2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2007  --  11. szám - 2007. szeptember 3.  --  Kultúra
Hon­fog­la­ló ve­zé­rünk az Ár­pád té­ren
A Sze­ge­di Ha­gyo­mány­őr­ző és Vá­ros­kép­vé­dő Egye­sü­let kez­de­mé­nye­zé­sé­ben szep­tem­ber 29-től bár­ki le­ró­hat­ja majd tisz­te­le­tét hon­fog­la­ló Ár­pád ve­zé­rünk előt­t. Az Ár­pád té­ren, az SZTE Ter­mé­szet­tu­do­má­nyi és In­for­ma­ti­kai Kar Kal­már Lász­ló In­té­ze­té­nek fa­lá­ra Barta And­rás szob­rász­mű­vész fe­je­del­münk­ről ké­szü­lő al­ko­tá­sa ke­rül majd, a rek­to­ri épü­let mel­let­ti park­ba pe­dig egy ma­gyar töl­gyet ül­tet­nek az egye­sü­let tag­jai. Egy kő és egy fa, az örök anyag és a ren­dít­he­tet­len ele­ven­ség.
 
 
Ár­pád fe­je­de­lem kö­rül­be­lül 840-ben szü­le­tett, édes­ap­ja Ál­mos fe­je­de­lem volt. Ál­mos és fia, Ár­pád szent di­nasz­ti­át ala­pí­tott, amely hu­szon­nyolc ural­ko­dót adott a ma­gyar nem­zet­nek 819-1301 kö­zött. A hon­fog­la­ló hő­si tet­te­it a név­te­len mes­ter­nek ne­ve­zett Anony­mus örö­kí­tet­te meg, aki sze­rint Ár­pád fe­je­del­münk egyen­ran­gú volt a ka­zár kagán­nal és bi­zán­ci csá­szár­ral. A tör­té­net­író sze­rint ha­lá­lá­nak em­lé­ke egy­ben egy je­len­tős csa­ta, a po­zso­nyi di­a­dal ün­ne­pe is, hi­szen 907 nya­rán mint­egy 100 ezer fős nyu­ga­ti se­reg vo­nult fel a Du­na mind­két part­ján, az­zal a cél­lal, hogy meg­sem­mi­sít­sék a ma­gya­ro­kat. Po­zsony­tól nyu­gat­ra 907. jú­li­us 5-7. kö­zött a ma­gyar se­re­günk győ­ze­del­mes­ke­dett. Ár­pád fe­je­de­lem is itt vesz­tet­te éle­tét: „az Úr meg­tes­te­sü­lé­sé­nek 907. esz­ten­de­jé­ben Ár­pád ve­zér is el­köl­tö­zött eb­ből a vi­lág­ból. Tisz­tes­ség­gel te­met­ték el egy kis fo­lyó­nak a for­rá­sa fe­lett, mely kő­me­der­ben fo­lyik At­ti­la ki­rály vá­ro­sá­ba, ahol is a ma­gya­rok meg­té­ré­se után a bol­dog­sá­gos Szűz Má­ria tisz­te­le­té­re ek­lé­zsia épült, ame­lyet fe­hér­nek (Alba) ne­vez­nek” – ír­ja Anony­mus.
Eb­ben az év­ben te­hát Ár­pád fe­je­de­lem ha­lá­lá­nak és a po­zso­nyi győ­ze­lem­nek az 1100-ik év­for­du­ló­já­ra em­lé­kez­he­tünk. V. Szil­ágyi Ár­pád vá­ros­vé­dő pol­gár (képünkön a dombormű tervével), a Sze­ge­di Ha­gyo­mány­őr­ző és Vá­ros­kép­vé­dő Egye­sü­let el­nö­ke fia, ifj. Szil­ágyi Ár­pád kez­de­mé­nye­zé­sé­re még az év ele­jén gyűj­tést in­dí­tott hon­fog­la­ló ve­zé­rünk mél­tó em­lék­mű­vé­nek fel­ál­lí­tá­sa ér­de­ké­ben. Az el­nök sze­rint Ár­pád kul­tu­sza ma már alig érez­he­tő, pe­dig 1907-ben az Or­szág­gyű­lés még tör­vényt is al­ko­tott fe­je­del­münk örök ér­de­me­i­ről. Az egye­sü­let ép­pen ezért szük­sé­gét lát­ja, hogy Sze­ged vá­ro­sá­ban is mél­tó em­lék­hely őriz­ze hon­fog­la­lónk ne­vét. A kez­de­mé­nye­zést az SZTE Ter­mé­szet­tu­do­má­nyi és In­for­ma­ti­kai Ka­rá­nak dé­kán­ja, Csirik Já­nos is tá­mo­gat­ta, sőt még tu­risz­ti­kai szem­pont­ból is hasz­nos­nak tart­ja, hi­szen gyak­ran elő­for­dult, hogy kül­föl­di ven­dé­gek ér­dek­lőd­tek a tér név­adó­já­ról. V. Szil­ágyi Ár­pád sze­rint a dom­bor­mű fel­ál­lí­tá­sá­val és az em­lék­fa ül­te­té­sé­vel ré­gi kö­te­les­sé­günk­nek te­szünk most ele­get, hi­szen Ár­pád fe­je­de­lem mint az egyik leg­je­len­tő­sebb tör­té­nel­mi sze­mé­lyi­ség előtt min­den pol­gár­nak il­len­dő ki­fe­jez­nie tisz­te­le­tét. (Az em­lék­mű el­ké­szí­té­sé­hez az egye­sü­let a 17000019-11378666 szám­la­szám­ra vár­ja az ado­má­nyo­kat.)
 
D. Cs.
Bezár