2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2007  --  8. szám - 2007. április 16.  --  Kultúra
Máshogy nehéz
Czene Zoltán a lassan ötéves Szegedi Egyetemi Színház motorja. A társulat népszerűsége töretlen, amit most futó „Kell egy csapat” című darabjuk is bizonyít. Ám az egyetemi színjátszás nem egyszerű, különösen Szegeden, olyan elődök nyomában, mint Paál István, aki a hatvanas-hetvenes évek egyik legnagyobb amatőr-kísérletező színházi alakja volt.
 
 
„Kell egy csapat” szerdán 19 órakor a Bálint Sándor Művházban!
 
–  Paál István. Ez a múlt számotokra útjelző, kihívás, teher vagy büszkeség?
– Akkor megpróbáltak a maguk sajátos, fontos vagy fontosnak gondolt kérdéseire a fiatalok nyelvén válaszokat keresni. Mint most mi is. Ez akkor is és ma is megérinti a fiatal nézőt. Persze ma már a progresszivitás tompult. „Paál Isti” forrongó ember volt, ez a város pedig nem „megtartó” város… Ma szakmai értelemben nem lehet folytatni, és nem is szabad, amit ő csinált. Mi azt a szellemiséget, azt az inkubátorszerű műhelymunkát, összetartást szeretnénk gyakorolni, ami az ő társulatát is jellemezte.
– Könnyebb ma egyetemi színpadot csinálni?
– Más. Máshogy nehéz. Ez nem pénzkérdés: mert legroszszabb esetben összeadjuk a jelmezre, kellékre valót, és ez a boldogság csak a miénk. A nehézség nem is művészeti kérdés, mert egy pincében is lehet jót csinálni. Ami ennél nehezebb, az a szervezés része, mondjuk a telefonszámlám, meg az, hogy ez eljusson az egyetemistákhoz, a városlakókhoz. Talán régen jobban bementek a színházba az emberek, mint most… valahogy most nem érdekli annyira az embereket a színház – általában. A mi előadásainkat valamiért mégis sokan nézik. A legtöbb előadásunk pótszékes. Erre büszke vagyok.
De a szakma is elismert már: Pécsett rendeznek minden év tavaszán egy szakmai minősítő fesztivált. Ott három év után kaptunk országos „Arany minősítést”. Jelenleg az országban három ilyen amatőr együttes van. Szerintem ez nagyon nagy szó! A körülményekről meg annyit: Pécsett egy beszélgetésen azt mondtam, hogy 120-150 ezerből hozok ki egy előadást. Kiröhögtek. Én meg büszke vagyok.
– Két másik, szintén egyetemistákra épülő társulat is működik még Szegeden...
– Igen, ott a SZTEage-Szegedi Egyetemi Színpad, amely valójában produkciókra áll össze, mindig új stábbal. Professzionális körülmények között dolgoznak a nagyszínházban. ők inkább a népszerű, zenés színházi vonalat képviselik. És persze van még a Szegedi Focus Műhely Benkő Imola Orsolya művészeti vezetővel, amely már kinőtte az egyetemi színjátszás kereteit, ma már professzionális független színház, amit óriási dolognak tartok.
– Témaválasztások: reagáltok például az egyetemistákat jelenleg foglalkoztató aktuális problémákra?
– Én nem tudom, jelenleg mi foglalkoztatja az egyetemistákat úgy általában. Csak a saját problémáimról tudok beszélni, és ha ez érdekel másokat is, akkor az nagyszerű, mert egy nyelvet beszélünk. Ez a színház azért egyetemi színház, mert elsősorban egyetemisták játszanak elsősorban egyetemistáknak.
– A Kell egy csapattal ezt sikerült eltalálni akkor...
– Az általam létrehozott adaptáció a „Régi idők focija” című filmből, valamint Mándy Iván „A pálya szélén” című kisregényéből ötvöződik színházi előadássá.
A mondanivaló a köré a problematika köré szerveződik, hogy egy csapat hogyan hoz létre egy előadást, továbbmenve: mi az a kohéziós erő, ami összetart embereket, ami érzelmi és szakmai alapokon csapattá formál egy közösséget.
– Mik a terveid a te közösségeddel?
– Jövőre leszünk ötévesek. Új bemutató február tájékán, és hát jó lenne egy kisebb ünnepségsorozat is. Ha megérjük...
Hauptmann Tamás

DSC_2781_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár