2020. december 2., szerda English version
Archívum  --  2007  --  4. szám - 2007. február 26.  --  Hangsúly
Változások az elektronikus médiában?
Nagy Orsolya (BTK, V. kommunikáció): Ma már nem feltétlen szükséges tévét nézni, hogy a fontos információkhoz hozzájussak, mert bármit meg lehet találni az interneten. De az is igaz, hogy a net miatt a televíziózásnak elvész egyfajta varázsa, amiatt, hogy bármikor megnézheted, amire kíváncsi vagy. Ugyanez hasznos is; hogyha lemaradsz valamiről, akkor bármit be tudsz pótolni. Szerintem ma már rádiózni is többen szoktak hálózaton keresztül; maga a rádiókészülék használata kezd elavulni. Neten keresztül csomó olyan rétegműsorhoz, rétegzenéhez hozzá lehet férni, amit egyébként nehéz lenne elérni.
Losonczy Kornél (BTK, IV. filozófia): Akármilyen médiumról legyen szó, én abban látom a jövőt, hogy minden egyesül. Lesz egy mobiltelefonnál nagyobb méretű technikai eszköz, ami minden számottevő funkciót egyesít, és egyszerre lesz a tévéd, mobilod, internet-hozzáférésed, mp3-lejátszód stb. Viszont ahhoz, hogy ez elterjedjen, még kell legalább tíz év. Az elektronika térnyerésével a napilapoknak, hetilapoknak nehezebbé válik a helyzete, de a magazinokra, könyvekre szerintem ez nem lesz veszélyes. Az ilyen a termékeket az emberek ugyanúgy szeretnék majd megvenni, kézbe venni, gyűjteni…
Kertész Attila (TTK, prog. mat. PhD): A mobiltelefon egyre inkább médiaalapú, így már a közeljövő afelé mutat, hogy minden a mobilunk segítségével lesz elérhető. Ha Ázsiát nézzük, akkor ott már bevett dolog, hogy az emberek mobilon tévéznek. Az anyagiak miatt hazánkban biztos lassabban fog elterjedni ez a szokás. Az internet térnyerése az iskolázottak számára természetesen előny, mert kevesebb idő alatt lehet összegyűjteni több információt, mint például könyvtárazással. A saját munkámban is azt tapasztalom, hogy a távolság már nem akadály, és egymás munkáját is könnyebben lehet összehangolni.
Bezár