2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2009  --  9. szám - 2009. szeptember 28.  --  Kultúra
Moz­iün­nep nem csak fa­na­ti­ku­sok­nak
Szep­tem­ber 17. és 20. kö­zött 41 vá­ros 98 mo­zi­ja vár­ta tárt ka­puk­kal a fil­mek ked­ve­lő­it. A 6. Moz­iün­nep négy nap­ja alatt az ün­ne­pi jegy­ár or­szág­szer­te ma­xi­mum 550 fo­rint volt. Sze­ge­den a Bel­vá­ro­si mo­zi­ban reg­gel 10-től akár más­nap haj­na­lig néz­het­tük a fil­me­ket 500 fo­rin­tért.
Címkék: Kultúra

Ma­gyar sza­kasz

 
Ha Moz­iün­nep, ak­kor szót kell ej­te­nünk a négy­na­pos prog­ram­so­ro­zat ma­gyar vo­nat­ko­zá­sa­i­ról. Meg­néz­het­tük pél­dá­ul Tóth Bar­na­bás Ró­zsa­szín sajt cí­mű film­jét, mely­ben a si­ker­ori­en­tált, nő­csá­bász apu­ka meg­pró­bál­ja sa­ját ké­pé­re for­mál­ni fi­át, aki ap­ja elől, az igaz sze­rel­met ke­res­ve, Fran­cia­or­szág­ba szö­kik mű­vész nagy­báty­já­hoz. Szin­tén a ma­gyar fil­mes vo­na­lat erő­sí­ten­dő, lát­hat­tuk Gár­dos Pé­ter Tré­fa cí­mű film­jét, mely­nek tör­té­ne­te egy kis­vá­ro­si pa­pok ve­zet­te, fe­le­ke­ze­ti is­ko­lá­ban ját­szó­dik 1912-ben. Emel­lett mű­sor­ra tűz­ték a Made in Hun­garia cí­mű ze­nés fil­met, il­let­ve Kabay Bar­na és Pe­té­nyi Ka­ta­lin do­ku­men­tum­film­jét Hit­val­lók és ügy­nö­kök cím­mel.

moziunnep
3D-s vetítés a Belvárosi moziban. Fo­tó: Se­ges­vá­ri Csaba
 

Si­ker­fil­mek, ki­seb­bek­nek

 
Ter­mé­sze­te­sen az iga­zi kö­zön­ség­von­zó al­ko­tá­sok sem ma­rad­hat­tak ki a prog­ram­ból, így új­ra meg­néz­het­tünk olyan fil­me­ket, mint az Al­ko­nyat, mely egy vám­pír fiú és egy ha­lan­dó lány sze­rel­mé­nek tör­té­ne­te. A könyv­ként is si­kert si­ker­re hal­mo­zó An­gya­lok és Dé­mo­nok cí­mű film mel­lett, Stephen Daldry film­je A fel­ol­va­só is be­ke­rült az ün­ne­pi prog­ram­ba Kate Winslet és Ralph Fiennes fő­sze­rep­lé­sé­vel.
To­váb­bi sztár­szí­né­szek­kel fu­tó fil­mek vol­tak még, a Kö­zel­len­sé­gek (Johnny Dep­p), a Mar­ley meg én (Jennifer Anis­ton, Owen Wilson) vagy a Pank­rá­tor (Mickey Rourke).
Mind­ezek meg­ko­ro­ná­zá­sa­ként pe­dig az iga­zi szí­nész zse­ni­ket fel­vo­nul­ta­tó Taran­ti­no-alkotást, a Becs­te­len Brig­an­tykat sem le­he­tett ki­hagy­ni a prog­ram­ból.
A fi­a­ta­labb kor­osz­tály­ok igé­nye­it sem le­het fi­gyel­men kí­vül hagy­ni, így a Moz­iün­nepen ők sem ma­rad­hat­tak prog­ra­mok nél­kül. Új­ra meg­néz­het­ték a Jég­kor­szak 3 – A dínók haj­na­la cí­mű ani­má­ci­ós fil­met 3D-ben. Vé­gig iz­gul­hat­ták a leg­hí­re­sebb va­rázs­ló Harry Pot­ter és ba­rá­ta­i­nak ka­land­ja­it a Harry Pot­ter és a fél­vér her­ceg­ben, il­let­ve szur­kol­hat­tak An­dynek, Bru­ce­-nak és ren­ge­teg ku­tyá­nak a Ku­tya­szál­ló cí­mű mo­zi­ban.
 

Édes a pi­he­nés

 
Va­sár­nap es­té­re, mi­re fel­fris­sí­tet­tük a ma­gyar fil­me­sek­ről al­ko­tott ké­pün­ket, ke­zet fog­tunk John­ny Dep­p-pel és Ho­lly­wood más csil­la­ga­i­val, meg­má­sí­tot­tuk a vi­lág­tör­té­nel­met, és még a gye­re­kek­kel is vé­gig­ül­tük a tu­ti be­fu­tó ál­la­tos fil­me­ket is, nem ma­radt más hát­ra, mint hogy ta­lál­junk egy olyan fil­met, ami­nek se­gít­sé­gé­vel vég­re ki­pi­hen­jük ma­gun­kat. A Bel­vá­ro­si mo­zi, ha nem is tu­da­to­san, de re­mek meg­ol­dást kí­nált er­re a prob­lé­má­ra is, a Moz­iün­nep zá­rá­sa­ként a Pan­do­ra sze­len­cé­je cí­mű tö­rök fil­met néz­het­tük meg, mely­nek tör­té­ne­te kö­zép­pont­já­ban a vi­dé­ken élő, ám már túl­sá­go­san öreg és be­teg nagy­ma­ma, va­la­mint a vi­lág­ban he­lyét nem ta­lá­ló uno­ka egy­más­ra ta­lá­lá­sá­nak tör­té­ne­te áll. A nagy­ma­ma egyik nap­ról a má­sik­ra el­tű­nik, így gyer­me­kei nem te­het­nek mást, mint hogy vi­dék­re utaz­za­nak, és meg­ke­res­sék őt. Ter­mé­sze­te­sen meg is ta­lál­ják, de ez­zel ko­ránt­sem ol­dó­dik meg a prob­lé­ma, nagy­ma­ma ugyan­is Alzheimer-kór­ban szen­ved, és ál­lan­dó fel­ügye­let­re van szük­sé­ge. Ez per­sze is­mé­tel­ten újabb és újabb prob­lé­má­kat szül, míg nagy ne­he­zen be­teg nagy­ma­mánk és kal­ló­dó uno­kánk tör­té­ne­té­nek szá­lai vég­re egy­be­fut­nak. A tör­té­net vé­ge ter­mé­sze­te­sen ab­szo­lút ki­szá­mít­ha­tó, de ez nem von le sem­mit Yesim Ustaoglu ren­de­ző film­jé­nek az ér­té­ké­ből. Még ak­kor is, ha eset­leg a film nem hagy ben­nünk mé­lyebb nyo­mot, ar­ra tö­ké­le­te­sen al­kal­mas, hogy se­gít­sen ne­künk le­zár­ni egy fá­rasz­tó he­tet.
Petró Ju­li­an­na
Bezár