2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2006  --  4. szám - 2006. február 27.  --  Kultúra
Opera, operett, bohózat és gálaestek
Emberarcok „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Alapítvány gálaestje, H. P. Bigest Hab című darabjának premierje, a Callas című zenés játék, Olasz operagála, a Szegedi Kortárs Balett Csodálatos mandarinjának felújított változata és a Carmen, a Frühling in Wien című operettgála, valamint a Rose, a Budapesti Kamaraszínház vendégjátéka várja a kultúra szerelmeseit a Szegedi Nemzeti Színházban márciusban, ahol három helyszínen több mint hatvan előadást láthatnak a nézők.
Az Emberarcok című rendezvény már a második a „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Kiemelten Közhasznú Társadalmi Alapítvány gálaest-sorozatában. Az est házigazdája, Vitray Tamás, mellett olyan ismert emberek állnak színpadra, mint Tokody Ilona, Kállay Bori, Teremi Trixi, Maros Gábor, Pándy Piroska, Kézdi György, Gerendás Péter, Berkes János, Bozsó József, Káldy-Kiss András, Balázs Péter és a világbajnok magyar ugrócsoport.
H.P. Bigest Hab című darabjának március 4-i premierjét máris találgatások előzik meg a Tisza-parti városban, ugyanis a darab szerzője a nagyközönség számára ismeretlen, és a név angolos hangzása ellenére a szereplők között olyan szép magyar keresztnevek csendülnek fel, mint a Tünde, Mici vagy Margó.
A márciusi premiereket bemutató sajtótájékoztatón Horváth Péter rendező elmondta, a poénokkal telitűzdelt színmű arról szól, hogy talál egymásra és alkot igazi családot négy hétköznapi ember.
A szegedi színház másik bemutatója nőnapra, március 8-ra esik, ekkor Paál Gergely rendezésében látható a Korzóban a Callas című zenés játék, melynek címszerepét, Maria Callast Vajda Júlia operaénekesnő alakítja. A fiatal rendező szerint a darab olyan történet, amely a híres énekesnő élete és pályája mellett a művészetről, az áldozatvállalásról és a színházi világról fest képet a közönségnek.
A március 10-i Olasz operaestnek olyan kiváló fellépői lesznek, mint Andrejcsik István, Bátki F. Zoltán, Cseh Antal, Cselóczki Tamás, Dér Krisztina, Gábor Géza, Gregor József, Gyimesi Kálmán, Hajdu András, Kelemen Zoltán, Kóbor Tamás, Misura Zsuzsa, Németh József, Péter Cecília, Piskolti László, Simon Krisztina, Szerekován János, Szonda Éva, Tóth Judit, Vághelyi Gábor, Vajda Júlia, Wittinger Gertrúd és a Szegedi Nemzeti Színház Zenekara, Énekkara, Tánckara.
A Szegedi Nemzeti Színház programjai közül nem maradhatnak ki a Szegedi Kortárs Balett előadásai sem – márciusban a Bartók-év jegyében a Csodálatos mandarin felújított változatát, illetve a Carment és a Homo Ludenst tekinthetik meg a mozgásszínház kedvelői.
A szegedi színház helyet ad a II. Szegedi Tavaszi Fesztivál rendezvényeinek is, amelynek egyik kiemelkedő előadása a Frühling in Wien című operettgála, mely oly neves művészeket vonultat színpadra, mint Cecília Lloyd, Ladinek Judit, Vadász Zsolt, Csutka István, Dér Krisztina és Andrejcsik István.
A Szegedi Nemzeti Színház örömmel fogadja más társulatok előadásait is, így márciusban a Budapesti Kamaraszínház vendégjátékaként a Rose című darabot láthatják a Kisszínház színpadán.
Pölös Zsófia
Bezár