2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2007  --  11. szám - 2007. szeptember 3.  --  Kultúra
Goya az új képtár gyermeke
Au­gusz­tus­ban ün­ne­pé­lyes ke­re­tek közt át­ad­ták a száz éve épí­tett s a ju­bi­le­u­mi év­ben fel­újí­tott Reök-­palotát. A sze­ces­­szió je­gyé­ben szü­le­tett épü­le­tet a tra­gi­kus sor­sú épí­tész, Ma­gyar Ede ter­ve­ze­te. A fel­újí­tá­si mun­ká­la­tok Rantal Já­nos épí­tész fel­ügye­le­te alatt foly­tak.
Au­gusz­tus 17-e tör­té­nel­mi dá­tum­ként sze­re­pel majd Sze­ged vá­ros mű­vé­sze­ti éle­té­ben. E na­pon nyi­tot­ta meg új­ra ka­pu­it a cso­da­szép Reök-­palota. A fel­újí­tás még ta­valy au­gusz­tus­ban kez­dő­dött. Az át­épí­tés tel­jes költ­sé­ge kö­zel 440 mil­lió fo­rint. Az épü­le­tet a Sze­ge­di Sza­bad­té­ri Já­té­kok és Fesz­ti­vál Szer­ve­ző Kht. üze­mel­te­ti majd. Az ün­ne­pi meg­nyi­tó­ra a vi­lág­hí­rű spa­nyol fes­tő Fran­cis­co Go­ya, William Blake és Kon­dor Bé­la ké­pe­i­bol Szép­ség és fáj­da­lom, il­let­ve Nátyi Ró­bert ren­de­zé­sé­ben Kor­társ Sze­ged cím­mel nyílt ki­ál­lí­tás.
A Hor­váth Mi­hály ut­cai kép­tár 2001-es be­zá­rá­sa után a Reök-­palota meg­nyi­tá­sá­val új, rep­re­zen­ta­tív kép­ző­mu­vé­sze­ti ki­ál­lí­tó­te­re lett Sze­ged­nek.
2001 ja­nu­ár­já­ban meg­rá­zó ak­tus­sal fe­jez­te be mű­kö­dé­sét a me­gyei ön­kor­mány­zat fenn­tar­tá­sá­ban mű­kö­dő, há­rom­szin­tes Hor­váth Mi­hály ut­cai kép­tár. Az utol­só ki­ál­lí­tás – me­lyen száz­húsz sze­ge­di fes­tő­mű­vész, gra­fi­kus, szob­rász, fo­tog­rá­fus, ipar­mű­vész és épí­tész mű­vei let­tek vol­na lát­ha­tó­ak – már a meg­nyi­tó­já­val vé­get is ért, mert az épü­let el­adá­sa el­le­ni til­ta­ko­zá­su­kat ki­fe­jez­ve a kép­ző­mű­vé­szek le­szed­ték al­ko­tá­sa­i­kat.
A Ma­gyar Al­ko­tó­mű­vé­szek Or­szá­gos Egye­sü­le­te és a Csong­rád Me­gyei Épí­tész­ka­ma­ra kép­vi­se­lői 2002-2003-ban több al­ka­lom­mal tár­gyal­tak Koz­ma Jó­zsef kul­tu­rá­lis al­pol­gár­mes­ter­rel egy új kép­tár meg­te­rem­té­sé­nek le­he­tő­sé­ge­i­ről. A ci­vil kez­de­mé­nye­zés nyo­mán a sze­ge­di köz­gyű­lés 2004-ben dön­tést ho­zott a Reök-­palota kép­tár fő­funk­ci­ó­jú fel­újí­tá­sá­ról, 2005-ben pe­dig eh­hez 309 mil­lió fo­rint cél­zott kor­mány­za­ti tá­mo­ga­tást nyert. Az új kép­tár irá­nyí­tá­sát a köz­gyű­lés 2007. már­ci­us 29-i dön­té­sé­vel a Sze­ge­di Sza­bad­té­ri Já­té­kok és Fesz­ti­vál Szer­ve­ző Kht.-ra bíz­ta. Az épü­let­tel, amely összművészeti cent­rum­ként, szé­les ská­lán fo­gad­ja majd a prog­ra­mo­kat, lé­nye­gé­ben egy­faj­ta mű­vé­sze­ti ne­gyed­dé vál­to­zott a Du­go­nics tér, a kis kör­út és Dóm tér kör­nyé­ke.
Az el­múlt hé­ten saj­tó­tá­jé­koz­ta­tót tar­tott a Reök ve­ze­té­se, ahol a ked­vez­mé­nyes be­lé­pők­ről is szól­tak. A di­á­kok és a nyug­dí­ja­sok 900 fo­rin­tért, a di­ák­cso­por­tok 500, a fel­nőttc­so­por­tok pe­dig 1.000 fo­rin­tért te­kint­he­tik meg a ki­ál­lí­tá­so­kat (a tel­jes árú jegy 1.900 fo­rint). Egy sza­bad­té­ri be­lé­pő pe­dig évi egy al­ka­lom­mal a pa­lo­tá­ban is fel­hasz­nál­ha­tó. Her­czeg Ta­más, a Reök igaz­ga­tó­ja be­mu­tat­ta Bereczky Lo­rán­dot, a szak­ér­tői-ta­nács­adói csa­pat új tag­ját, aki Nátyi Ró­bert mű­vé­sze­ti fő­ta­nács­adó mel­lett se­gít majd a kép­ző­mű­vé­sze­ti prog­ra­mok meg­ter­ve­zé­sé­ben. A kép­ző­mű­vé­szet mel­lett ze­nei, iro­dal­mi és szín­há­zi ese­mé­nyek is helyt kap­nak a sze­ces­­szi­ós pa­lo­ta pin­ce­hely­sé­gé­ben, ké­sőbb pe­dig a mu­vész­ká­vé­zó­ban.
 
Dobó Csaba
Bezár