2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  7. szám - 2005. április 11.  --  Egyetemi élet
Kiosztották a "Sófi" Alapítvány díjait
Idén második alkalommal osztották ki a Sófi József a Szegedi Tehetséges Biológusokért Alapítvány díjait, az egyetemi hallgatók összesen egymillió forintnyi ösztöndíjat nyertek el a szerdai ösztöndíjkonferencián.
Az alapítvány 2004-2005-ös tanévben kiírt ösztöndíj pályázatán 26 hallgató indult, közülük a konferencián nyolc alap- és nyolc doktori képzésben résztvevő diák adhatta elő kutatási eredményeit. A biológus alapképzésben résztvevő diákok közül az első díjat Dávid Réka nyerte (témavezetője: Kovács Kornél, TTK Biotechnológia Tanszék és Rákhely Gábor, MTA SZBK Biofizika Intézet), a doktoranduszok közül Szekeres András szerepelt a legjobban (témavezetője: Manczinger László), mindketten az alapítvány 250 ezer forintos ösztöndíját és a a Greguss Pál-emlékérmet vehették át. Az alapképzésben tanuló hallgatók közül Ungvári Ildikó a második, Kele Beatrix a harmadik díjat nyerte, a PhD hallgatók közül Nagy Zsolt és Kecsmarik Mónika végzett a képzeletbeli dobogón. A legjobban szerepelt hallgatók témavezetőinek munkáját is elismerte az alapítvány Kovács Kornélt a Ferenczy Lajos-díjjal, Manczinger Lászlót pedig a Farkas Tibor-díjjal tüntették ki. Az alapítvány ezentúl „Az év szponzora” díjat is odaítéli támogatói egyikének, most ezt a Tabán Trafik Magyarország Rt.-nek Botka László polgármester adta át.
 
Az ösztöndíjkonferencia két első helyezetjei: Szekeres András és Dávid Réka. Fotó: Segesvári Csaba
 
Az alapképzésben résztvevő diákok között első helyet szerzett ötödéves hallgató Dávid Réka lapunknak elmondta, már az általános iskolában részvett biológia versenyeken. Először az állat- és növényismeret keltette fel érdeklődését, ami egyetemi tanulmányai alatt fokozatosan fordult a molekuláris biológia és a mikrobiológia felé. Az SZTE-n témavezetői mellett, Vágvölgyi Csaba és a 2003. őszén elhunyt Kevei Ferenc voltak azok, akik megkedveltették vele a kutatómunkát. A diploma megszerzése után szeretne Szegeden maradni és doktori tanulmányokat folytatni. Témája a bakteriális hidrogenáz enzimek vizsgálata, vagyis annak kutatása miként lehet baktériumok segítségével hidrogént előállítani. A végzős hallgató kifejtette, az alternatív energiaforrásoknak egyre nagyobb jelentősége lesz, közülük is kiemelt szerep vár a hidrogénre, mivel elégetése során víz keletkezik, vagyis égésterméke nem szennyezi a környezetet. Jelenleg a hidrogén előállítása igen költséges, ezért nem terjedt el, például mint gépjárművek üzemanyaga. A TTK Biotechnológia Tanszékén és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folyó tudományos munka, melyhez Dávid Réka is csatlakozott, célja olcsó hidrogéntermelési módszerek felderítése.
Szekeres András a TTK Mikrobiológia Tanszékének doktorandusz hallgatója elmondta, érdeklődése már a középiskolában a biológia felé fordult. Az erdészeti szakközépiskola elvégzése után jelentkezett Szegedre biológia-kémia szakra. Különös véletlen, hogy biológiából Kevei Ferencnél felvételizett, aki később meghatározó tanáregyéniségként megszeretette vele a mikrobiológiát. Szekeres András az ösztöndíj konferencián a Trichoderma gombanemzetség klinikai kimutatásának egy új módszerét mutatta be. Bár e gombás fertőzés szerencsére nem elterjedt az emberi populációban a cellulóz-acetát izoenzimes analízise azonban segítséget nyújthat a gyógyító tevékenységben. A doktorandusz hallgató kutatási területének e klinikai alkalmazás csak szűk területe, munkája során Trichoderma gombák mezőgazdasági felhasználásának lehetőségeit vizsgálja. Úgy tűnik e Trichoderma fajok a búza bizonyos gombás megbetegedéseinek ellenszeréül szolgálhatnak, vagyis a biológiai védekezés egy lehetséges módszerét kínálják. Segítségükkel gombaölőszerek nélkül lehetne küzdeni a terményt károsító megbetegedések ellen.
Sófi József, az egyetem egykori diákjaként személyes indíttatásból hozott létre egy magánalapítványt 2001-ben, amely célja a Szegedi Tudományegyetemen tanuló biológus és biológia szakos hallgatók tudományos tevékenységének, kutatómunkájának anyagi támogatása. Az alapítvány első alkalommal a 2003-2004-es tanévben írta ki ösztöndíjpályázatát, akkor még egyetlen cég sem támogatta a kezdeményezést, de így is 400 ezer forint ösztöndíjat nyerhetett el két pályázó egyetemista. Ebben az évben – ahogy Kovács Kornél a kuratórium elnöke elmondta, elsősorban az alapító makacs munkájának köszönhetően – nyolc támogató magáncég állt a nemes ügy mellé, így nőhetett két és félszeresére az ösztöndíjalap.
F. J.

DSC_2793_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár