2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2009  --  10. szám - 2009. október 12.  --  Kultúra
A SZEBBik
El­ső al­ka­lom­mal ren­dez­ték, ren­dez­tük meg a Sze­ge­di Egye­tem Bor Bu­lit (SZEBB) szep­tem­ber 30-tól öt na­pon át az újszege­di EKO Park­ban. Hogy mi­ért, ami­kor Sze­ge­den van az or­szág leg­jobb, leg­szín­vo­na­la­sabb bor­fesz­ti­vál­ja, egy gyö­nyö­rű té­ren, ezer négy­zet­mé­te­ren, több mint száz bo­rás­­szal? A vá­lasz egy­sze­rű: az ese­mény kvint­eszen­ci­á­ja az, hogy a má­ju­si idő­pont nem iga­zán hall­ga­tó­ba­rát, mert ke­resz­tül­met­szi a vizs­gaidősza­kot, ami­kor az egye­te­mis­ta meg­ál­lás nél­kül ta­nul, és kü­lön­ben is, a ká­vén és az ener­gia­ita­lon kí­vül mást nem iszik, egy­sze­rű­en nem ihat...
Címkék: Kultúra

A bor bu­lin je­len volt az Egye­tem Bo­ra ver­seny négy ka­te­gó­riagyőz­te­se. Így Balla Gé­za Ménes-Hegyaljáról zász­lós­bo­ra­i­val a Ka­dar­ká­val és a Caber­net Sauvi­gnon­nal, Bé­la Zol­tán Imre­h­e­gyről büsz­ke­sé­gé­vel, a Nek­tár sző­lő­ből ké­szült bo­rá­val. Ko­vács Ár­pád az­zal a gyön­gyö­ző bo­rá­val, ami­vel Ke­cel vá­ros­ha­tá­ra­in túl is hí­res­sé vált, vé­gül a sze­ge­di bor­fo­gyasz­tók ta­lán leg­na­gyobb ked­ven­ce, a 2007-es esz­tendő Év Borter­melő­je, Frittmann Já­nos.

szebbik
A Szegedi Egyetem Bor Bulin jövőre is koccinthatnak a hallgatók.
Fo­tó: Segesvári Csaba


A sort a vil­lá­nyi­ak­kal foly­tat­va itt volt Günz­er Ta­más és Lelovits Ta­más ha­zánk egye­dül­ál­ló, me­di­ter­rán vi­dé­ken ter­mett ne­dű­i­vel. Ka­rak­te­res bo­ra­it kí­nál­ta Don Si­mon, az­az Si­mon Jó­zsef és a Sze­ge­den egy­re nép­sze­rűbb Sike Ta­más Eger­ből. Vé­gül a klasszi­kus bor­ké­szí­tés egyik mes­te­re, Monyók Jó­zsef, aki hat­put­to­nyos 1999-es To­ka­ji aszú­já­val meg­nyer­te a SZEBB bor­ver­se­nyét.
A be­lé­pés in­gye­nes volt, de pe­da­gó­gi­ai cé­lok mi­att üveg­po­hár hasz­ná­la­tá­ra kö­te­lez­ték a ki­lá­to­ga­tó­kat. A kós­to­ló kris­tály ára két­száz fo­rint volt (0.744 euró, így még ki­sebb­nek tű­nik az ös­­szeg), és hat­ezer da­rab so­ra­ko­zott a bo­rá­szok­nál, ami el­árul­ja a szer­ve­zők vá­ra­ko­zá­sa­it. Ter­mé­sze­te­sen ét­kez­ni is le­he­tett, ami meg­fi­gye­lé­sem sze­rint – nem meg­le­pő mó­don – pár üveg bor után ki­zök­ken, át­csap táp­lál­ko­zás­ba. Volt sajt­ház és áta­lány­dí­jas zsír­ház, ahol nyolc­fé­le zsír­ból ken­het­tünk, és per­sze a gyor­sí­tás­hoz vagy las­sí­tás­hoz, eset­leg csa­pa­tás­hoz pá­lin­ka.
A csü­tör­tö­ki nap­ra boros ­szel­le­mi ve­tél­ke­dőt szer­vez­tünk, ahol bor­to­tó­val nyi­tot­tak a jelen­tkezők, majd egy, két és há­rom pon­tot érő kér­dé­se­ket húz­tak Dlusz­tus Im­re bor­szak­író­tól, fősz­erkesztőtől. „Ki volt az el­ső év borter­melő­je? Hány li­te­res a bar­rique hor­dó? Mi a degorzsálás?” Ilyen és eh­hez ha­son­lók hang­zot­tak el. A ver­senyt és a sok pa­lack bort Ger­gely Gá­bor V. éves geo­ló­gus­hall­ga­tó nyer­te meg, de ki­emel­ke­dő­en sze­re­pelt még Mód Lász­ló és Si­mon And­rás is.
Az ilyen mu­lat­sá­gok el­en­ged­he­tet­len kel­lé­ke a ze­ne és a kon­cer­tek, de fel­lép­tek az egye­te­mi szín­ját­szó cso­por­tok is. A tel­jes­ség igé­nyé­vel őket lát­hat­tuk: Art Subbs Cso­port, Mon­thy Pithon pa­ró­dia, Poc­skai Trió, Pucks&'N' Fairies, eSZTElen, Pop Moment és PontSock. Ja, és volt élő ze­ne ab­ból a retró disz­kós mu­la­tós jel­legűből.
„Vé­le­mé­nyem sze­rint a hely­szín na­gyon jó vá­lasz­tás, nyu­godt, ba­rát­sá­gos hely, igaz a bel­vá­ros­tól, az egye­te­mi létesít­mények­től tá­vol eső. Újszege­dről töb­ben jöt­tek, mint az egye­te­mis­ták, de ez be­tud­ha­tó an­nak, hogy az ösz­tön­dí­jak még nem ér­kez­tek meg a bank­szám­lák­ra. So­kan ab­ba a hi­bá­ba es­tek, hogy az idei Sze­ge­di Bor­fesz­ti­vál­hoz ha­son­lí­tot­ták a ren­dez­vé­nyün­ket. Azt ne fe­lejt­sük el, hogy az el­ső Sze­ge­di Bor­fesz­ti­vá­lon sem volt több lá­to­ga­tó, pe­dig az köz­pon­ti he­lyen, a Mars té­ren tar­tot­ták, több bo­rás­­szal. A sze­ge­di bor­feszt ti­zen­hat év mun­ká­já­val, szer­ve­zé­sé­vel tart ott, ahol. A ta­nul­ság: szük­ség van a ren­dez­vény­re, te­hát jö­vő­re is meg­tart­juk egy ko­ráb­bi időpont­ban, a szü­re­tet meg­elő­ző­en egy-két hét­tel” – ös­­szeg­zett Sütöri Lász­ló, a bu­li­nak ott­hont adó Dél-ma­gyar­or­szá­gi Gyer­mek- és If­jú­sá­gi Ala­pít­vány ku­ra­tó­ri­u­mi el­nö­ke, a SZEBB társsz­ervező­je.

Dlusz­tus T. Im­re

DSC_6710_230x154.png

Címkék

Kultúra 

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár