2020. augusztus 13., csütörtök English version
Archívum  --  2007  --  4. szám - 2007. február 26.  --  Hangsúly
Túl a második forradalmon
Ma már közhely, hogy az internet megjelenése micsoda változást hozott a médiumok fejlődésében. A folyamat azonban nem áll meg: bizonyos lehetőségek – mint a Wikipédia, a blog, a Skype, a MySpace stb. –  a nethasználat új irányába mutatnak.
Az internet „második forradalma” nem technikai újítás, mint az első volt, hanem a felhasználással, tartalomszolgáltatással és a virtuális közösségépítéssel kapcsolatos. „Gyakran címkézik ezt a forradalmat a ’web 2.0’ elnevezéssel, amely szemléletváltást jelöl: a már meglévő technikai eszközök és szoftverek alkalmazása most jutott el odáig, hogy dinamikus, felhasználó oldali tartalomszolgáltatás kezdjen kibontakozni. Most már nem a professzionális információszolgáltató helyezi a legtöbb tartalmat az internetre, hanem maga a felhasználó, a saját érdeklődésének megfelelően” – magyarázta a fejlődés lényegét Mátyus Imre, a Médiatudományi Tanszék tanársegédje, akinek kutatási területe a virtuális közösségek és a virtuális identitás.
A virtuális közösségeket a valamilyen témához, érdeklődési körhöz vagy közös célhoz tartozó emberek által létrehozott közös diskurzus alakítja ki. Valójában már a kilencvenes évek végén megvoltak azok a technikai feltételek, amelyek például a blogoszféra kialakulásának irányába mutatnak; de a tömeges nem professzionális tartalomszolgáltatás beindulása 2001 utánra tehető.
„A továbbfejlődés tekintetében jelenleg a multimédiás tartalmak erősödése tapasztalható a leginkább, az elkövetkező évben pedig valószínűleg a webalapú médialejátszók fejlődése várható” – mondta a terület szakértője.
Bezár