2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2007  --  12. szám - 2007. szeptember 24.  --  Kultúra
Egy hónap pezsgés
Az őszi Kul­tu­rá­lis Fesz­ti­vál a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem és Sze­ged vá­ros összművészeti fesz­ti­vál­ja, me­lyet idén ok­tó­ber­ben im­már ti­zen­ket­te­dik al­ka­lom­mal ren­dez­nek meg.
 
Török Ferenc Overnight-ját október 10-én láthatják a fesztiválozók.
 
Az egy hó­na­pig tar­tó ren­dez­vény­so­ro­zat cél­ja, hogy az egye­te­men mű­kö­dő mű­vé­sze­ti cso­por­tok mel­lett más, ne­ves mű­vé­sze­ket is meg­is­mer­hes­sen a sze­ge­di kö­zön­ség. Ez al­ka­lom­mal negy­ven­négy hely­szí­nen kö­zel két­száz­húsz prog­ram kö­zül vá­lo­gat­hat­nak az ér­dek­lő­dők. A szer­ve­zők év­ről év­re úgy ál­lít­ják ös­­sze a prog­ra­mo­kat, hogy azok mi­nél több mű­faj­ban min­den kor­osz­tály szá­má­ra meg­fe­le­lők, vál­to­za­to­sak le­gye­nek. Emel­lett a má­sik leg­fon­to­sabb szem­pont az igé­nyes­ség, a mű­vé­szi szín­vo­nal – tud­tuk meg Tajti Gab­ri­el­lá­tól, az SZTE Kul­tu­rá­lis Iro­da ve­ze­tő­jé­től.
 
Programkavalkád
 
A ren­dez­vény hi­va­ta­los meg­nyi­tó ün­nep­sé­gé­re ok­tó­ber 2-án 18 óra­kor az SZTE Au­lá­ban ke­rül sor. A fesz­ti­vál kí­ná­la­ta igen szé­les ská­lán mo­zog, a ko­moly­ze­nei hang­ver­se­nyek, szín­há­zi elő­adá­sok, dzsessz-, rock- és nép­ze­nei kon­cer­tek mel­lett te­ma­ti­kus film­ve­tí­té­sek, könyv- és film­be­mu­ta­tók, va­la­mint iro­dal­mi-köz­éle­ti be­szél­ge­té­sek szí­ne­sí­tik a vá­lasz­té­kot.
A fesz­ti­vál ta­lán leg­nép­sze­rűbb prog­ram­jai a szín­há­zi elő­adá­sok, me­lyek kö­zött eb­ben az év­ben is iga­zi cse­me­gé­ket ta­lál­ha­tunk. Ok­tó­ber 2-án 15 óra­kor Juron­ics Ta­más Hat­­tyúk ta­vá­nak be­ava­tó szín­há­za lát­ha­tó. Ki­fe­je­zet­ten egye­te­mi hall­ga­tók szá­má­ra ok­tó­ber 16-án Zsótér Sán­dor ren­de­zé­sé­ben a w.s.lír. cí­mű elő­adás nyil­vá­nos pró­bá­ját tart­ják, mely után a kö­zön­ség­nek le­he­tő­sé­ge lesz be­szél­get­ni a ren­de­ző­vel és az al­ko­tók­kal.
A Bu­da­pes­ti Pin­ce­szín­ház Po­gány Ju­dit elő­adá­sá­ban Vaj­da Ist­ván: Pe­dig én jó anya vol­tam cí­mű elő­adá­sát hoz­za el a sze­ge­di­ek­nek. Ok­tó­ber 11-én az SZTE Au­lá­ban Má­té Gá­bor és a Ka­lá­ka együt­tes Kosz­to­lá­nyi-est­jét néz­he­tik meg. Kosz­to­lá­nyi De­zső ver­sei Ka­lá­ka-da­lok­ban, pub­li­cisz­ti­kai írá­sai pe­dig Má­té Gá­bor elő­adá­sá­ban lesz­nek hall­ha­tó­ak, ez­zel is hang­sú­lyoz­va írás­mű­vé­sze­té­nek két fon­tos ele­mét. A Kré­ta­kör Szín­ház elő­adá­sai is nagy ér­dek­lő­dés­re szá­mít­hat­nak, ok­tó­ber 17-én a ham­let.ws, 18-án pe­dig a Siráj cí­mű elő­adá­so­kat lát­hat­ja a kö­zön­ség.
 
Új helyszín
 
A fesz­ti­vál 2007-ben egy új pa­ti­nás hely­szín­nel, a Reök-­palotá­val is büsz­kél­ked­het, mely­ben a szín­há­zi elő­adá­sok mel­lett kü­lön­bö­ző ki­ál­lí­tá­sok­ra is el­lá­to­gat­hat a kö­zön­ség. Va­la­men­­nyi fény cím­mel Ná­das Pé­ter író fo­tó­ki­ál­lí­tá­sa, va­la­mint a 60 éves mű­vész, feLugossy Lász­ló tár­la­ta is meg­te­kint­he­tő. Ok­tó­ber 1-jén Schmidt And­rea fo­tó­ri­por­ter ki­ál­lí­tá­sát a Jó­zsef At­ti­la TIK-ben Sza­bó Gá­bor rek­tor nyit­ja majd meg.
A szer­ve­zők nem tit­kolt szán­dé­ka, hogy az egye­te­mi hall­ga­tók­kal meg­sze­ret­tes­sék a ko­moly­ze­nei hang­ver­se­nye­ket, és ezek ál­lan­dó lá­to­ga­tó­i­vá te­gyék őket. Eb­ben olyan prog­ra­mok se­gí­te­nek, mint pél­dá­ul Vaj­da Jú­lia ope­ra­éne­kes és Blaho At­ti­la hang­ver­se­nye, Zádo­ry Édua he­ge­dű­mű­vész kon­cert­je vagy a Ze­ne­mű­vé­sze­ti Kar hall­ga­tó­i­nak hang­ver­se­nye. A ko­moly­ze­ne mel­lett ter­mé­sze­te­sen a kön­­nyű­ze­ne is sze­re­pet kap az egye­te­mi klu­bok­ban, olyan elő­adók­kal, mint pél­dá­ul a Sze­ge­den vis­­sza­té­rő ven­dé­gek­nek szá­mí­tó Besh o droM és Pan­non­ia All­stars Ska Orches­tra ze­ne­kar­ok.
 
Mozgókép
 
A fil­mek ked­ve­lő­i­nek is ked­vez a fesz­ti­vál, ok­tó­ber 10-én 18.30-kor a Bel­vá­ro­si mo­zi­ban Tö­rök Fe­renc nem­ze­dé­ki tri­ló­gi­á­já­nak (Moszk­va tér, Sze­zon) be­fe­je­ző da­rab­ját, az Overnight cí­mű fil­met mu­tat­ják be, mely­nek köz­pon­ti kér­dé­se: va­jon ele­gen­dő-e 24 óra az ös­­szes prob­lé­ma meg­ol­dá­sá­ra? A film után le­he­tő­sé­ge lesz a kö­zön­ség­nek be­szél­get­ni az al­ko­tók­kal.
A prog­ra­mok több­nyi­re in­gye­ne­sek, de a szín­há­zi elő­adá­sok és a klub­kon­cer­tek be­lé­pő­sek lesz­nek. A rész­le­tes prog­ram: www.u-szeged.hu/ok­f.
 
Petró Ju­li­an­na
Bezár