2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2005  --  14. szám - 2005 szeptember 26.  --  Egyetemi élet
Egészségfejlesztés a felsőoktatásban
Egészségfejlesztés a felsőoktatásban a bolognai folyamat tükrében címmel kétnapos nemzetközi konferenciát rendeztek Szegeden az SZTE JGYTFK Alkalmazott Egészségtudományi Tanszék fennállásának tízéves, és a SZAB Orvostudományi Szakbizottság Egészségfejlesztési Munkabizottsága megalakulásának ötéves évfordulója alkalmából. A konferencia hatvanöt előadója - szociológusok, pszichológusok, orvosok, filozófusok és ökológusok – mind saját szempontjai alapján számoltak be a magyar lakosság egészségi állapotáról és az azt befolyásoló tényezőkről. Referátumok hangzottak el az iskolai és a munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségeiről, a lelki egészség kérdéseiről, a hazai és külföldi népegészségügyi programok tapasztalatairól, valamint a testnevelés, a sport és a rekreáció szerepéről. Benkő Zsuzsanna tanszékvezető köszöntőjében megismertette a résztvevőkkel a szegedi mentálhigiénés és egészségtan-tanár képzés múltját és a jövőbeni terveiket. A főiskolai tanár elmondta, a közeljövőben az Általános Orvostudományi Karral öszszefogva master szintű egészségtan-tanár képzés elindítását tervezik.
A tanácskozáson elsőízben adták át az Egészségfejlesztésért díjat. Az idei díjazottak, Gaye Heathcote, a Manchester Metropolitan University professzora, Békési Imre, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola egykori főigazgatója és Barabás Katalin, az SZTE ÁOK Magatartástudományi és Orvosi Pszichológiai Oktatási Csoportjának vezetője voltak.
Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott nyitóelőadásában elmondta, a sikeres népegészségügyi programhoz elegendő, korszerű tudással rendelkező szakemberre van szükség. A magyar lakosság egészségi állapotának javításához társadalmi összefogásra van szükség, az államnak kezdeményező, katalizátor szerepet kell betöltenie, s egyre nagyobb feldat hárul a civil szervezetekre.
A konferenciához kapcsolódóan az SZTE JGYTFK Alkalmazott Egészségtudományi Tanszékének oktatói és hallgatói első alkalommal szervezték meg az „Egészségért Észszel” elnevezésű városi egészségnapot. Az egész napos programok különböző helyszíneken, többek között a Széchenyi, az Árpád és a Roosevelt téren folytak. Az idelátogatók az ünnepélyes megnyitó után táncbemutatókon, rajzkiállításon, az egészséges nevelésről szóló előadásokon, változatos sport- és szórakoztató programokon vehettek részt. A rendezvény egyik fő attrakciója az iskolásoknak meghirdetett „Ki tud többet az egészségről?” szellemi totó döntője volt. A Széchenyi téren felállított sátrakban az érdeklődők különböző vizsgálatokon vehettek részt, például csontsűrűség- és vércukorszintmérésen, életmód tanácsadáson vagy szemredő vizsgálaton. Akik pedig az egészséges táplálkozásról szerettek volna többet megtudni, azoknak a Reformkonyha sarokban szolgáltak dietetikus tanácsokkal. Az Árpád téren streetballversenyen, illetve hárompontosdobó- és zsákolóversenyen mérhették össze tudásukat az általános iskola felső tagozatosai, a középiskolások, az egyetemisták és a felnőttek.
N. T.
Bezár