2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2007  --  13. szám - 2007. október 8.  --  Kultúra
Évek múlnak el egy este alatt
„Az Este egy igazi embermese” – vallja Koltai Lajos, és igaza van. Az Este tipikusan olyan film, ahol a színészi játékon múlik minden, hiszen a hangsúly a történeten van, és a történetet csak úgy tudjuk végigkövetni, ha a színészi játék odaszegez minket a filmvászonhoz. Szerencsére ennek a filmnek a szereposztása ilyen (legalábbis számomra). A három nagy színésznő, Vanessa Redgrave, Glenn Close, Meryl Streep mellett feltűnik még régi nagy kedvencem, Toni Collette, és még nem is tettem említést legújabb felfedezettjeimről, Hugh Dancyről vagy Ebon Moss-Bachrachról.
A szereposztás, ahogy mondani szokás, parádés, ami abszolút a film javára válik, egyrészt azért, mert ha Koltai Lajos neve önmagában nem vinné be a moziba a nézőket, a szereplőket böngészve biztos találnak majd olyat, aki viszont igen. Másrészt mivel a film nem tartalmaz semmilyen hatásvadász látványelemet, a színészek azok a figurák, akik megpróbálják elkápráztatni a nézőt. Ebben nyilván nagy része van az igen szép szöveggel bemutatott erős történetnek is.
A film legerősebb tulajdonsága az, hogy azokat a jeleneteket is egyszerűen és szépen meg tudták oldani, amiket egy ilyen filmben általában eltúlzóan, mondhatni csöpögősen mutatnak be, például az anya halála a film végén. Az Este leginkább a női kapcsolatokra, anyák és lányaik közti érzelmekre koncentrál. Mi történik akkor, amikor egy sokat megélt édesanya a halálos ágyán felfedi lányai előtt egyik legnagyobb titkát? Hogyan változik meg a lányokban az anyjukról kialakított kép? Ezekre a kérdésekre ad a maga módján választ Koltai Lajos második önálló rendezése.

Este (Evening) 2007 – Rendezte: Koltai Lajos.

Petró Julianna
Bezár