2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2005  --  5. szám - 2005 március 21.  --  Egyetemi élet
Innovációs központ épül Vásárhelyen
A „Határon Átnyúló Gazdaságfejlesztés” Phare CBC programban sikeresen pályázott a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kara. A vásárhelyi intézmény tanüzemének területén most 140 millió forintból Innovációs Központ épül, melynek alapkövét március nyolcadikán helyezték el.
Határ Menti Tanácsadó, Képző és Innovációs Központ a pontos neve a létesítménynek, melynek megvalósítása régi álma az egyetemnek, hiszen még 2003 októberében pályáztak, és az elbírálást követően tavaly márciusban került sor a szerződéskötésre. A kivitelezés a tervek szerint júniusban fejeződik be, és a központ – berendezését követően – már ősszel megnyithatja kapuit. Az épületben helyet kap egy közel száz férőhelyes előadóterem, valamint tárgyaló, szemináriumok megtartására alkalmas helyiség, két iroda, klub, raktár, ezeken felül pedig egy hatvan négyzetméteres információs központ is.
A létesítmény egyedülálló lesz abban, hogy nem csupán az egyetem hallgatói vehetik igénybe a szolgáltatásait, hanem a környékbeli, valamint határon túli gazdálkodók is. A vásárhelyi főiskola tanüzeme ideális helyszín az új központnak, hiszen példátlan felszereltsége révén az elméletben elsajátítottakat meg is tekinthetik a helyszínen a hallgatók, legyen szó állattenyésztésről, vagy akár növénytermesztésről.
 
A központ alapkövét Mucsi Imre és Szabó Gábor rakta le. Fotó: Varga Anna
 
Az ünnepélyes alapkőletételen Szabó Gábor rektor mérföldkőnek nevezte az Innovációs Központ létrejöttét és hangsúlyozta, hogy az egyetem minden segítséget megad ahhoz, hogy valóban azzal a tartalommal tudják megtölteni az épületet, melyhez a támogatást kapták az uniótól.
Frank József, a Megyei Közgyűlés elnöke az innovációban látja Csongrád megye egyik kitörési pontját, és kifejezte azon örömét is, hogy szülővárosában valósul meg ez a beruházás. Elmondta továbbá, hogy reméli, mint az egyetem oktatója, talán ő is tarthat majd egy-két előadást az új központban.
Hódmezővásárhely alpolgármestere, Almási István köszöntőjében Németh László szavait idézte: „Ha nem teremthetünk központot ebből a városból, csináljunk hát tégelyt, melyben a múlt legjava lép reakcióba az új idők szellemével.” A múltat a főiskola tekintélye és hagyományai jelentik ebben az esetben, míg az új idők szelét részben hazánk uniós csatlakozása hozta el.
Mucsi Imre főigazgató elmondta, a későbbiekben egy híd szerepét tudják majd betölteni a központ révén mind a vásárhelyi és régióban dolgozó, mind a határainkon túl élő magyar és nem magyar anyanyelvű gazdálkodók között. Így az Európai Unióval való versenytársi kapcsolat kialakítása még gördülékenyebbé válhat, ezen kívül hozzá tudják majd segíteni a csatlakozásra váró, jelenleg még nem uniós tag szomszédainkat a felkészüléshez.
A köszöntőket követően Szabó Gábor rektor, Almási István alpolgármester, a kivitelező FERROÉP Rt. képviselője és Mucsi Imre főigazgató aláírtak egy oklevelet, melyet az épület terveivel együtt az alapkőbe betonoztak.
Szabó Gábor rektor lapunknak elmondta, hogy az egyetem stratégiája szerint fejleszteni kell minden olyan területen, mely hasznos az intézménynek, mégpedig oly módon, hogy a tágabb környezet is befogadja ezt a hasznot. Az agrárium bonyolult terület, a problémák egy részét mutatja a gazdatüntetés is, de az egyetemnek ezen felül kell emelkednie. Fontos szerepe van a gondok leküzdésében a tudásközpontoknak, hiszen az a feladatuk, hogy a gazdákat felkészítsék arra, hogy szabadon tudjanak mozogni az Európai Unióban.
Amikor az Innovációs Központ helyszínét jelölték ki, akkor volt egy kis ellenállás az egyetemen – mondta el Szabó Gábor. Többen felvetették például, hogy Vásárhely messze van, és a központ eleve a városon kívül helyezkedik el, így sokan nem fognak oda kimenni. A rektor tapasztalatai szerint viszont a vidék erősítése mindenütt stratégiai cél a világon. Az agrártanácsadást és képzést például nem a fővárosban kell megvalósítani, hanem az Alföldön, ahol megvan a termelési kultúra – tette hozzá.
Mucsi Imre a Határ Menti Tanácsadó, Képző és Innovációs Központ legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a főiskolai alapképzésen túl a gazdálkodókat tovább tudják segíteni a vállalkozási ismeretek mélyítésében és az agrárlogisztika elsajátításában. Ezeken kívül abban is fontos szerepe lesz a központnak, hogy megtudhatják az érdeklődők, hogy mit és hogyan érdemes az unióban termelni, és az árut miként kell a piacra bocsátani. A hagyományokat ma már nem lehet minden esetben megőrizni, szükség van az újszerűségre is – hangsúlyozta a főigazgató. Előfordulhat például, hogy ezen a környéken megszokott búza és kukorica helyett olyan növényeket kell majd a jövőben termeszteni, melyeket jobban fogad a világpiac. Ma már a hagyományos szakmai ismereteken túl szükség van ökonómiai számításokra és a piaci lehetőségek mérlegelésére is ahhoz, hogy sikeres legyen a gazdálkodó.
A versenyképesség fenntartásához elkerülhetetlen továbbá az előállítási költségek csökkentése is. Az Innovációs Központ ezen szükséges – sokak számára új – ismeretek elsajátítását is lehetővé fogja tenni. A vásárhelyi főiskolai kar az elmúlt években jó kapcsolatot alakított ki romániai és vajdasági területeken, most pedig Kárpátalján kezdeményezik ezt a mezőgazdasági ismeretek korszerű közvetítése céljából. Több alkalommal tartottak már előadásokat, és az eddigi pozitív tapasztalatok alapján elmondható, hogy nagy igény van határainkon túl is az új ismeretekre, így az Innovációs Központ szolgáltatásait bizonyára sokan igénybe fogják venni. Az ősztől meghirdetendő tanfolyamok többségén a jelentkezők OKJ-s bizonyítványt szerezhetnek. A tervek szerint lesz köztük egy-két napos, de akár egy hetes képzés is, és már erre az évre is terveznek bevételeket – mondta el Mucsi Imre.
V. A.

DSC_2768_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár