szám nem­csak azért en­­nyi­re nagy, mert a Rad­nó­ti Mik­lós Em­lék­év­hez kap­cso­ló­dó ren­dez­vé­nyek is foly­ta­tód­nak a nyár el­múl­tá­val, ha­nem több kar és tan­szék is csat­la­ko­zott a prog­ram­so­ro­zat­hoz.
Címkék: Kultúra
Tajti Gab­ri­el­la, az SZTE Kul­tu­rá­lis Iro­da ve­ze­tő­je el­mond­ta, hogy a mű­sor­szer­kesz­té­si alap­el­vek az idén sem vál­toz­tak – az­az a szer­ve­zés so­rán tö­re­ked­tek ar­ra, hogy mi­nél szé­le­sebb kör­ben be tud­ják mu­tat­ni az ön­te­vé­keny cso­por­tok mun­ká­it, emel­lett ne­ves elő­adó­mű­vé­sze­ket is meg­hív­ja­nak –, de a szá­mos kon­fe­ren­cia és elő­adás ré­vén az Őszi Kul­tu­rá­lis Fesz­ti­vál ki­csit kezd ha­son­lí­ta­ni az Egye­te­mi Ta­vasz­hoz is. Az iro­da ve­ze­tő­je el­mond­ta, ez ab­ban nyil­vá­nul meg, hogy egy­re több kar és tan­szék tö­rek­szik kap­cso­lód­ni a prog­ram­so­ro­zat­hoz, eb­ből adó­dó­an min­den ed­di­gi­nél több ren­dez­vény kö­zül vá­lo­gat­ha­tunk.

okf
Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter a tavalyi fesztiválon. Fo­tó: Se­ges­vá­ri Csa­ba


„Nem kön­­nyű aján­la­ni, hi­szen mind­egyik egy­for­mán ér­de­ke­lő­dés­re szá­mot tar­tó, emi­att ne­héz ki­emel­ni egyet-­e­gyet” – mond­ta Tajti Gab­ri­el­la. En­nek el­le­né­re ar­ra kér­tem, sze­mez­ges­sen az idei kí­ná­lat­ból. Az őszi fesz­ti­vál meg­nyi­tó­já­ra ok­tó­ber el­se­jén a TIK-ben ke­rül sor – bár ezt meg­elő­ző­en, be­ha­ran­go­zó­ként egy-két prog­ram­mal már el­kez­dő­dik az egy hó­na­pos ren­dez­vény­so­ro­zat – Gye­vi­ki Já­nos fo­tó­ki­ál­lí­tá­sá­val. A fesz­ti­vált Sza­bó Gá­bor rek­tor, a ki­ál­lí­tást pe­dig Tandi La­jos mű­vé­sze­ti író nyit­ja meg; Soly­mos Lász­ló al­pol­gár­mes­ter kö­szön­tő­jét kö­ve­tő­en.
A ki­ál­lí­tá­sok kö­zül Tajti Gab­ri­el­la Bí­ró Bog­lár­ka, a ta­va­szi egye­te­mi fo­tó­pá­lyá­zat nyer­te­sé­nek ké­pe­it szin­tén fi­gyel­münk­be aján­lot­ta. A Reök-­palotában ok­tó­ber 17-én nyí­lik a Cha­gall-ki­ál­lí­tás, mely SZTE di­ák­iga­zol­ván­­nyal in­gye­ne­sen lá­to­gat­ha­tó egy hé­tig. A hang­ver­se­nyek az Au­la fel­újí­tá­sa mi­att megint csak a Ka­to­li­kus Ház dísz­ter­mé­ben lesz­nek, a Ze­ne Vi­lág­nap­ján a Har­mo­nia Con­sort és ven­dé­gei kon­cert­jét hall­gat­hat­juk meg. Fon­tos meg­em­lí­te­ni Fü­lei Ba­lázs zon­go­ra­mű­vész és Lász­ló Bol­di­zsár ze­nés est­je­it. A dzsessz- és nép­ze­nei kon­cer­tek több­sé­gé­nek vál­to­zat­la­nul a Mil­len­ni­u­mi ká­vé­ház ad ott­hont, így fel­lép a Fa­bu­la Rasa, a Pravo, a CimbaliBand Balkan Pro­jekt, a Takáts Esz­ter Duó, il­let­ve Har­csa Ve­ro­ni­ka és Blaho At­ti­la. A JATE Klub­ban Váczi Esz­ter le­mez­be­mu­ta­tó kon­cert­jét hall­gat­hat­juk meg, a Bel­vá­ro­si mo­zi­ba pe­dig az idén negy­ven­éves Ka­lá­ka lá­to­gat el.
Az iro­dal­mi prog­ra­mok kö­zül Ha­vas Ju­dit Ady-, to­váb­bá Bá­lint And­rás Márai-estjét aján­lot­ta fi­gyel­münk­be a Kul­tu­rá­lis Iro­da ve­ze­tő­je. A Grand Café a hó­nap kö­ze­pén két­na­pos Dar­vasi-kon­fer­en­ciá­nak ad ott­hont, a ta­vas­­szal el­ma­radt Krasz­na­horkai Lász­ló–Szö­ré­nyi Lász­ló-be­szél­ge­tést pe­dig a Mó­ra-kol­lé­gi­um­ban hall­gat­hat­juk meg. Vá­ro­sunk­ba (haza)lá­to­gat Teme­si Fe­renc, és a Rad­nó­ti-em­lék­év foly­ta­tá­sa­ként kon­fe­ren­cia és szí­ni elő­adás is lesz.
Lát­ha­tó, hogy idén több­nyi­re a Reök-­palota ad ott­hont a szín­há­zi elő­adá­sok­nak – a Nem­ze­ti Szín­ház mel­lett –, így itt lát­hat­juk Par­ti Nagy La­jos Ibusár cí­mű mo­nod­rá­má­ját és Bács­kai Jú­lia Pszi­choszín­házát is. A Nem­ze­ti szü­le­tés­nap­ján a ta­valy nagy si­kert ara­tott Szín­há­zi Nyílt Nap idén meg­is­mét­lő­dik mű­hely­mun­kák­kal, be­széd- és tánc­órák­kal, jel­mez­pró­bák­kal. Eh­hez kap­cso­ló­dik az EHÖK Guin­ness-reko­rd­kísér­lete is: a szer­ve­zők sze­ret­nék, ha mi­nél töb­ben kö­rül­ölel­nék a szín­ház épü­le­tét a Nagy Öle­lés ke­re­té­ben.
A prog­ram­so­ro­zat­hoz to­váb­bi fesz­ti­vá­lok is kap­cso­lód­nak, így a II. Kultúrc­sem­pész Sín­busz, az V. Fool Moon Nem­zet­kö­zi A Capel­la és a X. Ka­ma­ra­ze­nei Fesz­ti­vá­lok, va­la­mint az V. Sze­ge­di Bol­gár Kul­tu­rá­lis Na­pok. A tel­jes­ség igé­nye nél­kül be­mu­ta­tott prog­ra­mok is mu­tat­ják, hogy men­­nyi­re gaz­dag kí­ná­lat­tal kez­dő­dik a 14. Őszi Kul­tu­rá­lis Fesz­ti­vál ok­tó­ber el­se­jén. Részletes program: www.u-szeged.hu/okf.
Sze­ke­res Ni­ko­let­ta
Bezár