2024. március 19., kedd English version
Archívum  --  2005  --  6. szám - 2005. április 4.  --  Egyetemi élet
Újdonságok az ETR háza táján
Az Egységes Tanulmányi Rendszert elsőként az SZTE-n vezették be, és országos viszonylatban még mindig Szegeden működik a leghatékonyabban, ennek ellenére szeptembertől egy új, módosított verzió segítségével vehetjük fel óráinkat, vizsgáinkat. Feltehetően nem sok egyetemista gondolkozik el az ETR kezelhetőségén, a weboldal stílusán, vagy akár azon, hogy mennyire felhasználóbarát, amikor a vizsgáink sorrendjét próbáljuk lázas izgalommal rendezgetni. A honlap jó, kezelhető, de lehet rajta javítani. Rövid betekintést nyerhetett az a néhány egyetemista a tervezett újításokba, aki eljött március 24-én a Tanulmányi és Információs Központban megrendezett bemutatóra. A módosított verzió egyelőre nem áll készen, így az új honlapról sem kaphattunk mélyebb ismereteket, ám a szeptemberi újítás szükséges. 
„A leendő rendszer a Felsőoktatási Törvény által bevezetett új tanterveket úgy fogja majd kezelni, hogy közben a régieket, melyek változatlanul maradnak, nem befolyásolja” – mondta előadásában Homor Géza, oktatási igazgató. Az egész egyetemre érvényes információkat általánosan teszik közzé, és emellett a karokra, tanszékekre vonatkozó hasznos ismeretekre külön rá lehet majd keresni. Felületben, funkcióban és használhatóságban egyaránt ugrásszerű javulást várnak, mely sokkal inkább felhasználóbarát környezetet eredményez. A minőségbiztosítás, illetve körellenőrzés szintén fontos cél a fejlesztésben. Ez azt jelenti, hogy a rendszer figyelmeztet, ha valami nincs jól kitöltve, megmondja egy adott tantárgy hiányzó előfeltételeit, vagy jelez óraütközés esetén. 
Demeter Éva, az SZTE Idegennyelvi Központ vezetője előadásában beszámolt az SZTE-n működő nyelvtanítás és nyelvtanulás jelenlegi helyzetéről és várható fejlesztéséről. A 2002. január 1-jén alakult központ a legutóbbi félév adatai alapján ötvenhét nyelvtanár munkájával működik, hét nyelven oktat, mely öt különböző helyszínen folyik. Hozzávetőlegesen 4000-4500 hallgató vesz fel idegen nyelvű órákat saját szakjuk mellé, legtöbben angolt, karok szerinti összevetésben legtöbben a bölcsészek. Bizonyos szempontból a létszám és az arány szegényes a nyelvtanulás fakultatív mivolta miatt.  Az Idegennyelvi Központ oktatási célja a kommunikáció-centrikus nyelvoktatás, mely egyaránt magába foglalja a szaknyelvi képzést, a használható nyelvtudást, illetve a hallgató diplomaszerzési nyelvi követelményeinek elősegítését. Ezek alapján az ETR-en meghirdetett kurzusok három fő típusa különíthető el. Az általános nyelvi képzés legfőképpen a nyelvvizsgára való hatékony felkészítést jelenti, mely alap-, közép- és felsőfokon egyaránt folyik, és ebbe a csoportba tartoznak a szinten tartó kurzusok is. A szaknyelvi képzés modulrendszerű, mely egy félévre megtervezett anyag leadását jelenti. Mindemellett a központ szakfordítói képzéssel és nyelvvizsgáztatással is foglalkozik. A központ szeretné megszüntetni a több kóddal rendelkező kurzusokat, illetve külön kóddal meghirdetni azokat, áttekinthető, világos kurzusleírásokat kíván bemutatni a rendszeren keresztül.
Hasonló változtatásokkal számolnak a testnevelés és sport terén is, melynek működését Szabó József, a Sportközpont vezetője mutatta be. 2002 előtt a karok külön foglalkoztak a testneveléssel, azóta viszont a fakultatív nyelvtanuláshoz hasonlóan, ezt is különálló rendszer működteti. Az ETR-en ebben a félévben 208 választható kurzust hirdettek meg, és emellett a legkülönbözőbb sportágakban zajlanak bajnokságok, illetve öntevékeny csoportok (tánc, küzdősportok). A Sportközpont lehetőséget biztosít különféle városi sportszolgáltatások kedvezményes igénybevételére is, hallgatók számára lehetőséget adnak, falmászásra, ejtőernyőzésre, tekézésre egyaránt. Az egyetemi sportrendezvények, sportnapok szintén a központ segítségével jöhetnek létre. A legtöbb egyetemista számára más ismert szabályok a következők: egy hallgató egy félévben csak egy testnevelés kurzust vehet fel, hat félév alatt kell teljesíteni a négy kötelező kurzust, ám azon fölül, ha valaki igénybe szeretné venni a Sportközpont szolgáltatásait, már csak költségtérítéssel teheti meg, mely óránként háromszáz forintot jelent. Szabó József elmondta, hogy az oktatók a hiányzásokat is komolyabban fogják venni, egy félévben, annak hosszától függetlenül tizenkét alkalmat kell teljesíteni, a pótlás pedig csak ugyanannál a tanárnál lehetséges egy másik időpontban. A tervek szerint a központ munkájához hozzá fog tartozni a hallgatók fittségi mérése, különböző testneveléssel kapcsolatos tanácsadások, egyéni edzésterveket biztosítanak, ám a felmentések lehetőségét továbbra is fenntartják.
Németh Attila Gergő
Bezár