2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2007  --  8. szám - 2007. április 16.  --  Kultúra
Tavaszságok
Az Egyetemi Tavasz, az Őszi Kulturális Fesztivál kishúga negyedik alkalommal várja színes programokkal az egyetemi polgárokat és a szegedieket. Április 16-tól  május 10-ig szurkolhatunk focimeccsen, hallgathatunk komoly- és könnyűzenét, mehetünk színházba – amire csak kedvünk szottyan.
 
 
Ősszel az íróktól kikaptak, most az EKF–Pécs 2010 ellen bizonyíthatnak a szegedi tudósok.
Fotó: szegy
 
Este hét óra tájon, ilyenkor áprilisban nap mint nap konstatálom, hogy milyen jó, hogy még világos van, hogy bezzeg néhány hete ilyenkor már sötétedett, és a Híradó már nem is este, hanem napközben, elvégre még tisztán látni a szemközti téglablokkost. A globális felmelegedésnek, vagy az utókor majd pontosabban megállapítja, minek hála, már vasalni is egyre kevesebbet kell, ettől meg aztán végképp felderül az ember kedve, s a mind későbbre húzódó ágyba bújás eredményeként meredeken nő az ébren töltött órák száma. Ezeket fordíthatná az ember lánya tanulásra is, de a negyedik Egyetemi Tavasz megkönnyíti ennek vizsgaidőszakra halasztását, hiszen minden napra jut valami jó.
Mindjárt első nap, április 16-án kezdhetünk némi kultúrával – hét órától a Millenniumi Klubban emlékezhetünk Juhász Gyulára, ha már úgyis emlékév van (hetven éve halt meg a leginkább Tiszáról és Annáról közismert költő), és Galkó Bencében meg Janik Lászlóban amúgy is bízunk. Utána dzsessz, mert dzsesszt mindig, akármikor, akárhol, és legalább fel sem kell állni az asztal mellől (akkor úgyis elfoglalják a szemfülesek), házhoz jön a Szabadka Jazz Quartett. Akinek nem kellett hétfőn korán kelnie, és másnap sem kell reggel nyolckor frissen fitten teljesíteni, az még átléphet a JATE Klubba, hogy az este tökéletesen íveljen a komolyból a könnyűbe, s Alvin és a Mókusok után értékelheti, milyen jó, hogy kitavaszodott.
Bár készíthetnék minden napra a fentebbihez hasonló menüt, de meghagyom az olvasónak a szabad felfedezés örömét. Étvágygerjesztőnek azért megemlítem még Anu Tault és barátait, akik a kicsi, erdős Észtországból érkeznek a Grand Caféba az SZTE BTK Finnugor Tanszékének meghívására. A világítóan kék szemű fiatal énekesnő mint egy ismerős idegen ötvözi dalaiban az észt népzene jellegzetességeit a klasszikus és modern dzsesszel. Játszanak majd citerán, dorombon, dudán, harmonikán, kürtön, utána pedig táncolni tanítják a közönséget (észt táncház).
Ha ez megvolt, lehet tanulni szambát is a második Portugál-Brazil Kulturális Hét során április 19-én, csütörtökön. A programsorozatot a Lusitan Öntevékeny Csoport úgy szervezte, hogy a minden napra jusson valami komoly – egyszer például lusizmus és archaizmus, máskor Saramango értelmezési lehetőségei – és valami komolytalan – mint a portugál bor és a brazil kávé bemutatkozása, megkóstolása, vagy a portugál és brazil zenés-táncos mulatság csütörtök este.
De aki Szegedre, szegediekre kíváncsi, az menjen el az Ex Symposion  Ilia Mihály-számának bemutatójára április 26-án, csütörtökön a Grand Caféba, vagy nézze meg május 2-án a Millenniumi Klubban Ilyés Lénárdot, Alessandro Baricco Novecento című monodrámájában, Czene Zoltán rendezésében.
És végül a kedvencem: a foci. Az őszi Kulturális Fesztivál alatt már megmérkőztek az írók és a tudósok, most pedig a szegedi tudósok a pécsi Európa Kulturális Fővárosa – Pécs 2010 válogatottjának mutatják meg, mi a pálya.
A meccs eredményére a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodáján (Dugonics tér 13.) lehet tippelni, s a helyszínen, a meccs után – május 2-án valamikor másfél órával 16 óra után – kisorsolják az abszolút nyertest, aki nemcsak hogy kap egy, a nyertes csapat valamennyi tagja által dedikált mezt, hanem kezet is foghat a csapat tagjaival. Kár lenne kihagyni.
Pölös Zsófia

etszk1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár