2022. június 26., vasárnap English version
Archívum  --  2007  --  16. szám - 2007. november 26.  --  Egyetemi élet
Jubileumi konferencia a GTK-n
„Kérdőjelek a régiók gazdasági fejlődésében” címmel rendezett jubileumi konferenciát az SZTE Gazdaságtudományi Kara november 12-13-án abból az alkalomból, hogy tízéves a kar regionális tudományi műhelye. A rendezvényen megjelent neves professzorok jelenlétében felavatták a kar új épületét is.
1997-ben Lengyel Imre vezetésével szerveződött meg a Közgazdasági Tanszékcsoporton belül a Regionális és Alkalmazott Gazdaságtani Tanszék. A „szegedi iskolának” is nevezett regionális tudományi műhely sikeres tevékenységét jelentős számú OTDK-díj, tudományos fokozat és számos nívós publikáció is jelzi.
„Az összejövetellel arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon a területi különbségek gyorsuló ütemben fognak növekedni. Hiába jönnek az uniós források, felhasználásuk hatékonysága a Dél-Alföldön gyenge lesz, mert nem munkahelyteremtésre és jövedelemnövelésre, hanem a hiányzó infrastruktúra, főleg a közutak fejlesztésére fordítják őket” – beszélt a konferencia szakmai üzenetéről Lengyel Imre professzor, aki jelenleg a Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet vezetője. „Durva becslés szerint amíg a főváros és vonzáskörzete már most, a Nyugat-Dunántúl, Győr fejlettsége pedig húsz év múlva eléri az uniós átlagot, addig a vidéki régiók többségében ez nyolcvan évbe telhet. Ez pedig beindít egy spirált: a tehetséges fiatalok a fejlett térségekbe költöznek, ezáltal a cégek versenyképessége az elmaradott régiókban tovább gyengül” – tudtuk meg a professzortól, aki hozzátette: 1999 óta részt vesznek a dél-alföldi régió fejlesztési koncepcióinak készítésében. Azt tapasztalják, hogy a szakemberek által kidolgozott és elfogadott terveket nagyrészt felülírva a végrehajtás során egymást gyengítő, különböző parciális érdekek kerülnek előtérbe.
„A jelenlegi tendencián mi, egyetemi oktatók nem tudunk változtatni, amit tehetünk, az a szemléletformálás és a szakmai ismeretek terjesztése, ezért a konferencián bejelentettük, hogy létrehozzuk ‘a  regionális és helyi gazdaság- és vállalkozásfejlesztési kutatóműhelyt’, amely kapcsolatot teremt a dél-alföldi régió gazdaságfejlesztési ügynökségei, vállalkozásfejlesztési szervezetei és az üzleti élethez kötődő egyetemi szellemi műhelyek között, valamint folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot a régió gazdasági helyzetéről” – fogalmazott az intézetvezető.
Lengyel Imre a konferencián előadásában hangsúlyozta, ha boldogulni szeretnénk, akkor nekünk kell helyben összefogva minden nap feltalálni a spanyol- vagy a „dél-alföldi viaszt”, mert csak így tudunk választ adni a nagyon gyorsan változó gazdasági kihívásokra.
Arany Mihály
Bezár