2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2005  --  6. szám - 2005. április 4.  --  Egyetemi élet
HELTAI JENŐ „TÜNDÉRLAKI LÁNYOK” című vígjátékának bemutatójával kezdte az idei évadot a gödöllői Argumentum Egyetemi Színpad. A Szent István Egyetem színjátszóinak népszerűségét jelzi, hogy a jegyek az előadások előtt napokkal elfogytak, és a pótlólagosan berakott székek ellenére is sokan rekedtek a színháztermen kívül. A nagy érdeklődésre tekintettel májusban újra színpadra kerül a darab, melyet Horváth Zoltán rendezett, de addig is számos programot kínál a társulat.
 
NYÍLT NAPOKAT TARTOTT AZ ANDRÁSSY GYULA BUDAPESTI NÉMET NYELVű EGYETEM március 29. és április 1. között. Az egyetem idén szeptemberben nyújtotta át diplomáit első végzős diákjainak. A német nyelvű, posztgraduális oktatás keretében a hallgatók Összehasonlító Állam- és Jogtudományi, Gazdasági, Szakdiplomáciai és Közép-Európai szakirányokon saját hazájukban és az Európai Unióban is jól használható tudást szerezhetnek. A hallgatóság összeállításában azt szeretnék elérni, hogy a magyarországi és német nyelvterületek diákjai mellett Közép-Európából is jöjjenek az intézménybe tanulni azok, akik a fenti diszciplínák valamelyikében szeretnék magukat tovább képezni. Az érdeklődők július 15-éig jelentkezhetnek az egyetem saját jelentkezési lapján.
 
HATODIK ALKALOMMAL RENDEZTÉK MEG a Budapesti Műszaki Főiskola állásbörzéjét március 23-án. Az állásbörzének a főiskola Népszínház utcai telephelye (volt Bánki Donát Műszaki Főiskola) adott otthont. A rendezvényt az IAESTE Hungary, Magyar Mérnökhallgatók Egyesületének a főiskolán működő két (Bánki Donát és Kandó Kálmán) Helyi Bizottsága szervezte. Az IAESTE (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) a világ 67 tagországában működő nemzetközi diákszervezet, mely 19 helyi bizottságával Magyarország 12 műszaki egyetemén és főiskoláján képviseli magát. Célja, hogy nemzetközi együttműködés keretében a hazai műszaki felsőoktatási intézményekben a hallgatók gyakorlati oktatását, képzését segítse, kiegészítse, valamint a pályakezdő mérnökök elhelyezkedését megkönnyítse szakmai tevékenységei segítségével.
 
SZÁZMILLIÓ FORINTOT KÖLTENEK A KÖVETKEZŐ KÉT HÓNAPBAN a Veszprémi Egyetem nagykanizsai campusának otthont adó központi épület felújítására. Így a tervek szerint a következő tanévben már nemcsak korszerűbb tantermek, hanem új szakképzési program is várja a hallgatókat a zalai város egyetemén. Az Oktatási Minisztérium által biztosított összegből felújíthatják a Zrínyi utcai épületet: egyebek mellett korszerűsítik a fűtésrendszert, kicserélik a nyílászárókat, a bútorokat, s az oktatáshoz elengedhetetlen különféle segédeszközöket. A színházteremként is üzemelő nagy előadót szintén felújítják, ezután majd kétszáz hallgató foglalhat ott helyet. Nagykanizsán 2000-ben nyílt meg a Veszprémi Egyetem kihelyezett campusa, éppen húsz évvel azt követően, hogy a mezőgazdasági főiskola bezárása miatt felsőoktatási intézmény nélkül maradt a város.
 
KÖZÖS ELSŐDIPLOMÁS, KÖLTSÉGTÉRÍTÉSES KÉPZÉST INDÍTOTT a CEU Business School (Közép-Európai Egyetem) és az olasz Luigi Bocconi Egyetem. A teljes egészében új, gazdasági ismereteket tanító kurzus első két évét Magyarországon, míg a második kettőt Olaszországban töltik a hallgatók. A két helyszínen, angol nyelven folyó nemzetközi üzleti képzés kombinálja az európai üzleti gyakorlatot az amerikai menedzsment szemlélettel és a gazdaság új kihívásaival. A képzést követően a hallgatók két nagy értékű diplomát kapnak kézhez, a Bocconi Egyetem nemzetközi gazdasági és menedzsment diplomáját és a CEU Business School által kiállított amerikai nemzetközi üzleti diplomát.
 
A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézete és a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága a tavalyi, nagy sikerű Biedermeier Karácsony című kiállítás után Paraszthúsvét címmel nyitott tárlatot az intézmény Szántó Kovács János utcai épületében. A húsvéti tárlat népművészeti alkotásokból áll, egy olyan paraszti szobabelsőt mutatva be, mely a szekrényekkel, ládákkal, a terített faasztalon kaláccsal, borral, tojással az ünnepet reprezentálja az oktatási intézmény folyosóján. A két intézmény további közös bemutatókra készül: szeptemberben várhatóan a szőlőkultúra jegyében, decemberben pedig Prolikarácsony címmel rendeznek majd be egy-egy jellegzetes enteriőrt. A húsvétról szóló kiállítás április 15-éig tekinthető meg.
 
HOSSZÚ TÁVÚ OKTATÁSI MEGÁLLAPODÁST KÖTÖTT a német Diakonie Neuendettelsau (szociális intézményeket működtető szervezet) és a Miskolci Egyetem. A szerződő felek vállalták a Gazdaságtudományi Karon folyó gazdálkodási és menedzsment alapszakon belül az európai szociális menedzsment szakirány kidolgozását és megvalósítását a 2006-os tanévtől indulóan. Az új program a felsőoktatás bolognai folyamatához kapcsolódik, s egész Európában elismert képesítést ad. A tervek szerint minimum 30 német diák kezdi meg hét féléves tanulmányait Miskolcon a 2006-os tanévben, majd 2008-tól, illetve 2009-től a magyar diákok is bekapcsolódhatnak a professzionális szakképzésbe, ami újabb távlatokat nyit a honi szociális szakembereknek.
 
REKTORVÁLASZTÁST TARTOTTAK MÁRCIUS 25-ÉN EGERBEN, az Eszterházy Károly Főiskolán, mivel Hauser Zoltán rektor megbízatása 2005. július 31-én lejár. Az oktatási miniszter az EKF főiskolai rektori tisztségének betöltésére pályázatot írt ki. Egyetlen pályázóként a választáson Hauser Zoltán, a jelenlegi főiskolai rektor indult. A szavazás eredményes volt: a titkos szavazáson Hauser Zoltánt a Főiskolai Tanács a megjelent 22 fő igen szavazatával, egyhangúlag megválasztotta. A választáson jelen volt Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár is, aki elmondta, Hauser Zoltán rektor eddigi tevékenysége alapján minden szempontból alkalmas, hogy az intézményt a további négy éves ciklusban is vezesse.
Bezár