2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2007  --  13. szám - 2007. október 8.  --  Kultúra
Már az első dal csámpásan szólt. Reméltem, csak cigányútra mentek a fiúk a magukra találás közben, hogy egy köhögés, és rendbe jön! Aztán a harmadik szám alatt leesett és eltörött az elektromos zongora...
Gazda Bence, a Quimbyből ismert Kiss Tibor és Darvas Kristóf füstös kocsmahangulatot akart összehozni a friss Reök-palotában, kedvenc dalaikat pár (X-1) hangszerre gyúrva. Egyenként is nagy zenészek, most egyenként is fáradtak, kábultak. Ki mitől.
A vakolatlan plafonról szecessziós csillárok burjánzottak. Kőpor és beton illata ült a vörösboron. Az akusztika igazoltan távol, a zenébe néha beletriolázott a pénztárgép. Még nincs egészen kész az épület, pont mint az előadás.
Aztán a pengeszopogatás hirtelen örömzenéléssé alakult át. Most azt játsszátok, hogy... Várjatok, megkeresem a kottát... Bocs, ezt elcsesztem, kezdjük újra... Valaki felismerte a dalt? KISZ Tibor és társai az építőtábori szalonnasütésnél. Az előrántott dalokat néha csak egyikük tudta, ilyenkor gyorsan feljátszotta a hangokat, vagy csak egyszerűen elindult, a többiek pedig követték valahogy. Általában remekül. A zongora tangóharmonikává változott...
Játszottak Cseh Tamás egészségére, volt Manu Chao, és Tom Waitset is összehozták másodszorra. A „Gyertek fiúk, menjünk a kocsmába...” kezdetű szászcsávási cigánynóta meg nagyot facsart a szívemen. Sokáig maradtak, végül már az asztalokon állva. Köröttük éneklés, taps, nevetés. Akár egy jó kiskocsma törzsvendégei. Mintha épp az erdélyi Csávás egyetlen Linda Bárjában szorongatnánk a meleg csíki sört a földikkel, mialatt a sarokban egy New Orleans-i dzsesszbanda amatőr punk-rockot jammel.
Sérülékeny volt az előadás. Megfeszültek, hogy összehozzák elégségesre – eszembe juttatva matekdolgozataimat. És ettől lett emberi. Kicsi, mint te vagy én. Tudod, a tökéletestől való eltérés az izgalmas. Akár egy női arc, valami apró szépséghibával, ami először csak szemet szúr, de aztán vonzóbbá teszi a lányt minden Helénénél.
 
Dalok a konyhából – a zenekar kedvenc dalai – Darvas Kristóf zongora/tangóharmonika, Gazda Bence hegedű, Kiss Tibor gitár/ének (Quimby). Reök-palota, 2007. október 2.
 
Hauptmann Tamás
Bezár