2024. március 19., kedd English version
Archívum  --  2005  --  6. szám - 2005. április 4.  --  Egyetemi élet
Jó idulás
Tavaly december 9-ei átadása után a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs központja több mint 165 ezer regisztrált felhasználót fogadott, a konferenciaközpont pedig csaknem negyven rendezvénynek adott otthont. Az oktatási tárca szakemberei csütörtökön ismerhették meg az üzemeltetés első tapasztalatait.
A közel 25 ezer négyzetméteres épület négy fő funkciónak tesz eleget: oktatási, tanulási, szolgáltatási és konferencia tér. A TIK hétfőtől szerdáig egyetemi tanóráknak ad otthont, a kredit alapú oktatás keretében reggel 8-tól este 8-ig naponta 18 előadás tartanak, melyen átlagosan 1400 diák vesz részt. Az oktatásban a központ 685 férőhelyes nagy előadója hiánypótló funkciót tölt be. A multimédiás, légkondicionált tantermek a korábbiakhoz képest új lehetőségeket is biztosítanak az oktatóknak: a beépített videokamerákkal rögzített előadás anyagát a tanárok cédén megkaphatják. Ebből könynyedén elkészíthetőek az e-learning tananyagok.
 
Cseresnyés László, az OM beruházásokért felelős főosztályvezetője kedvezőnek talál az első hónapok tapasztalatait.
 
A TIK legfontosabb és legnagyobb egysége az angolszász típusú nyitott egyetemi könyvtár négy szabadpolcos olvasótermi szinttel, tematikusan rendezve 350 ezer szabadpolcon elérhető kötettel és további 1,5 millió könyvtári egységgel a raktárakban. Máder Béla főigazgató elmondta, a szorgalmi időszakban az olvasótermi férőhelyek 80-90 százaléka foglalt. A hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett egyre nagyobb jelentősséggel bírnak a különböző info-kommunikációs lehetőségek. A központ csaknem 200 gépes számítógépes kabinetje 86 százalékos átlagos kihasználtsággal működik. A korábbi tervekben úgy szerepelt, hogy a felső galériaszinten is asztali gépeket telepítenek, de a legújabb elképzelések szerint e helyett az egész TIK-ben lehetővé teszik a vezeték nélküli szélessávú internetelérést. A egyetemi polgárok a belépésnél igényelhetnek WLAN kártyát és így saját eszközeikkel bárhonnan elérhetik a könyvtár hálózati szolgáltatásait.
A megnyitás óta regisztrált látogatók, vagyis azok száma, akik beléptek a könyvtár területére 165 244 volt. Ez napi átlagban 2200 felhasználót jelent, szemben a régi könyvtár átlagos ezer vendégével. Úgy tűnik a hallgatóknak is előbb meg kellett ismerkednie TIK nyújtotta lehetőségekkel: januárban a vizsgaidőszak alatt 45 ezren használták a könyvtárat, februárban már több mint 67 ezer vendég volt. A kari bontásban a legtöbb hallgató a BTK-ról érkezett, őket a TTK és a JGYTFK követi.
A konferenciaközpont az év első három hónapjában csaknem negyven különböző rendezvénynek adott otthon, több mint 6500 regisztrált résztvevővel. A húsz tudományos és szakmai rendezvény közül a több mint 500 résztvevővel megrendezett Networkshop 2005 konferencia volt a legnagyobb, a kilenc üzleti rendezvény közül érdemes megemlíteni a Nemzeti Hírközlési Hatóság Országos Fórumát, vagy az április 8-án sorra kerülő Démász-gálát. A kulturális és karitatív programok közül itt tartották az egyetemi jótékonysági bált, vagy a VI. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál gálaestjét. Majó Zoltán a TIK igazgatója elmondta, az üzemeltetésnél alapelv, hogy mindenkinek – így az egyetemi egységeknek is – fizetnie kell a szolgáltatásokért.
 
Bezár