2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  14. szám - 2005 szeptember 26.  --  Egyetemi élet
EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST írtak alá szeptember 19-én a gyöngyösi főiskolán. A szerződés értelmében a Fachhochschule Jena (Jénai Főiskola) és a Károly Róbert Főiskola megállapodtak, hogy oktatási, kutatási és fejlesztési, valamint általános felsőoktatási témákban a jövőben együttműködnek. A felsőoktatási intézmények azokon a szakterületeken munkálkodnak közösen, amelyekben mindkét fél érdekelt. A konkrét együttműködést az érintett karok és tanszékek dolgozzák ki. Az együttműködés elsősorban a hallgatói, az oktatói, a kutatói és az alkalmazotti csereprogramokra, illetve a közös képzési projektek, kutatások kidolgozására és megvalósítására terjed ki. A közös projektek megvalósításához az Európai Unió és más finanszírozók támogatását igyekeznek elnyerni.
 
NAGY SIKERREL SZEREPELT a Kodolányi Vizuális Alkotóműhely a Sansevieria Film Festival 2005 (Ohio, USA) versenyében. A kiosztott díjak közül hármat az Alkotóműhely gárdája hozhatott haza. A legjobb színésznő díját Tóth Barbara, a Sophie című film főszereplője érdemelte ki. A legjobb sportfilmért járó elismerést Bán Balázs: Let's play című alkotása nyerte el. A legjobb grafikai hatás díját Vadócz Péter: Miért nem fociznak a lányok? című filmje kapta.
 
A BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM által benevezett borok előkelő helyezéseket értek el az Egyetemi Borok Nemzetközi Versenyén Mariborban. A Maribori Egyetem hagyományosan minden évben megrendezi az egyetemek közötti borversenyt, melyen idén is több ország egyetemeinek versenyborait előzték meg a BME szekszárdi palackozású borai. A vörösborok kategóriájában a Vesztergombi család 2003-as Turul cuvée borával első, Szekszárdi Bikavér borával második helyezést ért el az egyetem.
 
A VESZPRÉMI EGYETEM három hallgatója a nyári nemzetközi sportversenyeken egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett Magyarországnak. Az augusztus 11. és 21. között Törökországban, Izmirben megrendezett XXIII. Nyári Universiadé-n 86 magyar egyetemi-főiskolai sportoló vett részt. A 131 ország 5338 versenyzőjét felvonultató világversenyen Tóth Lívia, a Veszprémi Egyetem hallgatója atlétika sportágban, 3000 méteres akadályfutásban első helyezést ért el. Edzője Koós Hutás László. Ugyanezen a megmérettetésen Nagy Péter, ugyancsak a Veszprémi Egyetem hallgatója 400 méteres vegyes úszásban második helyezést ért el. Edzője Farkas András. Eredményük hozzájárult Magyarország éremtáblán elfoglalt 22. helyéhez.
A Magyarországon megrendezett junior világbajnokságon Schuch Timuzsin, a Veszprémi Egyetem hallgatója kézilabda sportágban harmadik helyezést ért el. Edzője Velky Mihály.
 
A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Karán 2005-ben a hallgatók verseiből, 25 szerzőtől jelent meg válogatott kötet. A gyűjteményes kötet bemutatására műsorral készülnek a szerkesztők. A versek szerzőinek részvételével beszélgetős estet szerveznek, ahol elhangoznak a kiválasztott szerzemények. A rendezvényt Cseh Sándor főigazgató nyitja meg és ajánlja a vendégeknek. Az idei kiadvány egy sorozat elindítója is egyben. Várhatóan a jövő év tavaszára kiadják az újabb kiadványt, melyben már helyet kaphatnak a hallgatói versek mellett az oktatói írások is, valamint grafikák is illusztrálják majd az új antológiát.
 
AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM a 2005. évi felvételi eljárás befejezését követően, annak tapasztalatait figyelembe véve megkezdte a vonatkozó kormányrendelet módosításának előkészítését - közölte az Oktatási Minisztérium (OM) sajtóirodája. 2005 augusztusában a tervezett változtatások fő irányairól a tárca beszámolt a közvéleménynek. Az elmúlt hónap során több szakmai fórummal egyeztetett az OM a kormányrendelet módosításáról, ennek megfelelően készült el a javaslat. A tervezet kialakításánál a minisztérium figyelembe vette többek között a Magyar Rektori Konferencia, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács, az Országos Köznevelési Tanács, az Országos Érettségi Vizsgabizottság előzetes véleményét. A tervezett kormányrendelet-módosítás jelenleg államigazgatási egyeztetésen van, a szakmai egyeztetések során az elképzelések módosulhatnak, a döntés joga a hatályos felsőoktatási törvény alapján a kormányé.
 
PÁLYÁZATOT HIRDET KÖZÉPISKOLAI DIÁKÚJSÁGOK ÉS ÚJSÁGÍRÓK részére a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke. A verseny célja, hogy elismerje és jutalmazza azokat a tanulókat, akik kiemelkedő újságírói teljesítményt nyújtanak. Az első alkalommal kiírt pályázattal erősíteni szeretnék a diákújságíró köröket, az iskolák közösségi életét. Nevezni két kategóriában lehet: Az év középiskolai újsága; illetve Az év középiskolai újságírója. A pályázat védnöke Horvát János médiaszakértő, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék tömegkommunikációs szakirányának vezetője. A pályázati kiírás és a regisztrációs lap letölthető a www.maya.btk.pte.hu oldalon.
 
KÖNYVRITKASÁGOT TALÁLTAK AZ ELTE-KÖNYVTÁRBAN. Eddig ismeretlen kéziratra bukkant az ELTE Egyetemi Könyvtár szakértője, aki egy régi kódex belső borítójára erősített lapokat kezdett vizsgálni – írja a Figyelő. Farkas Gábor Farkas, a budapesti Egyetemi Könyvtár osztályvezetője egy régi, XV. századi kódextöredék átvizsgálásakor (most zajlik éppen a bibliotéka régi könyveinek rendszerezése, restaurálása) lelt rá a csillagászattörténeti érdekességre. A kódextöredék hátsó tábláján ugyanis egy valamivel későbbi időszakból származó kéziratot talált. A kötéstáblához erősített, évszázaddal „fiatalabb” lapokon – mint később kiderült – valószínűleg egy wittenbergi egyetemista jegyzetei olvashatóak. A kézirat az 1572-es szupernóva fellobbanásáról szól. E szupernóva észlelése a szakértők szerint igen fontos mérföldkő volt a modern csillagászat kialakulásában. Farkas Gábor Farkas szerint a régi, arisztotelészi világkép ezzel dőlt meg bizonyosan, hiszen a szupernóva felrobbanása ékes bizonyítéka volt annak, hogy az „állócsillagok” szférájában, amelyet Arisztotelész romlatlannak hitt, igenis történnek változások.
Bezár