2024. március 19., kedd English version
Archívum  --  2005  --  6. szám - 2005. április 4.  --  Egyetemi élet
Hazatért Szegedre az OMDK
Bár az Országos Tudományos Diákköri Konferencia története immár több mint ötvenéves múltra tekint viszsza (idén már huszonhetedik alkalommal került sor az országos döntőkre), ám a Művészeti-Művészettudományi Szekcióban csak második alkalommal mérhették össze erejüket az ország felsőoktatási intézményeinek hallgatói, fiatal művészei. Két éve a Magyar Iparművészeti Egyetemen debütált a szekció, a II. OMDK-nak idén március 31. és április 2. között az SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kara (valamint Zeneművészeti Főiskolai Kar) adott otthont.
Hosszú időbe telt, míg az Országos Tudományos Diákköri Tanács, illetve a tudományos közvélemény magáévá tette azt az elképzelést, hogy a különböző művészeti tagozatokban is országos megmérettetést kell szervezni a hallgatók számára. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola mindig is komoly szerepet játszott a művészeti szekciók elfogadtatásáért folytatott küzdelemben. Az ún. „nulladik” Művészeti Diákköri Konferenciát is a JGYTF Rajz-Művészettörténeti Tanszéke rendezte, de az Ének-Zene Tanszék is szervezett korábban országos zenei versenyeket. Komoly erőfeszítéseket tett a szekció egyenjogúsításáért Aranyi Sándor, a JGYTFK Rajz-Művészettörténeti Tanszék vezetője, aki jelenleg is az OMDK ügyvezető elnöke. Az OMDK tehát tulajdonképpen hazatért az SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karra.
Az ünnepélyes megnyitón Maczelka Noémi, a JGYTFK Ének-Zene Tanszék tanszékvezető főiskolai docense, a szekció ügyvezető titkára köszöntötte a résztvevőket, majd Tóth Szergej, a JYGTFK főigazgató-helyettese mondott beszédet. „Mindenki számára örömet nyújt egy ilyen verseny, hiszen az élet rövid, a művészet hosszú” – mondta. Végezetül az Országos Tudományos Diákköri Tanács titkárasszonya mondott beszédet és nyitotta meg a konferenciát. A hallgatók a három nap során három tagozatban (vizuális művészetek, zenei művészetek és művészetelmélet), ezeken belül pedig tíznél is több alszekcióban (szobrászat, grafika, festészet, iparművészet, fotóművészet, építőművészet; zeneszerzés és kamaraének, népzene, hangszeres előadók, énekes előadók; zenei, illetve vizuális művészetelméleti témakörök) mérték össze erejüket. Az OMDK helyszínei a JGYTFK Központi épülete, a kar Rajz-Művészettörténeti Tanszéke, Ének-Zene Tanszéke, valamint az SZTE ZFK épülete voltak. A helyezésekért több mint százhetvenen szálltak harcba. A szekció növekvő népszerűségét mutatja, hogy két éve még csak közel százharminc hallgató vett részt a versenyben. A rendkívül színvonalas és kiélezett küzdelemben a szegedi hallgatók is megállták a helyüket. Az esemény záróakkordjaként a Pécsi Tudományegyetem jelképesen átvette egyetemünktől a 2007-es OMDK rendezési jogát.
P. M. L.
Bezár