2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  7. szám - 2005. április 11.  --  Egyetemi élet
Országos LEO Találkozó? De kik is azok a LEO-k? A LEO Klubok olyan politikai és vallási ideológiától mentes, karitatív ifjúsági társaságok, melyek részei a Lions Clubs International nevű jószolgálati világszervezetnek. A LEO Klubok tagjai 14-28 év közötti közép- és főiskolások, egyetemisták és pályakezdők, akik szabadidejük egy részét szívesen áldozzák jószolgálati tevékenységre. A szegedi LEO Klub 2003. április 10-én alakult, 31 alapító taggal. Aktuális elnöke Mohácsi Árpád, aki a TTK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén dolgozik tudományos munkatársként, ő mesélt klubjuk tevékenységéről és aktuális konferenciájukról.
A LEO egy angol eredetű mozaikszó, amely a Leadership, Experience, Opportunity (magyarul: rátermettség, tapasztalat, lehetőség) kifejezések kezdőbetűiből származik. Magyarországon jelenleg hét LEO Klub működik: Budapesten kettő, valamint Győrött, Pécsett, Kaposváron, Szegeden és Debrecenben. E jótékonysági ifjúsági szervezet célja a rászorulók életének jobbá tétele karitatív munkával.
A mostani volt az első alkalom, hogy az Országos LEO Találkozónak Szeged adott otthont. A pénteki ismerkedés után szombaton fdélelőtt tíz órától a Tanulmányi és Információs Központban beszélgettek a szervezetet érintő ügyekről, majd délután hátrányos helyzetű gyereket vittek ki a Vadasparkba, ahol játékos vetélkedőt szerveztek számukra. A vetélkedő középpontjában az alkalomhoz illően a macskafélék álltak. A szegedi klub kint a Vadasparkban avatta fel négy új tagját is. A napot végül egy jó hangulatú buli zárta a JATE Klubban.
A szegedi LEO-k a hétvégi konferencián ünnepelték két éves fennállásukat. Az alapítás óta számos karitatív munkát végeztek, amelyek közül egyik legnagyobb eredményükként Mohácsi Árpád azt emelte ki, amikor 2003 szeptemberében Erdei Zsolt egy sikeres mérkőzésén használt kesztyűit árverezték el a Rádió 88 segítségével. Ennek bevételét az Agyagos utcai Gyermekotthon lakói kapták ajándék formájában. 2003 decemberében a TESCO áruházban szerveztek pénzgyűjtő akciót. Az adományozóik segítségével összegyűlt összegből készségfejlesztő játékokat vásároltak a Sólyom utcai Óvoda és Általános Iskola részére. Tavaly novemberben ruhagyűjtési akciót tartottak, melynek eredményeként másfél tonnányi ruha gyűlt össze. Ezeket részben a Fészek Nagycsaládosok Szegedi Egyesületének, részben a szegedi hajléktalanszállónak adták. Szerveztek ezeken kívül ételosztásokat, filmvetítéseket, valamint a ROTARACT Klubbal közösen véradó napokat is. Idén márciusban rendezték meg a harmadik véradó napjukat, amelyen az elnök szerint igen sokan (hetvenöt fő) voltak első véradók. Idén is lesz gyermeknapi filmvetítés – szintén harmadszor – a Belvárosi moziban. Két vetítést terveznek, az egyikre bárki elmehet, és az ekkor összegyűlt pénzt gyermekgondozó intézményeknek ajánlják fel, a másik pedig egy ingyenes filmvetítés lesz gyermekek számára.
Ha valaki érdeklődik munkájuk iránt, vagy szeretne csatlakozni a klubhoz, kétféleképpen veheti fel velük a kapcsolatot: személyesen minden hónap első szerdáján este hat órakor a klubtalálkozójukon, amit a Holdfény Étteremben (Sóhordó u. 18) tartanak, interneten pedig a szegedileok@freemail.hu címen.
Dunai Tamás

szgep_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár