2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2007  --  4. szám - 2007. február 26.  --  Kultúra
Tavasszal az árnyak alatt
Emlékszem, még az általános iskolában egyszer Egerbe mentünk kirándulni a „vak kiállításra”. Az az utazás azóta is élénken él bennem.
Abban a pincében olyan tömör volt a sötétség, hogy az ember szeme nem tudott hozzászokni, de kisiskolásként mégsem féltem ebben a szituációban. Vak vezetőnk ugyanis teljesen biztos volt a dolgában. Végig elől mentem vele, egy percre sem merült fel bennem, hogy bármi bajom eshetne. Zuzuban csak annyi maradt meg az egészből, hogy a piaci jelenetnél belenyúlt valamilyen rohadt gyümölcsbe. Nem baj, hozzátartozik az élményhez.
Az Árny alatt címet viseli az a program, melyet a IV. Szegedi Tavaszi Fesztivál (március 16–április 1.) keretein belül látogathat meg a közönség. A résztvevők egy, a sötétben tett kalandozás során átélhetik, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a vakoknak a mindennapi életben. Ha lehetőségem lesz rá, erre a programra mindenképp ellátogatok.
A fesztiválra már megkezdődött a jegyárusítás. A szervezők több mint harminc programmal és kísérőrendezvénnyel, tizennyolc helyszínen várják a vendégeket. Igyekeztek úgy összeállítani a kínálatot, hogy minden korosztály találjon köztük kedvére valót.
Több olyan estet is tartanak, melyek vagy nagyon régen, vagy eddig még soha nem szerepeltek Szegeden. Ilyen lesz például a Kisszínházban Fernando Arrabal A Tricikli című művének magyarországi ősbemutatója.
 
 
A Csodák Palotája tíz napra Szegedre költözik. Fotó: szegy
 
Tíz napra Szegedre költözik a Csodák Palotája utazó kiállítása is, melynek elsősorban a gyermek, de a felnőtt látogatói is felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak.
Tovább szemezgetve a IV. Szegedi Tavaszi Fesztivál tizenhét napjának eseményeiből, én a következőket húztam még alá virtuálceruzámmal.
Itt van mindjárt március 19-én Huszti Péter színművész vidám szellemidézése „...sárból napsugárból” címmel. A Bartók Béla Művelődési Központban a nézők régi Madách-színházas művészóriásokat hallhatnak-láthatnak a szerző-előadó interpretálásában. Két nappal később nyílik a szegedi fotósok kiállítása – amely a rendezvény ideje alatt végig megtekinthető – az Olasz Kulturális Központban délután öt órakor. A kiállítás érdekessége, hogy lapunk örökvidám fényrablója, Segesvári Csaba is kifüggeszti képeit. Március 22-én – a víz világnapján – a VIII. Nemzetközi Gitárfesztivál kezdődik, másnap, pénteken pedig újra színház. Kálid Artúr, KállóyMolnár Péter és Tóth Gáspár András Borgeson-Long-Singer-Shakespeare: S.Ö.R. (Shakespeare Összes Rövidítve) című művét játsszák el a Belvárosi moziban este hét órai kezdettel. Hát, ezt a programot kétszer húztam alá. A hétvégén pedig biztosan randizni fogok az „Öreg Hölggyel”. A víz világnapja alkalmából ugyanis megnyitja kapuit az ország első vasbetonépítménye, a Szent István téri víztorony.
A következő héten komolyan megfontolom majd a választást. Mert március 28-án, szerdán két olyan program is kezdődik pontosan egy időpontban, melyek mindegyikén illene részt vennem. Az egyik félig-meddig szakmai szempontból érint, hiszen este hatkor a Zodiákus étteremben főszerkesztőm, Dlusztus Imre beszélget... Na miről? Nem. Most nem a fociról: a borról. Iró-borász találkozó címen látja vendégül Vida Péter, Szende Gábor és Vincze Béla borászokat. A másik egy belső út manifesztációja, amit gyakran kísér félreértés. Út Tibetbe. És az ember, aki  mindezt kint járta meg, s közben rájött, hogy belülre tart. Tolvaj Ferenc Tibetben a Lélek című filmjét vetítik le a Millenniumi Kávéházban, utána pedig az utazónak szegezheti majd kérdéseit nagyhangú és suttogó. A csendes pedig... ihat velem egy pohár szekszárdi vöröset, és mosolygunk majd; tavasz.
A részletes programot lásd a www.sztf.hu címen.
Petró Julianna
Bezár