2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2005  --  7. szám - 2005. április 11.  --  Egyetemi élet
Image, text, film, multimedia
Az átlagos egyetemi polgár így tavasz táján „megbolondul". Az éppen aktuális előadás helyett a Dugonics téren lógatja a lábát, és köszöni szépen, ő tökéletesen jól van, nem akar magasröptű szellemi vitákat folytatni erről vagy arról a fontos kérdésről. Pláne, hogy itt az Egyetemi Tavasz…
A lelkiismeretet enyhítő pótcselekvésként az átlag diák, hogy is mondjam, mivel jobb dolga nincs, elkezdi látogatni a kulturális rendezvényeket. És ez így van jól.
Irodalmi felolvasóestek, kiállítások, koncertek ezerféle változata, színházi előadások és végül, de nem utolsósorban: A Mozi. Válogathatunk.
Ha kedvünk tartja, nézhetünk Bergmant, Antonionit és Tarkovszkijt, de nem kell kétségbe esnie annak sem, aki populárisabb filmekre vágyik. Nincs más tennivalója, csak április 11-27-e között beülni egy-egy filmre vörösbor kíséretében a Grand Caféba, egy pohár sör mellett a Jate Klubba, vagy egyszerűen csak bent maradni egy hosszúra nyúlt előadás után az Aud. Max-ban, és átadnia magát a vizuális élvezeteknek.
A kulturális rendezvényekhez eddig is szorosan hozzátartoztak a különböző filmvetítések, mire ez a nagy felhajtás, kérdezhetné joggal bárki.
Nos, idén április 25-27-e között rendezik meg Filmelmélet és filmtörténet speciális kurzus és az Angol-Amerikai Intézet oktatói a „Kép/Szöveg/ Reprezentáció a multimediális korban" című, nemzetközi szintű - többek között - filmes konferenciát. A jól tájékozott, a filmes kultúrában jártas hallgató bizonyos, hogy a három nap alatt ki sem fog mozdulni a TIK, az Aula, illetve az Olasz Kulturális Központ épületeiből, hiszen nem mindennap hallhatja, láthatja W. J. T. Mitchellt, Jochen Beckert, Hans Beltinget, Daniela Carpit, Rowland Wymert, Anne Donovant, Gelencsér Gábort, Bacsó Bélát, Marosi Ernőt, Beke Lászlót vagy Pethő Ágnest egy helyen, és a névsor még korántsem teljes.
Filmes vonatkozásban a konferencia három különféle programmal jelentkezik. A filmelemző előadások az irodalom és a film, a festészet és a film kapcsolatát, a különböző filmelméleti megközelítéseket, valamint a filmek kulturális-ideológiai meghatározottságát világítják meg. A filmes oktatók részére szervezett beszélgetés középpontjában a felsőfokú filmoktatás mai helyzete áll. Az utóbbi évek során a Mozgókép- és médiaismeret nevű tantárgy bevezetésével a középiskolai tantervekbe a hangsúly áttevődött a középiskolai film- és médiaoktatás módszertani kérdéseire. A kerekasztal beszélgetés lehetőséget kínál a tapasztalatcserére és arra, hogy újragondoljuk az egyetemi filmoktatás főbb problémáit. A beszélgetésen a magyarországi és a határon túli főbb mozgóképes műhelyek képviselői vesznek részt.
A filmes képzés, habár csak idén indult „egyetemhódító" útjára, ezzel a szervezéssel már megmutatta, hogy ott a helye az ELTE és a PTE filmes karai mellett. Az oktatók amellett, hogy anyagi források híján megpróbálnak túlélni, arra is figyelmet fordítanak, hogy minél szélesebb hallgatói réteget szólítsanak meg.
 Az Egyetemi Tavasz megfelelő alkalom erre, hiszen, mint fent említettem, a diákok megoldják, hogy legyen szabadidejük…, és az, aki véletlenül, ne adj’ isten szántszándékkal arra vetemedne, hogy erőt vesz ezen a hihetetlen tavaszi fáradtságon (ami gyanús módon csak az egyetemistákat éri utol), és részt vesz a három napos konferencián, pár hétig bizonyosan a képek bűvöletében él majd.
N. T.-P.T.
 
A konferencia részletes programja hozzáférhető a www.arts.u-szeged.hu/ieas és www.testes.hung.u-szeged.hu/film honlapokon, valamint az Egyetemi Tavasz programfüzetében.

hegedus_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár